Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Trhnou Avengers miliardu za první víkend? A jak uspějí v Česku?


ikona
TedGeorge
avengersavengers: endgameavengers: infinity warcaptain americacaptain america: civil warcaptain marvelforce awakenshvězdné válkyiron mankevin feigemarvelrobert downey jr.scarlett johanssonthanostržby
Bude to ještě větší, než jsme si mysleli?  

Na Avengers: Endgame půjdou do kina snad úplně všichni. Jedinou otázkou je, kdy diváci zavítají do multiplexu poprvé a kolikrát tu návštěvu budou opakovat. Něco mi říká, že naprostá většina čtenářů MovieZone si tuto „povinnost“ odbude během prvních 48 hodin promítání a rozhodně to nebude jejich poslední návštěva nejbližšího kinosálu s obřím plátnem. No a ve světě to budou mít lidi podobně, protože Fandango a další velcí internetoví prodejci vstupenek reportují rekordní numera z předprodejů. Jak vysoká jsou ta čísla? A povede se překonat nějaký ten rekord i v naší kotlině?

Ještě, než se do článku začtete – marvelovky (a mezi nimi samozřejmě i Avengers: Endgame) se na vašem oblíbeném filmovém webu dočkaly tržebního rozebrání už před premiérou Captain Marvel. Ta si došla pro o pár set milionů vyšší čísla, než většina analytiků před dvěma měsíci předpokládala, a dala tím základ fantasmagorickým odhadům tržeb „poslední“ týmovky s Tony Starkem a Stevem Rogersem. Právě u příležitosti uvedení Carol Danversové na plátna kin se totiž začaly ozývat názory, že celkové tržby brzy startujících Avengers budou atakovat rekordních 2,8 miliard Avatara a samotný první víkend bude psát těžko uvěřitelnou miliardu dolarů.

 

Je to dost dobře možné. Pokud se zakoukáte do tabulky těch největších celosvětových otvíráků všech dob, na prvním místě svítí Infinity War, která si za první víkend přišla na více než 640 milionů babek. O 100 mega tak překonala předposlední instanci ze série Rychle a zběsile. Pořád vás straší těch propastných 360 milionů, které chybí do potenciální miliardy? A co kdybych vám řekl, že to obří numero Infinity War padlo bez Číny (první víkend byl 200 míčů), která se před rokem dočkala mírně opožděné premiéry? Rozumíte tomu správně, země s Velkou a dlouhou zdí se tentokrát dočká startu ve stejný den jako zbytek světa. A to bude teprve mazec.

Celosvětově největší tržby za první víkend

Pořád se nemůžete dopočítat těch zbylých 160 melounů? V tom případě si popovídáme o oněch předprodejích a začneme Amerikou. Tam se doposud vyhřívala na výsluní Star Wars: Epizoda VII a Avengers: Infinity War byli až na pátém místě. Stačilo prvních 6 hodin předprodejů Endgame a největší zámořský on-line prodejce vstupenek Fandango suše informoval, že rekord Hvězdných válek padnul. Další prodejci ho velmi rychle následovali a také reportovali rekordní čísla.

Co na tom, že stránky největšího provozovatele amerických multiplexů (AMC) v prvních hodinách několikrát zkolabovaly pod náporem „Avengers-chtivých“ návštěvníků. S tím se dalo počítat, a spíš než zádrhel v prodeji lístků do kina, to byla další vítaná reklama v plné parádě ilustrující neskutečný zájem fanoušků nejznámější komiksové značky.

Ptáte se na svět? Jeden příklad za všechno - Čína. Tam to byl ještě větší nářez a během prvních 3 hodin se prodalo více lístků, než kolik jich Číňané zakoupili na Infinity War za celý týden! Ještě jednou připomínám, že předchozí marvelovská týmovka v této miliardové zemi vydělala 200 mega za první víkend! To bude pro Endgame naprosté minimum, které tu s velkou jistotou padne. Spíše se objevují spekulace o tom, že Čína otevře v kinech s ještě větší intenzitou než Amerika.

A kolik že jich za mořem bude? Pravděpodobně rekordní množství. Dosavadním tržebním premiantem jsou právě poslední Avengers s necelými 258 miliony. Pod dojmem neuvěřitelně vysokých předprodejů by se zdálo, že tohle číslo musí padnout levou zadní. Nezapomínejme však na jeden fakt – Inifinity War trvala 149 minut. Endgame o dvě minuty překonává 3 hodiny a kina nacpaná k prasknutí tedy nebudou mít tolik času točit digitální kopie bijáku v promítačkách. Největší provozovatelé zámořských multiplexů se tento fakt snaží kompenzovat neustálým přidáváním dalších a dalších projekcí (ano, kina prý budou nacpaná i v pátek v devět ráno), ale stejně je třeba s touto proměnnou počítat.

Celosvětově nejvýdělečnější filmy všech dob

Vy už jistě máte na jazyku svůj tržební tip, ale ještě předtím, než se o něj podělíte v diskuzi, tipnu si (znovu) já. Už od mého prosincového článku „TOP11 filmů, které v roce 2019 zaútočí na miliardu“ si stojím za tím, že Avengers: Endgame překonají Infinity War jak v Americe, tak ve světě. Konkrétně tipuji 750 zámořských milionů a 2,2 miliardy celkem. Pod tíhou monstrózních čísel z předprodejů obě konečná čísla navyšuji o 10 %. Otvíráky v Americe a ve světě? Tuším 270-280 z Ameriky a celkem 950 ze světa. Ne, ta miliarda podle mě tentokrát ještě (naposledy?) těsně nepadne.

Tohle pojednání by nebylo kompletní bez pohledu na česká čísla a začneme porovnáním s první rvačkou s Thanosem. Infinity War se přesně před rokem dočkala v naší kotlině 216 054 diváků (zdroj Kinomaniak.cz) a to jí stačilo na sedmé místo historických tabulek. Celkem do kin zavítalo 631 252 platících diváků, což je „až“ 63. místo v historických tabulkách. Kolik diváků zavítá do tuzemských multiplexů tentokrát?

Tady babo raď – na první pohled do rezervačního systému Cinestaru a Premiere Cinemas jsou skoro všechny půlnočky a čtvrteční premiéry de facto vyprodány. Na druhou stranu se však u nás Endgame nějakého diametrálně vyššího počtu projekcí pravděpodobně nedočká. První český megaplex na Chodově totiž funguje už od konce roku 2017 a Infinity War si užívala desítky tisíc českých diváků mířících do tohoto obřího multiplexu už minulý rok. Přesto bych si troufnul tvrdit, že i u nás se v tržbách půjde daleko za trojku Avengers. Ta totiž všechny diváky více než uspokojila svými kvalitami a málokdo si nechá uniknout příležitost vidět vyvrcholení 10 let trvající marvelovské ságy. Že by padlo i těch 254 tisíc diváků, kteří před šesti lety zamířili na Padesát odstínů šedi? A bude se i v Čechách chodit do kina v pátek ráno?

Plno otázek, málo odpovědí. Pokud bychom aplikovali čísla z pozdní čínské premiéry na úvodní víkend Avengers: Infinity War, dostaneme se k již výše zmiňovaným 840 milionům celosvětově. Opravdu je tak nepředstavitelné, že by se zakončení třetí marvelovské fáze dočkalo o pětinu lepších tržeb a tím pádem atakovalo onu šíleně znějící miliardu za první víkend? Nemyslím si. Pořád sice nevěřím, že těch 2,8 miliardy Avatara padne, ale (pravděpodobné) rozloučení Roberta Downeyho Jr. , Chrise Evanse a dalších se svými nejslavnějšími rolemi naláká diváky do kin už za pár dnů. Občas se u příležitosti velké hollywoodské premiéry můžete dočíst, že to „bude velké“. V případě Avengers: Endgame bych řekl, že to „bude největší“.

---

Vytáhni v hospodě: Web Deadline.com cituje nejmenovaného důvěryhodného filmového producenta – šťastlivce, který už měl možnost film vidět. Podle něj je druhá polovina této marvelovky naprosto dechberoucí (v originále napsal „mind-blowing“). Také toho člověka nenávidíte?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (122)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace