Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hororové žně nekončí: Halloween je obrovský hit!


ikona
Cival
bradley cooperdamien chazellehalloweenhororhusí kůžejamie lee curtisjason blumlady gagamichael myersnight schoolprvní člověktržbyvenom
Hororový král dál vládne... 

Michael Myers zlobí Laurie Strode a její nevinné spoluobčany už víc jak čtyřicet let. Když se před jedenácti lety dočkal Halloween surového restartu od Roba Zombieho, vypadalo to, že dávno zašlá značka se stane znovu životaschopnou… jenže dvojka naděje rychle udusila. Uplynulo ale pár roků a začaly se dít věci. Nový restart, který se přimkl zpět k tradici a znovu vrátil na scénu slavnou postavu scream-queen Jamie Lee Curtis, sice na papíře zněl jako poslední zoufalý pokus o oživení legendy. Jenže mezitím se něco zázračného přihodilo a z tuctové hororové oprašovačky se stala jedna z velkých událostí podzimu.

Osobně vůbec nechápu, proč se tak stalo, ale rozhodně vím, že není náhoda, že u toho byl producent Jason Blum. Tenhle chlapík pořídil nový halloweenský zářez za nějakých deset mega. Nejen že ale donutil krále modrých filmů na ČSFD Davida Gordona Greena k jeho nejlepšímu režijnímu počinu, navíc ho skrze poctivě, pečlivě a dlouze budovanou šeptandu dotlačil i k jeho nejúspěšnějšímu titulu…

 

Blum je jako triumfující producent oscarovek Uteč a Whiplash nebo Rozpolceného a jako strůjce sérií Sinister, Paranormal Activity nebo Očista nepochybně génius svého oboru. A dokázal to i tentokrát. První zkazky o výjimečných kvalitách a potenciálně parádní návštěvnosti poletovaly vůkol už od srpna, povedly se i projekce na festivalu v Torontu a vzedmutý poprask hned vedl k tomu, že se Halloween začal považovat za To letošní sezóny. Ne, tak velkolepě to nakonec nedopadlo – otvírák To za 123 mega a 700 milionů celosvětově Halloween nenapodobí, i tak je ale jeho úvodních 77 milionů úžasných a úctyhodných.

TRŽBY FILMŮ JASONA BLUMA 

Dlouhých čtyřicet let po premiéře jedničky se značka zvládla prosadit dosud nejvyšší možnou silou a stát se obřím hitem, aniž by se přitom zbavila své původní herecké hvězdy. Je to důkaz nejen neskutečné poptávky po hororech a moudrého tvůrčího uchopení, ale už zmíněné vykutálenosti a citu pro trh Jasona Bluma. Ještě pár takových triumfů a bude z něj ofiko nej producent dekády.

TRŽBY FILMOVÝCH HALLOWEENŮ

 

Obří hitovkou je i na stříbrné pozici stále znějící doják Zrodila se hvězda. Znovu propad ani ne o třetinu a připočtených 19 mega ženou tuhle sympatickou ždímačku slz vstříc dvoustovce jen z Ameriky, i k oscarovým fanfárám. Průběžných 126 mega napovídá, že ani jeden z těchto odvážných cílů není nereálný a že Bradley Cooper a Lady Gaga si už teď můžou naprosto uvolněně gratulovat.

Na bronzovou příčku spadl Venom, ale i tak se může radovat. Pořád totiž nevyklízí pozice nijak střemhlav (pokles tržeb „jen“ o 48%) a díky přičteným 18 milionům je už na výtečných 171 melounech jen z Ameriky. Dechberoucí jsou ale jeho celosvětové tržby, protože po třech týdnech promítání je Spideyho nemesis na luxusních 461 milionech. A to prosím bez Číny. Pavoučí univerzum bude Sony nepochybně dál rozšiřovat, těšme se na další filmy i postavy a doufejme v jejich uchopení, co budou super nejen po obchodní, ale i po kvalitativní stránce.

 

V kinech chvíli vydrží i Husí kůže 2, která má díky své rodinné a 3D povaze nízké poklesy. Její otvírák ale nebyl kdovíjak úžasný, takže tahle blbina má na kontě po deseti dnech promítání skromných 28 milionů. Z Ameriky dá jen páďo, jednička přitom dala osmdesát milionů, takže s trojkou pro kina úplně nepočítejme.

Na víceméně stejných průběžných tržbách je i pátý První člověk Damiena Chazella. Určitě jde o kasovní zklamání, nejen v kontextu La La Landu, ale i s ohledem na renomé režiséra a nějaké to pomrkávání po Oscarech. Ale pořád je to festovně povedenej biják…

 

Černošské drama o vraždě afroamerického chlapce bílým policistou The Hate U Give expandovalo oproti minulému týdnu do víc jak 2300 kin a vytěžilo z toho sedm a půl milionu. Průběžných deset mega je fajn, ale Foxové po prvotním hypeu a pozitivní šeptandě možná čekali o chlup víc.

K rozpačitému animáku Yeti, komediální oddychovce Večerní škola a komerčnímu propadáku Zlý časy v El Royale se na chvost top tenu vešla ještě i herecká rozlučka Roberta Redforda The Old Man & the Gun. Geronto-nezávislácká variace na Bonnie a Clyde nastřádala dva miliony z osmi stovek kin a pozitivní recenze, takže Redford smutnit rozhodně nemusí.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit Butlerův akčňák Hunter Killer, konkurovat mu lehce budou jen Johnny English 3 a další bohabojné drámo Indivisible.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace