Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man letí za miliardou, slibné novinky selhaly


ikona
Cival
aladinalexandre ajaannabelleannabelle 3disneykořistmarvelmuži v černémpixarslunovratspider-manspolujízdatajný život mazlíčkůTom Hollandtoy storytoy story 4tržbyyesterday
Marvelovky se dál dojí na max. 

Nebýt marvelovských comicsů, byl by Hollywood asi úplně v háji. Captain Marvel spasila první třetinu letošního roku a Avengers: Endgame jako největší kasovní událost uplynulé dekády (na Avatar ztrácí už jen něco málo přes sedm milionů dolarů!) výrazně vylepšuje bilanci letošního léta, jež lemuje kolaps jednoho nechtěného sequelu za druhým. A teď řádí Spidey, který sice nepůsobí kdovíjak titánsky, v naprosto pohodovém tempu si ale doskočí pro miliardu, resp. ji spíš o pár levelů přeskočí.

Spider-Man střádá peníze s úctyhodým přehledem. Pozitivní recenze i divácké ohlasy mu pomáhají držet v pokladnách celého světa velmi svižnou výkonnost, což se mj. projevilo na suverénní obhajobě prvního místa v americkém kasovním žebříčku díky víkendovým 45 milionům při polovičních propadech.

TRŽBY FILMOVÝCH MARVELOVEK  

Spidey je za mořem na 274 melounech a ještě stovku přisype jen tady, což znamená pří průběžných 847 milionech na globálních tržbách hodně jednoduché počty: Miliarda je nevyhnutelná a v Sony ji jaksepatří oslaví, protože na tenhle milník dosáhl pavoučnatec ve své bohaté sólové kariéře úplně poprvé. Alespoň se může sebevědomě odrazit vstříc dalším dobrodružstvím. 

TRŽBY FILMOVÝCH SPIDER-MANŮ  

 

Výrazně blíž vstříc miliardě se posouvá i čtyřka Toy Story, která zabírá hlavně na ostatních trzích. V Americe už to kdovíjaká šaráda nebude, přestože dalších dvacet mega si nová (a nadšeně hodnocená) pixarovka zapsala při velmi chvályhodném poklesu výnosů o pouhou jednu třetinu. Film má na kontě z Ameriky 346 melounů a pořád naději na čtyřstovku jen ze zámoří, soustředit se teď ale musí hlavně na jiné kontinenty, kde jsou největší rezervy. Celosvětových 771 mega už ale vyznívá výrazně pozitivněji a slibuje ještě útok na pár dalších met.

O tu miliardovou mimochodem dál dychtivě usiluje Aladin, tentokrát uvelebený na šesté pozici. Ritchieho barevná fantasy oddychovka je už na luxusních 960 milionech, a když uvážíme, že jenom z Ameriky by mělo při mikroskopických propadech filmu přitéct ještě přinejmenším patnáct mega, neměl by ten vysněný milník být zas tak daleko.

Na velké fanfáry je tu zkrátka zaděláno hned na čtyřech frontách, což je fascinující hlavně v tom směru, že ve všech má svým způsobem prsty Disney - a právě nástup jeho nového želízka Lvího krále může tahle tažení ještě výrazněji zbrzdit. Takže... sám sobě nepřítelem.

Novinkám se bohužel nedařilo. Kořist má sice na svůj žánr nevídaně pozitivní recenze (kdo by tušil, že krokodýlí béčko trumfne levou zadní Lvího krále?) i hezké reakce prvních diváků, v dolary se je ale přetavit nepovedlo. Velehit á la loňský MEG se bohužel nekoná, na to byla Kořist asi málo popcornová a nedostatečně digitálně přefouklá - otvírák za dvanáct mega sice dovolí splatit velmi levný rozpočet už z kin (jen 13 melounů!), ale neviděl bych tu ani nenápadný skromný hit typu Mělčiny. Prostě jen zoohoror, co si svoje užije, ale hollywoodským účetním náladu kdovíjak nezlepší.

Na druhou stranu ty účetní nepošle na rozdíl od takové Spolujízdy rovnou do deprese. Ano, tahle komedie sice schytala velmi průměrné kritiky, ale lidem se prý celkem líbí a poslední dny jí bylo všude plno, i díky tomu, že obyčejných taškařic je vůkol nedostatek. Foxové film vtačili do skoro tří tisícovek kin... ale nevyplatilo se to. Start za osm milionů je hanebný a film nastřádá v Americe jen něco málo přes dvacku. Au.  

 

Na pátém místě roste v klasickou prázdninovou trvalku střední ráže beatlesovské Yesterday. Třetinové propady, dalších připočtených skoro sedm milionů a americké výnosy už teď na 48 melounech - v centrále Universalu musí s tímhle výsledkem panovat spokojenost. Zbytek světa za Amerikou ale zaostává, což je trochu ostuda.

Na sedmém a osmém místě se solidně drží horory Annabelle 3 a Slunovrat. Propady kolem 40% u tohohle spotřebního žánru moc často nevídáme, ale konkurence je holt slabá, zvlášť mezi tituly pro dospělé, a tyhle snímky navíc spousta potenciálních diváků neviděla, jak lze odvodit z relativně nízkých celkových tržeb. Slunovrat se vyhrabal po slaboučkém otvíráku na průběžných 18 milionů dolarů, Annabelle sice v Americe zklamává, když hlásí na tržbách jen šedesátku, leccos ale zachraňuje skromný rozpočet a zbytek světa, jenž pomáhá ke globálním ziskům na úrovni 173 mega. I tak další film s Annabelle záhy nečekejme.

 

Desítku uzavírají dva produkčně skromné, přesto zklamavší sequely, Tajný život mazlíčků 2 a Muži v černém 4.

Kompletní tržby zde

Za týden zkusí enormní natěšenost diváků zpeněžit Lví král. Zabrzdí ho velmi vlažné ohlasy

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace