Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man už vládne světu, Annabelle tržbami nepřesvědčila


ikona
TedGeorge
aladinannabelleannabelle 3chuckydětská hradisneyjames wanjohn wickkeanu reevesmarvelmuži v černémpixarspider-mantajný život mazlíčkůTom Hollandtoy storytoy story 4tržbyuniversalyesterday
Je hororové univerzum Jamese Wana za svým vrcholem? A jak si v kinech vede Toy Story?  

Po tržebním úspěchu desetiletí Avengers: Endgame se lidé v posledních týdnech a měsících tak trochu odnaučili chodit do kin. Při pohledu na průměrná a (podprůměrná) pokračování Godzilly, Tajného života mazlíčků, Mužů v černém a X-Menů se však není čemu divit a divácký nezájem je vlastně docela pochopitelný. V naší kotlině tu mizérii ještě podtrhuje extrémně teplé počasí, které nutí tuzemské distributory k modlitbám směřovaným na boha hromu a blesku. Z tržebního marasmu by je však v následujících týdnech měla vysvobodit dvojice očekávaných premiér, z nichž ta první právě rozjela svojí "Tour de dollars" ve světě, respektive v Asii.

 

Co na tom, že Spider-Man: Daleko od domova se dočkal předčasné premiéry teprve v trojici asijských zemí. Těch prvních 111 milionů z Číny, Hongkongu a Japonska je velká paráda, která v 1:1 porovnání s teprve dva roky starou jedničkou píše o zhruba 30 % lepší čísla. Hlavně úvodních 98 milionů ze země s Velkou a dlouhou zdí je slušný upgrade oproti 69 melounům, které tam vydělala jednička. Nemluvě o tom, že Homecoming tenkrát musel bojovat s mocnou konkurencí, která vyhnala konečná čísla na „pouhých“ 116 míčů. Cestování Petera Parkera bude mít příští týden v Číně volné pole působnosti a tím pádem se půjde daleko za 150 milionů.

Zmínit musíme i Japonsko, kde se Marvel těší z (kromě Endgame) nejlepšího otvíráku vůbec. Do rovnice si přidejte zprávy o výborných předprodejích ze zbytku světa a máte před sebou hned několik důvodů věřit tomu, že miliarda pro pavoučího muže tentokrát opravdu padne. To hlavní břímě bude samozřejmě ležet na Americe, kde (trochu netypicky) odstartuje marvelovka už v úterý a přehnaně rezervované odhady Sony hovoří o 125 milionech babek za prvních 6 dnů v zámořských multiplexech. Tržební kecalové se tolik při zemi nedrží a predikují 150 - 180 míčů za první (ultra-prodloužený) víkend. Bude to každopádně zase jednou tržební hitparáda jako víno a kdo ví, jestli už příští neděli nebude Cival hlásit 500 mega za prvních 10 dní v kinech.

Celosvětově nejúspěšnější filmy v roce 2019

Pojďme si v mírně zrychleném režimu rozebrat i tu Ameriku. První místo si suverénně udržela čtyřka Příběhu hraček. Pokles o 52 % není žádná tragédie a 58 milionů za druhý víkend v kinech je slušná vizitka, která by měla současných 237 milionů nakopnout někem někam k hranici 400 melounů v USA. Výš to asi nepůjde, protože Lví král už za dva týdny bude vládnout právě té dětské cílovce a spolu se Spider-Manem bude zachraňovat doposud slabé léto v kinech.

Co svět? Tam se pixarovka také znovu dočkala respektuhodných numer. Byť těch současných 496,5 milionů (včetně Ameriky) na poměry skákající lampičky nepůsobí zrovna monumentálně, je třeba počítat s Německem, Francií, Itálií a desítkami dalších zemí (včetně Česka a Slovenska), kde se animovaný biják dočká premiéry až v průběhu prázdnin. Bude to stačit na miliardu? Asi ano.

Tržby filmů ze série Toy Story

Stříbro si pro sebe uzurpuje prokletá panenka Annabelle, která straší diváky už potřetí. Tentokrát to však pro Warnery není stejný kasovní majstrštyk, jaký předvedly předchozí dva díly. Jednička si za první 3 dny připsala nádherných 35 mega, dvojka ještě hezčích 37 kulatých a trojka jich dala jenom 31. Nemluvě o tom, že k tomu potřebovala hned pět dní. Kdybychom brali v potaz jenom pátek, sobotu a neděli, přepočítává nejčerstvější zástupce hororového univerza z produkční dílny Jamese Wana dokonce "pouhých" 20 milionů. Ve světě potom trhla dalších 45 milionů a celkem se těší z pěkných 76 milionů celosvětově.

Takže nakonec úspěch? Je to otázka perspektivy. Co by za to ostatní studia dala, aby jejich horor útočil na 30 mega za prvních 5 dnů v kinech a celkově si přišel na 60-70 míčů v USA a více než 200 po celém světě. Jenomže Warneři po své prémiové hororové značce prostě chtějí víc a tohle je pro ně jasný signál, že Sestra bivakující v rumunském klášteru byla tržební vrchol (365 milionů celosvětově!), který už dost možná nepřekoná ani ta dlouho plánovaná trojka Conjuringu. Co dodat na závěr? První Annabelle měla rozpočet 7,5 mega, dvojka 15 míčů a trojka prý stála 25-30 milionů. Nemluvě o procentech, které si tentokrát bude kromě produkujícího Wana nárokovat i čím dál dražší herecká dvojka vymítačů hraná Patrickem Wilsonem a Verou Farmiga.

Třetí místo je docela příjemné překvapení. Prozatím nejoblíbenější film roku KarlaR – Yesterday totiž překonal veškeré tržební predikce a v zámoří utržil nádherných 17 mega. Jenom pro srovnání dodám, že předchozí romantika z pera Richarda Curtise (mluvím samozřejmě o šest let staré Lásky čas) si v Americe přišla na 15 milionů celkem! Love letter pro fanoušky Beatles a popelkovské Lily James se chlubí nadšenými reakcemi zámořských diváků, kteří doporučují film, kde se dá, a tím pádem se očekává trvalka, která by v Americe mohla útočit i na těch 59 milionů Lásky nebeské. Kdo by to byl čekal?

 Tržby filmů režiséra Dannyho Boylea

Bramboru bere starý známý Aladin a já s dovolením ještě jednou zatleskám. Nejenom kvalitám filmu, ale i tržbám, které díky aktuálním 9,3 milionům (další nízký pokles o 29 %) už v sobotu překonaly 300 milionovou hranici v USA a brzdit podle všeho budou až u konečných 340 milionů. Pohádku a velký tržební reparát pro Guye Ritchieho jenom potvrzuje zbytek světa, kde je Aladin v ještě lepší kondici (skvělých 568 milionů). Hlavně díky Japonsku, kde se po hraném remakeu disneyovské klasiky pořád šílí, budeme brzdit až za hranicí 900 milionů celosvětově. Kdo by to byl čekal číslo 2.

Na pátém místě se vyhřívá dvojka Tajného života mazlíčků a vás spíše než zklamavší průběžné 131 milionové tržby z Ameriky (tento víkend to bylo za 7) zajímá, jak si stojí animák ve zbytku světa. Byť je před dětským filmem ještě několik velkých premiér, současných 223 milionů nedává moc velké naděje, že by se šlo k hranici 500 milionů dolarů. Spíše to bude o kilo míň. Universalové tím pádem značku odpískají a zkusí to ve spolupráci se šetrnou filiálkou Illumination (za 80 milionů babek u Pixarů ani nerozsvěcují lampičky) zase nějak jinak.

Šestka? Mají ji Muži v černém: Globální hrozba a rozumíte tomu správně – i Sony si připsalo jedno z těch sequelových zklamání, které provází léto v kinech. Jenomže pozor! Producenti u Soňáků tentokrát zase tak špatně nepočítali. Oficiální rozpočet byl (nejenom podle Deadline) pouhých 90 míčů a drahé reklamní kampani ulehčilo 75 milionů obdržených za product placement Lexusu, hodinek značky Hamiton a dalších, o které by se James Bond ani neotřel. Byť se studiu film s očekávanými celosvětovými tržbami 260 - 280 milionů dolarů asi nezaplatí, bude prý tratit naprosté minimum. Málem bych zapomněl - v Americe z toho tentokrát bylo 6,5 milionů dolarů a tím pádem se Chris Hemsworth smutně kouká na celkových 65 míčů.

Na sedmém místě pokračuje legrace známá jako: Avengers: Endgame se snaží překonat Avatara“. Kevin Feige oznámil, že se film vrátí do kin s pár minutami bonusových materiálu na konci, internet to ale bohužel překroutil do rozšířené verze. Do 2 000 kin (dvakrát většího počtu než minulý víkend) každopádně přišlo tolik marveláckých fanoušků, že to stačilo na 5,5 milionů babek. Je to hodně nebo málo? Na desátý týden v multiplexech je to nádherné, ale do Avatara ještě pořád chybí více než 26 milionů a je dost dobře možné, že tolik Avengers prostě nedají. Uvidíme, jestli k překonání rekordu pomůže i Česká republika. Verze s poctou pro Stana Lee, nedokončenou vystřiženou scénou Hulkem a prvními pár minutami z nového Spider-Mana totiž za dva týdny dorazí i k nám.

Žebříček nejúspěšnějších filmů všech dob

Osmu píše Dětská hra, která (i na hororové poměrny) klesnula o šíleně vysokých 70 % a tím pádem se ze současných 23 míčů nevydrápe ani na těch 30 milionů z Ameriky. Při rozpočtu 10 mega a nutné reklamní kampaní za dvojnásobek (ne-li více) bych si skoro i myslel, že studio teď lituje faktu, že film poslalo do 3 000 amerických kin. Měli to střelit Netflixu.

No a tržební report zakončíme dvojkou starých známých. Na devátém místě dělá těžce zkoušenému a skoro pokaždé neúspěšnému studiu Paramount radost muzikál Rocketman, který aktuálně přepočítává necelých 84 milionů z Ameriky a 165 z celého světa. Při rozpočtu 40 kulatých je to pro relativně odvážné a nepodbízivé eRko skvělý výsledek.

Borec na konec? Ne, Keanu na konec. John Wick 3 totiž právě překonal 160 milionů z USA a celosvětově má už na kontě dokonce 303 milionů babek!. Potvrzuje tedy mojí měsíc starou tezi, že každý další film z wickovského univerza vydělá dvojnásobek tržeb toho předchozího. Myslíte si, že to bude platit i u připravované čtyřky?

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Jak to bude v zámořských pokladnách kin vypadat za týden? Už v úterý se dočká premiéry Spider-Man: Daleko od domova a následující dny ho napodobí zbytek světa. Kdyby snad i tohle pokračování mělo zklamat, tak bych si už vážně skoro myslel, že je cosi shnilého ve státě hollywoodském. Společnost bude Tomu Hollandovi v amerických kinech dělat Florence Pugh hrající v zajímavě vypadajícím hororu Slunovrat. Toť vše.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace