Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man opouští filmový vesmír s Avengers. Skončí u Venoma?


ikona
KarelR
kevin feigemarvelsonyspider-manspider-man: daleko od domova
Pavoučí superhrdina opouští svoje superhrdinské kamarády a... zřejmě nafasuje nové? 

Varoval jsem vás. A několikrát! Už letos v květnu se spekulovalo o tom, že se Spider-Man trhne od MCU, a v červenci chyběl na marveláckém panelu s Fází 4, což mě vedlo k domněnce, že dá Sony Marvelu kopačky. No a víte co? Právě to se nakonec stalo. Celá situace je ale mnohem zamotanější, než se zdá, a potřebuje kontext. Pojďme se tedy k novým informacím prokopat hezky o začátku.

Za "výchozí bod" spolupráce Marvelu a Sony jde považovat Amazing Spider-Man 2. Pokračování vlažně přijatého rebootu s Andrewem Garfieldem mělo být miliardovým hitem, na který by navázal nejen Amazing Spider-Man 3 (premiéra 10. června 2016) a Amazing Spider-Man 4 (premiéra 4. května 2018), ale také spin-off Venoma nebo záporácká týmovka Sinister Six, kvůli níž mimochodem chudák Drew Goddard předal režii Marťana Ridleymu Scottovi. Amazing Spider-Man 2 však vydělal "jen" 708 milionů dolarů, čímž se stal nejméně úspěšným pavoučím filmem (samozřejmě s nejvyšším rozpočtem...) a donutil tak Sony hodit (minimálně) čtyři plánované filmy do koše.

Co se dělo dál? Na dveře producentky Spider-Mana Amy Pascal zaklepal Kevin Feige s nabídkou, že se Spider-Man přeobsadí a půjde na pět celovečeráků hostovat do MCU. Do Kapitána Ameriky 3 a Avengers 3 a 4 by si ho Marvel jednoduše půjčil a studio Sony by s filmy jinak nemělo nic společného. Za odměnu by pak Feige připravil a produkoval dvě spider-manovské sólovky, které by mohly plně čerpat z MCU (půjčit si třeba Downeyho...), ale byly by co se týče financování a výdělků plně v režii Sony. Feige by za svoje služby dostal jen 5% z tzv. first dollar gross (první peníze, co jdou ke studiu po odečtení podílu kinařů) a dobrý pocit z toho, že je Spider-Man zase na špici a vydělává Marvelu spoustu peněz na merchandisingu.

Asi nemusím zdůrazňovat, že přesně na tuhle dohodu nakonec došlo a comicsoví fanoušci se díky ní mohli radovat z pěti chválených hitů. Pak ale přišel nečekaně úspěšný Venom, jímž si Sony rozjelo vlastní filmový vesmír (zatím) bez Spider-Mana, a Amy Pascal letos v květnu odešla od Sony k Universalu, čímž se razantně snížil její vliv na studiová rozhodnutí. Výsledek? V Sony začali přemýšlet nad tím, že Feigeho možná nepotřebují a vezmou si Spideyho zpátky, aby se mohl potkat s Hardyho Venomem. Do toho všeho se pak Spider-Manův výlet Daleko od domova stal nejen první miliardovou pavoučí sólovkou, ale i nejvýdělečnějším filmem v historii Sony, což byl náramně vratký výchozí bod pro nová jednání.

V Sony by samozřejmě byli nadšení z toho, kdyby opět dostali nabídku na x filmů z Feigeho hlavy a nemuseli za ně skoro nic platit. Takováhle dohoda ale ve světle minulých úspěchů nedávala smysl, a tak Disney přišel s kompromisem. Spider-Manovy sólovky (a případně i další pavoučí filmy) by Sony a Disney do budoucna financovali hezky napůl, načež by si napůl rozdělili i tržby. Sony by přitom dodalo licenci a Disney Feigeho neomylné know-how, což zní docela fér, jenže by to z pohledu Sony logicky znamenalo nižší zisky. A protože jsou krátkodobé peníze pro studio (očividně) důležitější než dlouhodobá jistota, že bude Spider-Man ve správných rukou, výsledkem byl víceméně prostředníček Disneymu s tím, že u Sony Feigeho zase tolik nepotřebují a budou si (ehm, jako v dobách Amazing Spider-Mana) nejslavnější marveláckou postavu řešit sami.

Co nás tedy čeká dál? Fanoušci pochopitelně brečí nad koncem dobrých filmů se Spider-Manem, zatímco některé weby naznačují, že vyjednávání ještě nejsou u konce a celá situace se ještě může zachránit. Spíš ale počítejte s tím, že Spider-Man v MCU končí, což mimochodem neznamená, že končí i Tom Holland. Kdepak, ten má se Sony smlouvu na další dva filmy (na rozdíl od režiséra Jona Wattse, který se teď může na sérii vykašlat). Ve výsledku se tak může stát, že bude Holland přinucen hrát ve Spider-Manech 3 a 4, v nichž ale Sony nemůže zmínit Iron Mana, Avengers, Happyho Hogana ani Nicka Furyho.

Leckdo si myslí, že situace nakonec dospěje k dalšímu rebootu. V Sony nechají Hollanda jít a vymyslí si do vesmíru s Venomem zbrusu nového Spider-Mana, tohle řešení ale zní po miliardovém úspěchu Daleko od domova dost na hlavu. Spíš se tedy bude dál využívat Holland s tím, že většina diváků tyhle zákulisní machinace neřeší a neví, že za trojkou Spideyho nestojí Kevin Feige, nýbrž jen studio, co nám dalo Jamieho Foxxe jako Electra a Danea DeHaana jako Green Goblina.

Jak Spider-Manova budoucnost dopadne podle vás? Dejte vědět v diskuzi a uvidíme, jak si Marvel užije víkendovou akci D23, kde se určitě budou řešit nové marvelovky. Minimálně rozhovory s Feigem by mohly být hodně zajímavé, jelikož si v Sony nakonec ještě přisadili a tvrdí, že za celý Spider-Manův odchod může jeho časová vytíženost. U Disneyho mu prý naložili tolik práce, že by se "cizímu" Spider-Manovi stejně nestíhal věnovat, což je... no... úplný nesmysl?!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (186)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace