Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejstarší české multikino ukončilo provoz. Budou Galaxii následovat další?


ikona
TedGeorge
avengers: endgamedolby atmoskinamegaplexmultikinatržbyženy v běhu
Je na čase se strachovat o chrámy filmové zábavy?  

Po 23 letech provozu se v Praze ve středu večer zavřel (historicky vůbec první) český multiplex. Multikino Galaxie tak potkal stejný osud jako Cinema City Novodvorská v roce 2008 a Multikino Ládví v roce 2012, a na první pohled to příliš nedává smysl. Co se chození do kin týče, pořád patříme mezi rozvojové trhy, kde každým rokem návštěvnost utěšeně roste. V roce 2017 do kin zamířilo více než 15 milionů diváků, minulý rok 16,3 miliónů lidí a letos by to závěrečné numero mělo podle všeho znovu vzrůst.

Druhý pohled nám dává rozhřešení. Ředitel provozovatele multikin Cinema City Oldřich Kubišta totiž řekl: „Důvodem, proč toto multikino zavíráme, je kino na Chodově. Galaxii kvůli němu navštěvuje málo lidí.“ Diváci logicky dávají přednost prvnímu českému megaplexu na Chodově, který s velkou slávou otevřel svoje brány na podzim léta páně 2017 a láká na laserové 4K projektory, tři sály s Dolby Atmos a jeden s 4DX atrakcí. Galaxii nepomohly ani nejnižší ceny vstupenek, které si mezi multikiny v Praze už nějaký ten pátek držela.

 

Když jsem se na aktuální zavírání dalšího pražského multikina zeptal Imfa, tak mi k situaci napsal: „Jižní město prostě kinům nepřeje. O konci Galaxie se mluvilo už ve chvíli, kdy se začal modernizovat Chodov.” Zároveň mi připomenul fakt, že když už se někdo rozhoupe a rozjede nové multikino na místě velkého obchodního centra, musí si být sakra jistý v kramflecích. Kvůli specificky členitému prostoru (vysoké stropy a další) totiž nejde jen tak přenechat pronájem prostoru někomu jinému. Na místě multiplexu působícího dva a půl roku na Novodvorské dnes sice najdete fitko, Datart a další, ale to se neobešlo bez (jistě nákladné) rekonstrukce. Uvidíme, co se stane s prostory, které až do středy okupovala Galaxie. Něco mi říká, že Datartem a posilovnou ten prostor tentokrát nezaplácnou.

 

Abych tedy odpověděl na otázku položenou v nadpisu článku: Ne, velký multiplexový exodus Česku podle všeho nehrozí. Při pohledu na více než 1,3 milionů diváků platících za vstupenku na Ženy v běhu a 910 000 těch, které zajímal osud Iron Mana, Capa a spol. v Avengers: Endgame, bych byl optimista. To jenom v (kiny již plně saturované) Praze dochází k logické korekci, kterou si vyžaduje doba. Nic to nemění na tom, že je to příležitost nostalgicky zavzpomínat na naše první návštěvy tohoto západního výdobytku filmové zábavy, který se u nás poprvé představil v roce 1996 právě díky Galaxii. Třeba takový Cival tam poprvé viděl Skálu, Con Air, Gladiátora a další. 

--- 

Vytáhni v hospodě: Uhodnete, které dva bijáky ukončily provoz Galaxie svým promítáním ve středu v devět večer? Ano... byly to Zlatokopky a Nabarvené ptáče.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace