Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Captain Marvel


ikona
KarelR
ben mendelsohnbrie larsoncaptain marvelmarvelprvni dojmysamuel l. jackson
Brie Larson vlétá do kin jako nejmocnější marvelácká superhrdinka. Měli byste jí věnovat pozornost? 

Jak se pozemská pilotka Carol Danvers ocitla ve Starforce, úderné jednotce mimozemské rasy Kree, která válčí se zlotřilými Skrully? Právě tuhle složitou otázku řeší nejnovější marvelovka, v níž Brie Larson nosí tričko Nine Inch Nails a střílí lasery z rukou. V Americe jsou s ní převážně spokojení, je tedy nejvyšší čas, abychom svou trošku do mlýna přihodili i my.

Jak to vidí Mr. Hlad

Asi málokdo čekal, že by byla Captain Marvel něčím výjimečná a nakonec ani není. Přesto zvládá být bez problému pohodovou comicsovou zábavou, jakou od tohohle studia fanoušci a diváci očekávají. Už se vám to přejedlo? Smůla, tady žádné velké změny nečekejte. Přesto ale tahle novinka potěší. Brie Larson je v hlavní roli hodně fajn, akce dostaneme víc než obvykle a v poslední půlhodině se z filmu stane vážně velkolepá podívaná. Trailery navíc nevykecaly zdaleka všechno a dojde na pár nečekaných (ale i "nečekaných") zvratů, a taky je tu hodně příjemná devadesátková atmosféra, fajn soundtrack a rychle to šlape.

Osobně mě potěšil i fakt, že humor tu tentokrát vychází hlavně z „retro světa“, než že by se tvůrci snažili extra tlačit na pilu v dialozích a hláškách, a taky se to přespříliš nehrotí ve snaze oslovovat dámskou a holčičí část publika. Malé i velké holky si tu určitě najdou to svoje, u Marvelu si však pohlídali, aby jejich novinka nestála jen na tom, že je hlavní hrdinkou žena. Celkově jsem si to docela užil, ale vlastně skoro stejně jako Doctora Strange, Black Panther nebo jakýkoliv novější marvelovský origin. Tohle studio experimentovat evidentně nehodlá a maximálně se diváci můžou rozhodovat, jestli jim víc sedí fantasy, space opera, africký styl nebo devadesátková sci-fi. Ten základ zůstává ovšem pořád stejný. A na mě pořád funguje.

Jak to vidí KarelR

Moc jsem toho od Captain Marvel nečekal a dobře jsem udělal, protože to není žádná velká hitparáda. Origin mocné pilotky má parádní úvodní půlhodinu, kde akce střídá akci a člověk moc nemá čas se v něčem patlat. Jakmile se ale ve druhé půlce zpomalí, začne být očividné, že se na ústřední tajemství (a Carolinu minulost) plýtvá až moc času, a že tu chybí ultimátní hrozba, s níž by titulní hrdinka mohla změřit síly. První Iron Man, Kapitán Amerika nebo Doctor Strange mi v tomhle ohledu přišli o něco vyváženější. Zase o tolik pozadu ale Captain Marvel není, jelikož Marvel znovu trefil ústřední postavu (většina „hero moments“ je super) a nasypal kolem ní schopné obsazení, které vás protáhne sebedelší dialogovou odbočkou. Do budoucna má tedy vtipkování a fackování raket s Carol Danvers vcelku solidní potenciál. Už kvůli tomu, že máme za sebou povinné základy a může se (podobně jako u Kapitána Ameriky) rovnou začít s výraznějšími zápletkami.

Jak to vidí Rimsy

Mise splněna. Ve zcela standardních marvelovských kulisách a příběhových šablonách se odvíjí prequel Avengers, který však má napojení na ostatní filmy z univerza jen zanedbatelné. I Marvel tak má svou Wonder Woman, čímž naplňuje kvóty i dobové požadavky. Je však nutno uznat, že ženskou linku netlačí úplně na sílu, a tak přestože motivy „buď sama sebou, poslouchej své emoce, máš na to, jsi žena“ nejsou přehlédnutelné, snímek bez problémů funguje i bez nich.

Sledujeme tedy origin lišící se snad jen nezvyklým postavením v Marvel/Avengers univerzu a nenápadně dávající najevo, že ženská síla stála jak u zrodu této superhrdinské větve, tak i vysvětluje, proč bude stát na jejím konci. Kapitánka se ukazuje jako nejsilnější hrdinka celého tohoto světa, bohužel operující bez silnějších emocí a v příběhu prošpikovaném zbytečnými nesmysly. Ale vše je naštěstí dost barevné a produkčně zvládnuté, že dvě hodiny i tentokrát příjemně utečou. Jackson si pohláškoval, devadesátková hudba recyklovala funkční prvek ze Strážců Galaxie a po zhlédnutí budete ke své kočce přistupovat s několika obavami. Zvládnuté řemeslo, snědený popcorn a dostačující představení titulní hrdinky. Tak dík.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (50)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace