Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních březnových filmů


ikona
KarelR
arctic: ledove peklocaptain marvelkouzelny parkmanzelske etudy: nova generacemypaserakskleneny pokojstastny lazzarozelena knihazranena srdce
Marvelácké girl power dělají v březnu společnost Clint Eastwood a Mads Mikkelsen. 

Březen 2019 je vzácným příkladem měsíce, který v českých kinech nabízí jediný film, jenž stoprocentně patří do recyklační škatulky. S touhle nálepkou bude na naše peněženky útočit hraný Dumbo, všude jinde totiž najdete hrdiny, kteří se na velké plátno vydávají poprvé. Na co všechno tedy můžete vyrazit?

7. března

Captain Marvel

Kdybyste se vašich rodičů před pár měsíci zeptali, jestli znají nějakou Captain Marvel, nejspíš by jen nechápavě zakroutili hlavou. Carol Danvers patří (podobně jako Strážci Galaxie, Ant- Man nebo Doctor Strange) mezi comicsové postavy, které před svým debutem nebyly v obecném povědomí, "nová" marvelácká superhrdinka tak bojovala o divácký zájem opravdu poprvé. Jak se jí dařilo? Na Rottenech je průměrný rating 6,8/10, na ČSFD se zatím drží 76% a i Hladova recenze zakotvila u 7/10. Žánrový zázrak tedy vážně nepřišel, slušný origin však ano, což Marvelu jako obvykle stačí. Snad bude nevyhnutelná dvojka o úroveň lepší!

Zelená kniha

Zelená kniha letos vyhrála Oscara pro nejlepší film roku a... no, hm. Neříkám, že tahle road movie není ohromně fajn, jako mnohokrát předtím však kroutím hlavou nad tím, že tak obyčejná látka vystoupala tak vysoko. Osobně jsem měl často pocit, že koukám na trochu horší remake Letadel, vlaků a automobilů (hlavně kvůli podobnému konci!). Na druhou stranu ale nemůžu říct, že bych tuhle příjemně diváckou road movie nedoporučil, takže... no mohlo to dopadnout mnohem hůř.

14. března

Kouzelný park

Mezi áčkové animáky Kouzelný park určitě nepatří, do "laciných evropských šméček" bych ho ale taky neházel. Vizuální stránka není úplně marná a v dabingovém obsazení najdete alespoň známých jmen (Mila Kunis, Jennifer Garner), dejte si však pozor na ČSFD. Zatímco američtí kritici hlásí film za 4,7/10, česká filmová databáze kontruje 73%. Že to je podezřele moc? Přesně tak. A důvodem je jen 22 hodnotících, mezi nimiž najdete účty jako Pavkan, Ema57, kalafu, Slon Hotovson nebo Santorini, jež si možná pamatujete z kauzy "Mamma Mia 2 má 90%!". Zkrátka a dobře bude hodnocení ještě klesat, a to i přesto, že se ze sázení očividných pěti hvězd strategicky přešlo jen na čtyři.

Skleněný pokoj

Trailery Skleněného pokoje byly přímo esencí filmového vzduchoprázdna, takže vás asi nepřekvapí, že jí podle všeho je i výsledný produkt. Julius Ševčík zkrátka po Masarykovi šlápnul vedle (chystá se vůbec někdo do kina?), a přestože je Praha plná plakátů, první diváci sypou jednu výtku vedle druhé. Vážně se do kin přiřítila toporná a strašně umělá nuda? Osobně nemám problém tomu věřit, tak se snad Rimsy brzy přihlásí s reportem, který tyhle ohlasy potvrdí nebo vyvrátí.

Šťastný Lazzaro

Už podle názvu vám musí být jasné, že jsme na Rimsyho území. Italská dramedie od Alice Rohrwacher asi díru do světa neudělá, její osmičková recenze ale dost jasně naznačuje, že by náročnější diváky měla náramně potěšit: "Lidé jsou jen ovce, buržoazie neustále vykořisťuje a pro dobrého člověka tu není místo. Anebo snad ano? Dobrácký Lazzaro v nás otevírá to lepší, navíc ve vizuálně atraktivním příběhu z italského pole vzpírajícího se času."

21. března

Manželské etudy: Nová generace

Pokud sledujete české dokumenty, jméno Třeštíková rozhodně neslyšíte poprvé. Jak se povedly nejnovější Manželské etudy, jež měla na starost mladší Hana? Do kina jsme samozřejmě vyslali Rimsyho, který se vrátil s (krapet zklamanou?) šestkovou recenzí: "V pokračování časosběrné metody navazuje Hana Třeštíkovou na svou matku Helenu a vybírá si k tomu jen jeden mladý pár. Generační výpověď s přesahem se tudíž nekoná, ale jako lidský, sociálně laděný dokument o řadě vztahových problémů Nová generace funguje."

Pašerák

Clint Eastwood se v roce 2008 rozloučil s hraním (ve vlastní režii) geniálním Gran Torinem. Před pár lety ale našel příběh válečného veterána, jenž se po osmdesátce stal drogovým pašerákem, a rozhodl se pro menší comeback. Byl to dobrý nápad? Záleží, kam se podíváte. Zámořští kritici film hodnotí kolem 6/10, na ČSFD ale najdete 76%, jimiž naši slovenští bratři (kteří měli premiéru už 10. ledna!) opatrně zvedají palec nahoru. Obezřetnost je tedy na místě a další Gran Torino se určitě nekoná, na zásadní fail bych to ale taky neviděl.

28. března

Arctic: Ledové peklo

Upoutávka na thriller Arctic se objevila v lednu a hle, premiéra už je za dveřmi! Mikkelsenova ledová odysea tak dorazí jen chvíli po akčním úletu Polar a dobrou zprávou je, že má mnohem lepší ohlasy. Jasně, 7,1/10 od zámořských kritiků zas tak velká hitparáda není. První čeští diváci ale na ČSFD seskládali 84%, což mi jako pozvánka do kina přijde dost slušné. Snad se tam brzy vypraví i někdo z MovieZone, alespoň žánrový nadprůměr by z toho ale být mohl, no ne?

My

Po 38 recenzích měli My na Rottenech 8,2/10. V tuhle chvíli už tam je 52 recenzí (pořád všechny pozitivní!) a rating se zvedl skoro na 8,4/10, takže můžeme pomalu slavit. Jordan Peele očividně natočil drsnou hororovou událost, nad níž zatím nikdo neohrnul nos. Očekávání tedy pomalu stoupají a za necelé dva týdny se snad dočkáme děsivé žánrové lahůdky, která bude mít stejně dlouhé nohy jako Uteč.

Zraněná srdce

Kolik dobových dramat už má Keira za sebou? Ano, všichni dávno ztratili přehled, a zrovna minulý měsíc jsme ji tu měli v docela chválené biografii Colette. Co si pro nás přichystala na březen? Dalším chodem je poválečná romance Zraněná srdce, která se natáčela v Česku a... to je zhruba to jediné, co je na ní zajímavé? Na Rottenech film vyhořel s ratingem 5/10 a na ČSFD to vypadá na další rozlet Slona Hotovsona a jeho zapálených kamarádů. Zatím se tedy chystejte spíš na podprůměr, jenž si moc pozornosti nezaslouží, třeba se ale za pár týdnů (hmm... od Rimsyho?) dozvíme něco jiného.

Co jste si vybrali z březnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v dubnu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace