Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zloba překonala Jokera i Zombieland, ale Angelina nejásá


ikona
TedGeorge
addamsova rodinaang leeangelina jolieblíženecdcdccomicsemma stonegemini manjesse eisenbergjoaquin phoenixjokermaleficentpanství downtonsněžný kluktodd phillipstržbywill smithwoody harrelsonzlatokopkyzlobazombieland
Angelina Jolie se asi teď zlobí především na diváky, kteří na ní nechtějí chodit do kina.  

Zatímco minulý rok ovládnul tržební žebříček dva týdny před Dušičkami hororový Halloween s Jamie Lee Curtis, letos to v továrně na sny zkusili jinak a do kin poslali dva sequely, které se o hororový žánr pouze otírají. V první řadě to jsou především pohádky a komedie. Co se pokračování Zloby s podtitulem Královna všeho zlého týče, tak tady se nad datem premiéry podivovali snad všichni. Místo lukrativního (a prozatím ne zase tolik přeplněného) léta 2020 se Angelina Jolie ve zrychleném režimu dočkala startu v kinech po celém světě už tento víkend a první čísla jasně ukazují, že pochyby byly na místě. 

 

Na první místo to nakonec stačilo a 36 milionů v Americe zvládlo překonat třetí víkend Jokera v zámořských kinech. Asi nemusím dodávat, že pro Disneyho je to velmi slabá útěcha a podle všeho bude podvyživené závěrečné kilo maximum. Trochu razantněji vstupuje druhá Zloba do multiplexů ve zbytku světa, protože 117 míčů už není taková tragédie. Jenomže pozor – film najednou otevřel v naprosté většině zemí (22,4 milionů z Číny je slabota) a tím pádem je celosvětových 153 mega pořád příliš nízkých. Cesta k zaplacení obrovských 185 milionových produkčních nákladů, které navíc neberou v potaz drahou reklamní kampaň, bude ještě pořádně trnitá. 

 

Pokud si teď zapnete kalkulačku a otevřete web Deadline, tak uvidíte, že první díl vydělal v Americe 240 milionů dolarů a dalších 517 přidal ve zbytku světa. Díky celkovým 758 kulatým analytici z výše jmenované stránky odhadovali čistý profit 190 mega. A to prosím pěkně mluvím o všech příjmech – domácích nosičích, televizních právech, licenčních poplatcích z kapsy Netflixu a dalších. No a dvojka se teď bude (pravděpodobně marně) snažit o jakýs takýs profit se zhruba polovičními závěrečnými numery. Proč polovičními?

Tržby filmů s Angelinou Jolie

První reakce diváků a kritiků unisono jedou na vlnách zklamání a podprůměru. To koneckonců ve své pětkové recenzi potvrzuje i Mr. Hlad. Opravdu to někoho překvapuje? Myšák přece musel už nějakou dobu tušit, že zrovna tohle pokračování vážně nikdo nechtěl, a pomalu může zapomenout na tržební trvalku. Pozor, zázraky se samozřejmě dějí a nikdy neříkej nikdy. Jednička totiž také nevplula do kin jako nějaký velebený pohádkový majstrštyk. Přesto se na něj pěkných pár týdnů chodilo, čemuž ale tomto případě vůbec nevěřím. Čuchám závěrečné číslo pod hranicí 400 milionů celosvětově, což je pro drahou produkci velký špatný. Ale mohlo být ještě hůř.

 

Disney to samozřejmě přežije. Možná je i dobře, že v jeho stáji jednou za čas vzniknou pohádky, které zklamou jako Louskáček, Dumbo nebo právě sequel Zloby. Pořád se totiž musí alespoň trochu snažit a diváci očividně automaticky nechodí do kina jenom na pohádkový Disney štempl. Je to pro myšáka problém? Není, protože Ledové království 2 zbourá pokladny kin s nevídanou silou už za pár týdnů. Co Angelina? Ta se „Tour de press“ zúčastnila jenom, aby se neřeklo (konec konců ve filmu prý nemá zrovna největší roli), zrovna teď natáčí marvelovku Eternals a s Bradem Pittem se hádá o výživné na děti. Něco mi říká, že jí Zloba nebude příliš dlouho pronásledovat ve snech.

Rychle ke stříbru, které leští Arthur Fleck alias Joker. U něj už třetím týdnem lapám po dechu, protože po skoro 100 milionovém americkému otvíráku dělá Warnerům radost parádní výdrží (tentokrát 29 milionů při propadech 48 %), která ho žene vstříc 300 milionům z USA. V tuto chvíli má už na kontě více než 247 amerických milionů. Nemluvě o světě, kde je úspěch vyloženě fenomenální a při pohledu na celkových 740 milionů dolarů si začínám říkat, jestli ta miliarda vážně nepadne. Fakticky všechny země totiž hlásí i nadále nízké propady a pokud to takhle bude pokračovat dál…

 

Uvidíme, jak moc ještě tržbám pomohou Oscaři a další, protože pokud v následujících měsících nesemele Joaquina Phoenixe nějaký #MeToo skandál (vzpomínáte na rychlé uklizení nepohodlného Jamese Franca?), jde si pro plešouna za hlavní hereckou roli. A docela bych se i přimlouval za nominaci pro Todda Philipse, který se od časů pitomého Road Tripu dopracoval až k pozici jednoho z nejzajímavějších současných hollywoodských režisérů. Dovedu si představit, že mu teď nepřetržitě vyzvání telefon s nabídkami, které se neodmítají.

Celosvětově nejmocnější filmy v roce 2019

Až třetí místo bere další premiéra – Zombieland 2: Rána jistoty. Rozpočet oproti jedničce nabobtnal na dvojnásobek (zdroje se různí, ale prý 48 mega), stejně tak na dvojnásobek vzrostly reklamní náklady (Deadline uvádí ještě relativně snesitelných 60 míčů). Se stejnou intezitou se však nenásobil americký otvírák. Zatímco jednička si před deseti lety přišla na 24,7 míčů z Ameriky, dvojka píše jenom o necelé dva miliony větší numero. Kupodivu to prý vůbec není problém, protože Sony to tentokrát mělo setsakra dobře spočítané.

 

Z prvního Zombielandu se před deseti lety stal oblíbený výplachový biják, který se později dobře prodával na domácích nosičích. Srovnání tržeb s jedničkou vyznívá pro dvojku pozitivně především díky tomu, že na první díl do světových kin skoro nikdo nepřišel. Z těch pár zemí, kde se tehdy Zombieland promítal, totiž apokalyptická komedie vydělala pouhých 24 milionů dolarů (celkem!) a do našich kin přišlo pouhých 20 000 diváků. U sequelu čísla ze světa mnohonásobně (tipuji 3x) vzrostou, což jenom potvrzuje průvodních 5,4 milionů dolarů z první (menší) dávky promítajících zemí. Návrat Woodyho Harrelsona a spol. tak má smysl alespoň co se vydělaných dolarů týče a fakticky jistého profitu. A vy už se těšte na brzkou recenzi Mr. Hlada.

Tržby filmů Woodyho Harrelsona

Bramboru bere Addamsova rodina. Nebude z ní sice nějaká extrémní trvalka (pokles o 49 %, dalších 16 mega do MGM šrajtofle a průběžných 57 mega značí, že americké kilo by těsně padnout mohlo), ale ve studiu stejně bouchají šampus už druhým týdnem v kuse. Vzhledem k zapojení finančně šetrné animační filiálky, která dělala mimo jiné na levných Buchtách a klobásách (Rogena a studio stály pouhých 19 milionů!), se animák pořídil za nízkých 40 mega. Studio už stihlo odsouhlasit Addamsovu rodinu 2, čemuž se vůbec nedivím.

 

Pětku drží Blíženec, který je jedním z největších propadáků roku. Podle prvních zpráv ho (bohužel pro průšvihy provázené studio Paramount) nezachraňuje ani čerstvě 21 milionová Čína, kde se právě teď rve Will Smith bojující s Willem Smithem a Zloba. Pokles o 59 %, průběžných 36,5 mega a v Americe se nepůjde ani přes páďo. Ve světě jsme na 117 milionech a celkem se bude brzdit už někde za 200 míči. Vzhledem k rozpočtu 138 mega je to obrovský průšvih, který donutí všechny financující strany odepisovat desítky milionů dolarů. 

Šesté místo patří Sněžnému klukovi, jehož neúprosnou finanční situaci jsem popisoval už zde. V USA jsme po aktuálních 3,5 míčích na 54 milionech, ve světě si další z řady animáků s Bigfootem připisuje 75 melounů navíc. Kolem a kolem z toho také bude jenom nějakých 200 kulatých celosvětově a už třetí průšvih s animovaným sněžným mužem v řadě. Pokud nejsou v továrně na sny úplní idioti, tak se čtvrtého průšvihu s Yetim jen tak nedočkáme.

 

Sedmý plac je v držení Panství Downton, které díky dalším 3 milionům babek proplulo kolem 88 milionů amerických milionů a opravdu bojuje o americkou stovku do posledního dechu. Ať už to dopadne jakkoliv, i díky světu připisujícímu dalších 75 mega je to obrovský a nečekaný úspěch pro nezávislé studio Focus Features.

Relativně nízké poklesy si na osmém místě připisuje i Judy s rádoby oscarovou Renée Zellweger. Konkrétně hvězda padá o 36% a připisuje si další 2 miliony dolarů. Pokud jí v následujících měsících nezasype sprška nominací a filmových cen, tak bych si myslel, že současných 19 mega se povede rozmnožit maximálně na nějakých 25-30 míčů, a to jsem si ještě možná zapřeháněl. První víkend jsem tipoval ještě o 5 melounů větší závěrečné numero, ale něco mi říká, že tady se nikdo věšet nebude. Ambice nemohly být o moc větší.

Devítku si vytancovaly vytrvalé Zlatokopky, které právě překonaly 100 melounů v Americe a byť se na ně ve světě příliš nechodí (současných 23 milionů je hodně slabých), díky vysokým zámořským tržbám se pořád jedná o jednu z největších podzimních tref. Jennifer Lopez bude v následujících letech na stříbrných plátnech a Netflixu pečená vařená, dejte na mě.

No a posledním klaunem na holení je Pennywise, který se pomalu loučí s kiny a přepočítává při tom 210 míčů z Ameriky a celkových 450 kulatých z celého světa. Warneři jsou už teď díky To Kapitola 2 desítky milionů babek v plusu, ale nemohu si pomoct – přece jenom se čekalo o něco vyšší závěrečné numero. 

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se do 2 600 kin podívá zoufale neoriginální horor Stáhni a zemřeš. Společnost mu bude v trochu menším počtu multiplexů dělat kriminálka Black and Blue, ve které musí Moneypenny bojovat proti naštvaným gangsterům. O první místo se však pravděpodobně budou prát Zloba a Joker. Že by si Phoenix při své cestě za miliardou ještě jednou v Americe připsal první místo v tržebním žebříčku?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace