Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Joker se parádně rozjel, bude jedním z nej hitů roku!


ikona
Cival
abominablead astrabrad pittcomicsdcdccomicsdownton abbeyjoaquin phoenixjohn rambojokerpanství downtonramborambo: poslední krevrenée zellwegerrobert de nirosněžný kluksylvester stallonetodd phillipstržbyuniversalzlatokopky
Joker se chechtá na maximum. 

Tak už i říjen patří comicsům! Přestože Marvel se do tohohle distribučního slotu nežene... A možná právě i kvůli tomu se začátek podzimu stane nejspíš tradičním časem pro uvedení temnějších comicsových látek, které souzní se začátkem sychravého podzimu. Loni takhle navzdory svým pochybným kvalitám bodoval Venom, letos sem Warneři narvali Jokera - látku, která sice není tak prvoplánově popcornově atraktivní, o to víc jsou ale velebeny její kvality.

 

Jokerův origin se sice nedrží comicsových předloh, rozhodně ale mohl těžit z obří proslulosti téhle záporácké ikony. Nové uchopení vzbudilo velkou pozornost už při svém oznámení, očekávání pak poctivě šponovaly první fotka, první trailer, skvělé první reakce, druhý trailer a pak i triumf na prestižním benátském festivalu. Nevídanou jízdu za obřím věhlasem teď korunují parádní tržby, které pro levnou produkci za padesát mega budou znamenat obří zisky - navzdory nemalým marketingovým nákladům. 

 

Už americké čtvrteční půlnočky přinesly poněkud batmanovsky vysokých třináct mega, za víkend se Joker i díky tomuhle fajnovému odpichu vyšplhal až na 93,5 milionů dolarů. Skvělou zprávou je přitom pozitivní vývoj tržeb z pátku na sobotu, z něhož lze vyvodit, že nepůjde o rychlokvašku, která bleskurychle zhasne, jen co nasytí teenagerské fanboye. Nejspíš půjde o velmi poctivý podzimní hit, jenž se jen za mořem povalí přes čtvrtmiliardu.

Právě tuhle metu už má přitom zmáknutou v celosvětovém měřítku, protože Joker vytěžil ze zbytku světa 140 melounů, takže si globálně přepočítává 234 melounů. Těch šest set milionů dolarů je naprosto realistických a jen si počkejme, jak moc bude Joker trvalkou oscarových parametrů - anebo jestli jeho poněkud nepříjemná povaha bude odrazovat diváky, aby houfně chodili dál a znovu a Jokerovi nosili další penízky. Přeci jen nejde o klasický crowd-pleaser, ale vlastně spíš o syrovou psychologickou artovku. 

 

Jokerův monstrózní otvírák je nicméně skvělou zprávou pro Hollywood, který si znovu potvrdil, že comicsový žánr je velmi flexibilní a víc než sterilní blbiny v něm zabírají silné autorské vize kvalitních tvůrců. Zlomený říjnový rekord navíc dokládá, že opravdu není kasovně slabých měsíců. Radovat se můžou Warneři a ještě přitvrdit v oscarové kampani, další skvělé nabídky teď navíc čekají nejen Joaquina Phoenixe a Roberta De Nira, ale i režiséra Todda Phillipse. Pro všechny zmíněné se stal Joker největším hitem jejich nabitých filmografií.

 


A jako vzpruhu to můžou cítit i v DC Comics, protože silná série po Aquamanovi a Shazamovi pokračuje, navíc luxusním způsobem. Snad se díky těmhle úspěchům už nebudou nikdy opakovat ostudy jako Liga spravedlnosti a Batman v Superman (chci remake bez Marty a patlala Snydera, sakra!). Ano, ano, jde to i v éře po Nolanovi, jen se na to musí trochu rafinovaněji... Mimochodem celkem bych se vsadil, že teď všem warnerovským hlavounům šrotuje v hlavě, jak vykoumat sequely a za pár let i propojení s klasickou batmanovskou popcornovkou. Říkám vám, že obojího se dožijeme...

TRŽBY FILMŮ ZE STÁJE DC COMICS 

 

Druhé místo sice drží animovaný Sněžný kluk se třinácti melouny, jeho průběžných 37 milionů z Ameriky je ale zklamáním. A stejně tak 76 mega dohromady celosvětově. I při relativně skromném rozpočtu doufali tvůrci v mnohem víc. Neradno ale soudit předem, protože film je dělaný hlavně pro Čínu a tam těžba chechtáků teprve započne.

Bronzovou příčku si nadále hýčká filmový apendix k seriálu Downton Abbey. Při nízkých poklesech zapsal dalších osm milionů a stále může realisticky pomrkávat na kilo jen z Ameriky. Což je neskutečný úspěch. Dalších šest pětek už přidaly ostatní trhy, takže parádní čísla. Jsem zvědav, jakou invazi seriálů na plátna tenhle sukces spustí.

Hodně natěsno stovce už jsou Zlatokopky s Jennifer Lopez, a to při velmi nízkých nákladech. Panství Downton přepisuje rekordy malé distribučce Focus Features, Zlatokopky zase přepisují anály STX Entertainment. I malí hráči můžou někdy rozbít bank. Pokračování je celkem loženka...

 

Ze zbytku žebříčku je bohužel nejsmutnější pohled na pátého Ramba, jenž pohříchu rychle padá pořadím, a přitom má z Ameriky na kontě jen 39 míčů a 64 celosvětově. Mizerné trailery a stejně tak mizerné kvality se holt projevují. A je to škoda.

Velké problémy má stále i Ad Astra, ambiciózní sci-fi s Bradem Pittem alespoň tradičně zachraňuje zbytek světa, kde je právě Brad velmi oblíbený. Celosvětových 111 mega už není úplně katastrofálních.

Dolar k dolaru pak pomalu střádá biografie Judy, jež je potenciální oscarovou štací pro Renée Zellweger, zatím zaplacenou osmi miliony. TedGeorgeovy minulé vyhlídky na 35 melounů mi přišly až příliš optimistické, já bych tipoval od začátku max dvacku. Ale možná muzikálovou legendu Judy Garland pořád podceňuju...

 

V pořadníku jsem přeskočil jen druhé To, které se sice pořád drží na pátém fleku, pára mu ale celosvětově došla. Z průběžných 436 milionů lze jasně odečíst, že povinná půlmiliarda nepadne. Zisky tedy sice budou enormní, studio ale může cítit nemalé zklamání. Ještě že je tu ten druhý klaun Joker...      

Dosítku pak uzávírá bollywoodský akčňák War a přisprostlá komedie Good Boys, která opouští žebříček s krásnými 82 miliony na kontě.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit nevábně vypadající sci-fi Blíženec, komedie Jexi a animák Addamsova rodina. Tři propadáky za bukem?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace