Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 skvělých hororů, které se odehrávají za bílého dne


ikona
Mr. Hlad
alfred hitchcockbirdshororyjawsklasikamidsommarslunovratsteven spielbergtémathe otherswicker manzack snyder
Hororový Slunovrat ukazuje, že děsivé věci se nemusí odehrávat jen během temné noci. Za denního světla může být hrůza ještě působivější. A podobných filmů je víc.  

Určitě jste zaregistrovali, že se do kin chystá horor Slunovrat. V něm se parta přátel vypraví na legendami opředený festival, který se koná jednou za 90 let a sluníčko nad ním nezapadá. Právě fakt, že se diváci dočkají děsivých výjevů a obřadů pořádaných (pro horory docela netypicky) za bílého dne, je jedním z těch důvodů, proč byste ho vážně neměli minout v kině. Dva žánrově pozitivní MovieZone redaktoři si spolu sedli a sepsali pro vás desítku děsivých doporučení, které mají jedno společné: Odehrávají se za za bílého dne (nebo alespoň z velké části) a vůbec jim to neubírá na působivosti. 

 

Ať už jde o boj s obřím predátorem, hejnem létajících obratlovců nebo partou děsivých spratků, pokaždé vám bude tuhnout krev v žilách a vy se navzdory teplému počasí budete tulit pod bezpečnou deku. Jděte tedy do kina na originální horor, doma si následně dopřejte nějaký z našich tipů a nezapomeňte nám do diskuze napsat váš tip na sluníčkem provoněný horor.  

Úsvit mrtvých (2004)
Zack Snyder je režisér, jehož jméno obec diváckou rozděluje. Ano, mluvím o jeho třech filmových DC comicsech, z nichž podle mého názoru za něco stál akorát Muž z oceli. Ale ať už jste na jakékoliv straně barikády, na jedné věci se snad shodneme: V roce 2004 se Zack uvedl apokalyptickou zombie akcí Úsvit mrtvých a nadšení (nebo alespoň spokojení) museli být snad úplně všichni. Co na tom, že se jedná o remake klasiky z pera George A. Romera a Snyder rozhodně nebyl prvním rejžou, který líné a pomalé zombíky pořádně rozpohyboval. Proč jsme já, hororoví fanoušci a vlastně skoro všichni diváci hýkali nadšením? Ve filmu totiž funguje snad úplně všechno a to je na režijní debut, beroucí si na paškál hororovou klasiku, skoro až zázrak. 

Nedobrovolným obyvatelům rozlehlého obchodního centra - počínaje velice sympatickou herečkou/režisérkou Sarah Polley a konče poldou s tváří Vinga Rhamese - budete fandit od začátku do konce. Genius loci je další velké plus. Partička zoufalých přeživších se po seznámení s obchoďákem vydá na střechu (vzpomínáte na tu skvělou scénu s pánem v protějším baráku?) a brzy jim dojde, že pár dnů (týdnů) tu sice můžou přežít, ale časem budou muset vzít nohy na ramena. Povede se jim to? Vy už jistě víte, protože jste všichni film z dílny režiséra Watchmenů viděli a tím pádem vás ani nemusím urážet zevrubnějším popisem děje. Málem bych zapomněl – biják se z velké většiny odehrává za bílého dne a vůbec to nevadí. Zack si to tenkrát vážně dal jako pán. (TedGeorge)

Ruiny (2008)
Byť si imf kdysi na MovieZone vystřihl DVD recenzi a já se následně snažil přivábit hororu chtivé diváky ke sledování Ruin doporučením v jedné z mých žánrových TOP jedenáctek, film o partičce (kupodivu ne zas tak hloupých) teenagerů, kteří se vydají prozkoumat jeden zarostlý pahorek, dodnes mnoho lidí nevidělo. Když se ale podívám na ostudně nízké CSFD hodnocení (vážně jenom 60%), tak se vlastně zase tolik nedivím. Víte co? Já to zkusím ještě jednou a tenhle horor odehrávající se za krásného slunečného dne se vám pokusím prodat.

Jena Malone je herečka, kterou miluji skoro v každém filmu a tím musím začít. Pokračovat budu osobou režiséra Cartera Smithe, který sice v životě nic moc nenatočil, ale na Ruinách je nádherně vidět, že má nakoukáno a řemeslo má v malíku. V neposlední řadě musím zmínit trochu netypické gore hody, které partičku chudáků mexických robinsonů znetvořují ekzémy, popáleninamy, kousanci všeho druhu atd. No a nakonec je tady lokace, která z minima těží maximum a vy kvůli ní budete mít chvílemi opravdu hodně nepříjemný klaustrofobický pocit, kvůli kterému budete na vaší příští návštěvě Mexika raději ležet na pláži a výlet za mayskými památkami raději vynecháte. (TedGeorge)

Jezero smrti (2008)
Společným jmenovatelem mnou doporučovaných denních hororů je (dobrá, až na ty prehistorické Čelisti) silná ženská hrdinka a ani Jezero smrti nebude výjimkou. Kelly Reilly, které bylo v době natáčení krásných 30 let, je zrzka do nepohody, se kterou by jel kempovat nejenom Michael Fassbender, ale snad každý druhý heterosexuální muž (a homosexuální žena). Ona by sice raději do Paříže, ale její Michael jí jezero Eden představí v nejrůžovějších barvách, a tak se nechá ukecat. Na začátku je všechno skvělé. Sluníčko svítí, ptáčci štěbetají, ve vodě se skvěle souloží a na břehu ještě lépe opaluje. Idylu však naruší nevychovaná banda (na první pohled zdegenerovaných) výrostků. 

Jezero smrti je totalní psycho masakr, ve kterém je dvojka sympatických protagonistů konfrontovaná s kreaturami, které si libují v násilí nejhrubšího zrna. A pro jistotu věnujte prosím velkou pozornost následujícímu upozornění: pokud máte slabší žaludek, rychle se naštvete a jste zvyklí na kameru, která ve filmech v onu exponovanou chvíli pokaždé uhne – jděte o dům dál. Jezero smrti je ve svém naturalismu, trochu připomínajícím slavné Vysvobození z roku 1972, jedinečné, a pokud jste ho dodnes neviděli, jen tak ho z hlavy nedostanete. (TedGeorge)

Podivní (2010)
Musím se přiznat, že The Crazies jsem naposledy viděl už hodně let nazpět. Pustil jsem si tedy trailer, abych si horor s Timothy Olyphantem a Radhou Mitchell (také vám tahle herečka na plátnech kin trochu chybí?) připomněl, a s úsměvem od ucha k uchu si uvědomil, že biják natočil prokletý režisér průšvihové Sahary Breck Eisner... V městečku Ogden Marsh se začnou dít podivné věci a z místních buranských obyvatel se zničehonic stanou vraždící bestie. Velmi rychle zareaguje armáda, která zapadákov hermeticky uzavře. Co na to šerif Dutton, kterého si zahrál již zmiňovaný Timothy Olyphant? No nelíbí se mu to, co asi. 

Zní to jako parádní nekompromisní akční jízda? To si pište. Ještě bych dodal slovíčka: pesimistická, bezútěšná, brutální, nakažlivě zábavná, nevyzpytatelná. Jedná se o remake (prý povedeného) filmu, který jsem neviděl. Pustit tenhle horor těhotné přítelkyni je asi tak stejně dobrý nápad, jako jít se zarytým metalistou na koncert skupiny Bra3 Ebenové. Až jednou vypukne podobná apokalypsa v mém malém městečku na Vysočině, pevně doufám, že šerifem bude někdo podobně ostrý jako Timothy Olyphant. (TedGeorge)

Hotovo. Diskuze je otevřená, tak se neupejpejte a podělte se svými tipy na horory odehrávající se ve dne. A nezapomeňte nám napsat, jak se vám líbil Slunovrat. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace