Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Skleněný je pořád první, Nedotknutelní jsou trvalkou


ikona
Cival
aquamanbruce willisdragon ballescape roomgreen bookjames mcavoyjames wanjason momoakevin hartm. night shyamalanmiss balanedotknutelníoscarpsí domovsamuel l. jacksonskleněnýspider-mantržbyviggo mortensen
Amerika potřebuje asi své Ženy v běhu... 

Super Bowl víkend nebývá v amerických kinech kdovíjak silný, protože distributoři mají hity vystřílené z Vánoc nebo je šetří na Valentýna - a temnější a atraktivnější žánrovky se nasadily v lednu. Většinou tak dostane šanci jen jedna teenagerská výplachovka, obvykle levnější horor, aby provětral nabídku v multiplexech, a přitom se nenechal zlomit faktem, že v neděli bude celé zámoří dřepět u bedny a koukat na bojující kopálisty.

   

Letos měl tuhle funkci zastat remake nedávného „krasotinkového“ thrilleru Miss Bala, ale vůbec se to nepovedlo. Režisérka Catherine Hardwicke (Stmívání, Legendy z Dogtownu) ho sice vybavila hollywoodsky nablýskaným audiovizuálem, upgradeu třaskavého dráma to ovšem nepomohlo – film se dočkal zdrcujících recenzí a ve dvou tisícovkách kin nastřádal bídných 6,7 milionů. Nuda.

 

Skleněný si tak mohl bez problémů uhájit první pozici i o svém třetím víkendu, a to přitom nejde o nějakou trvalku. Propad o polovinu znamenal zapsání devíti a půl milionu a posun na 88 mega z Ameriky, takže i když stovku zdolá jako nic a Shyamalan a spol. si namastí kapsy díky velmi skromnému rozpočtu (investovala se jen dvacka!), tržby Rozpolceného byly o level výš - tudíž potenciál tu rozhodně byl na větší kasovní tóčo. Celosvětové tržby jsou nicméně aktuálně na 198 milionech a to je velmi slušný mezisoučet.

Naopak trvalkou je další remake, tentokrát předělávka francouzského crowd-pleaseru Nedotknutelní. Kevin Hart, Bryan Cranston a Nicole Kidman spadli zase jen o třetinu, zapsali osm milionů a už jsou na 75 melounech. Stovka z Ameriky nejspíš padne a to je pro drama bez oscarových fanfár velký úspěch – navzdory nenávisti evropského publika u tohohle remaku funguje šeptanda ukázkově.

 

Ostatně právě šeptanda, hovořící o velkolepém fantasy blockbusteru, zásadně prospěla i Aquamanovi. Comicsový vodohospodář od DC sice už výrazně zpomalil, teď se třeba protlačil jen s necelými pěti miliony na čtvrtý flek, jeho americké (323 milionů) a tuplem globální zisky (1,1 miliardy) jsou ale už dlouho famózní. Aquaman má tedy na pomalý odchod do kino-důchodu plné právo.

Při pohledu na nuzné výnosy nejsilnějších titulů z aktuálního top tenu se ale nelze divit, že úhrnné tržby padly na bezmála dvacetileté superbowlí minimum – inu, tak jako přišlo u nás po extrémním suchu sněhové šílenství, tak po rekordním roku amerických pokladen a štědrých Vánocích spadly výnosy aktuálních filmů na dno. Ale asi ne na dlouho, protože před Valentýnem se zkusí uchytit pestrá sestava nových premiér.

 

Popojedem: Pozici pořád nechce vyklidit animovaný Spider-Man, který zůstane v pořadí zjevně až do chvíle, než na Oscarech poníží pixarovky i Disneyho. Páté místo a čtyři miliony znamená posun na 175 milionů z Ameriky a 347 celosvětově - Spider-Verse se tudíž může dál utěšeně rozrůstat. A motivace k tomu tutově bude, nejen kvůli napojení na marvelovský vesmír a jeho merchandisingový potenciál, ale i proto, že Spidey se stal za mořem historicky nejúspěšnějším produkčním počinem Sony Animation - i Hotely Transylvánie padly!

TRŽBY FILMŮ SONY ANIMATION

Na šestce dál trpělivě rozhojňuje svoje konto hřejivý Green Book. Hlavní oscarový favorit si připsal další čtyři melouny a je na pětapadesátce, žně by ale s ohledem na blízké setkání se zlatými plešouny měly ještě nějaký ten čas pokračovat.

Na sedmém fleku pak protahuje sérii fantasy propadáků dětská variace na Artuše Chlapec, který se stane králem s hanebnými třinácti melouny. 

 

Do desítky se vešel ještě nevýrazný rodinný doják Psí domov, low-costový hororový hit ledna Úniková místnost a pak i trochu překvapivě dokument They Shall Not Grow Old. Famózně udělaná vzpomínka na padlé z první světové války od producenta Petera Jacksona má nejen nadšené recenze, ale v zámořských kinech se navíc vytáhla už na víc jak deset milionů dolarů. Jackson tohle zjevně umí – můžeme se těšit na jeho čerstvě oznámený dokument o Beatles.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden naváže na Gibsonovu romantiku Po čem ženy touží a českou podzimní hitovku Po čem muži touží černošský ekvivalent What Men Want. Prosadit se zkusí i hororový Potomek. Proti favorizovanému animáku Lego: Příběh 2 ale budeme nejvíc fandit akčnímu thrilleru s Liamem Neesonem Mrazivá pomsta, v němž se bude šťavnatě remakeovat skandinávská lahůdka Boj sněžného pluhu s mafií.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace