Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dumbo selhal a velehit nebude, Captain Marvel slaví miliardu


ikona
Cival
armie hammerbrie larsoncaptain marveldev pateldisneydumbofive feet apartharmony korinehotel mumbaijak vycvicit drakajordan peelekouzelný parkmadeas family funeralmarvelmytim burtontržby
Třetí pohádkové zakopnutí od Disneyho... 

...a možná je to dobře, že Disney nešlape tak dokonale, jak jsme asi čekali. Obecně o dominanci tohohle studia pochopitelně nelze pochybovat, koneckonců Captain Marvel pořád válí a triumf Avengers se kvapem blíží, přičemž v kapse jsou všechny další marvelovky, pixarovky, animované sequely, Star Wars i reinkarnované klasické disneyovky. Přeci jen jsme ale předpokládali, že Disney roztočí svůj hitmakerský vehikl s takovou silou, že protlačí k absolutnímu úspěchu všechny svoje proslulé značky. Ale to se, kupodivu, neděje.

 

Trochu paradoxně se mi ale zdá, že v tom má částečně prsty samo studio. Které když vidí, že reakce na novou velkoprodukci nejsou přívětivé, zatáhne za ruční brzdu a přestane naplno topit pod marketingovým kotlem. V relativní tichosti se takhle odpremiéroval na podzim Louskáček a ani kolem potenciálně miliardové Mary Poppins nebyl zrovna velký humbuk. A teď se kdovíjaký tyjátr neroztočil ani kolem Dumba.

 

Dalo se to s ohledem na výše zmíněné předpokládat už zhruba před měsícem, kdy se v éteru objevil první balík vlažných reakcí, které sice chválí velkorysý výtvarný kabátek, ale jinak posílají režiséra Tima Burtona do znuděného důchodu s tím, že tyhle odvary burtonovské poetiky klidně může točit někdo mladší - a nejspíš i levněji a s větším zaujetím. Následovaly průměrné recenze i uzívané reakce prvních diváků a na studiu bylo celkem jasně patrné, že se tenhle klesající trend ani nesnaží kdovíjak zvrátit.

Utržených 45 milionů dolarů za první víkend je tak za dané situace naprosto adekvátních. Nejen u Disneyho ale musí cítit, že tady bylo zaděláno na mnohem víc a že potenciál milovaného slůněte s obřími ušisky se vůbec nepodařilo naplnit. Když se totiž jindy tahle rodinná poptávka trefí a uspokojí, může být ve hře miliarda dolarů, jak nám ukázala Kniha džunglí a jak nejspíš záhy potvrdí i Lví král (s Aladinem to bude napínavější, ale já bych mu věřil, protože o filmu se všude mluví... a karma by měla po Králi Artušovi zapracovat ve prospěch Guye Ritchieho :). Dumbo tak v Americe poletí někam ke stopadesátce, a to s ohledem na ambice filmu i proslulost značky není kdovíjaký výsledek.

 

Disney pochopitelně nebude nějak extrémně škodný ani tentokrát - už úvodních 71 mega ze zbytku světa a tedy průběžných 116 melounů na globálním kontě naznačují, že by se celkové součty měly dostat do plusu (rozpočet je uváděn okolo 170 milionů). Nejen ve světle Burtonovy megahitové Alenky ovšem chtělo studio minimálně dvojnásobné starty a z tohoto pohledu bude těžce kousat zklamání. Na další filmové shledání s tímhle sloniskem pak můžete rovnou zapomenout - i kdyby se merch prodával sebelíp, další dobrodružství si střihne leda v seriálu. 

Stříbrnou pozici drží horor My. I když je pokles jeho výnosů o 53% suverénně nejvyšší z celého žebříčku, na hororové poměry nejde o žádnou trágu - naopak 33,6 mega z druhého víkendu a poskočení na 128 milionů jen z Ameriky si zaslouží velký aplaus. Jordan Peele má dveře k dalším autorským produkcím otevřené dokořán a těžko si představit, že by je při kombinaci pozitivního kritického ohlasu, divácké spokojenosti a komerčního úspěchu někdo jakkoliv přibouchl. Universal si naopak bude svého (záhy čtvrtmiliardového) hitmakera hodně nadbíhat.

 

Samozřejmě ještě mnohonásobně úspěšnější je Captain Marvel. Miliarda je na dosah, takže se bude slavit zítra nebo nejpozději v úterý. Marvel si otvírání šampusů může užít tím spíš, že jízda lepé hrdinky je evidentně jen předkrmem před hostinou všech Avengerů v Endgame. Captain Marvel do ní vstoupí se čtyřkilem jen z Ameriky a famózními souhrnnými výnosy, to pravé přepisování rekordních tabulek ale začne až na konci dubna s Capem a Iron Manem. Už se těšíme.

Blok filmů, které nikdy nechci vidět, protože se mám radši než Rimsy, pak na čtvrtém fleku otvírá dojemná teenagerská romance Five Feet Apart. Její skromný sedmimilionový rozpočet tržby z amerických kin překonaly už pětinásobně, takže respekt.

Ještě nižší náklady pak měla další náboženská verbovačka od Pure Flix Unplanned, která tentokrát líčí na ovečky béčkovou story o ženě, co makala na potratové klinice, pak ale zázračně prozřela. Těch utržených šest milionů je tedy z kulturního hlediska doslova hříšných. 

 

Animák Kouzelný park se sice drží na pěti melounech z víkendu, jeho padesátimilionové celosvětové tržby jsou ale katastrofální a odpovídají bídné kvalitě. Těší mě, že jsem musel zajít místo něj na Draka 3 - ten sice z mého pohledu trochu zaostal za úrovní legendární jedničky a na čerstvě půlmiliardových ziscích se to nejspíš neblaze podepsalo, ale v kině jinak celkem spolehlivě pobavil. 

Nad devátým pohřbem Madey se uvedl teroristický thriller Hotel Mumbai. Film s Milionářem z chatrče Devem Patelem a Armie Hammerem se těší decentní přízni recenzentů a velmi pěkným diváckým reakcím, na jeho uvedení v český kinech to ale nevypadá. Třímilionový otvírák z devíti stovek americký kin na tom asi nic nezmění, protože celkové tržby budou kolem deseti melounů.

 

Desítku nakonec uzavírá novinka režiséra Harmony Korine The Beach Bum, která se záhy chystá i do českých kin. Američtí kritici jsou na ní poněkud příšní, první čeští diváci ale dávají film nad úroveň leckde velmi oblíbených Spring Breakers. Ani jedno ale nejspíš moc nesouvisí s tím, že film komerčně zklamal a z jedenácti stovek kin vytěžil pouhých 1,8 milionu dolarů. Při tom superhvězdném obsazení (McConaughey, Efron, Martin Lawrence, Snoop Dogg nebo Isla Fischer) se určitě čekalo víc.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Příští týden bude v pokladnách dost zajímavý, protože hororovou fazónu zkusí podpořit Řbitov zvířátek a na úspěch Aquamana zkusí DC hlasitě navázat oddychovkou Shazam!. K tomu se přidá ještě drama The Best of Enemies.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace