Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejvíc vydělává Skleněný, bodují i Nedotknutelní a Dragon Ball


ikona
Cival
aquamanbruce willisbumblebeedragon ballescape roomfelicity jonesjames mcavoyjames wanjason momoakevin hartm. night shyamalanmary poppinsnedotknutelníon the basis of sexpsí domovrozpolcenysamuel l. jacksonsklenenyspider-mantransformerstržbyvyvolenywarner bros.
Názorově možná rozpolcený, obchodně ale vyvolený... 

Skleněného jsem neviděl a bojím se ho tak moc, že ani nevím, jestli to chci změnit. Co jsem četl, byly zkazky věru děsivé. V Universalu ale už dlouho dopředu věděli, že mají v ruce pořádný hit, a to že nakonec otevřel za 40 a půl milionu může být chápáno ještě jako relativní zaváhání. Zjevně byl úplný nesmysl pustit film předem kritikům a nechat ho zdrbnout první várkou diváků na předpremiérách – možná že kdyby snímek šel do multiplexů jen vybaven velkým očekáváním, maximální nadějí a skvělou pověstí Vyvoleného s Rozpolceným, mohlo být ještě veseleji.

 

 

Na každý pád bude Skleněný brán jako suverénní kasovní úspěch. Shyamalan ho pořídil za pouhou dvacku, kampaň taky nemusela být kdovíjak nákladná, takže se prakticky hned jde do čistého zisku. Americký otvírák za čtyřicet melounů se během svátečního pondělí rozhojní na páďo a cesta ke kýžené stovce ze zámoří je tedy ukázkově umetena.

 

Megahit to pod vlivem záplavy hejtů úplně nebude. Reakce ale určitě nejsou jednoznačně nenávistné, spíš jsou rozpolcené, byť prim hrají zklamaní, takže Skleněného sice potká v dalších dnech strmý pád, ale totální kasovní kolaps snad ne. Universal si tak připíše pár desítek milionů dolarů zisku (a Samuel L. Jackson další parádní obchodní zářez do filmografie) a sám Skleněný, jak lze odečíst z úvodních 49 milionů dolarů z ostatních kontinentů, z úvodních 89 melounů zaútočí na globální čtvrtmiliardu. Což sice nejspíš nebude stačit na výnosy Rozpolceného, ale Shyamalana to nadále v první režisérské lize udrží. Bohužel, nebo bohudík?

Slavit ale tentokrát můžou všechny tři filmy na stupních vítězů. Pro remake Nedotknutelných je velkým úspěchem setrvání na stříbrné pozici – na pěkný dvacetimilionový otvírák navázalo čerstvých patnáct melounů (pokles jen o 23%), takže film zjevně už pohání pozitivní divácká šeptanda. Snímek spoléhající na star-power Kevina Harta je aktuálně na 44 milionech a může jít jako potenciální zimní trvalka mnohem výš, třeba až ke kilu. I když z toho ctitele původní francouzské pecky možná chytne psotník.

 

Parádní byl ale i nástup animáku Dragon Ball Super: Broly, jenž i z nezávislé distribuce vytěžil už ve středu deset mega a během víkendu se posunul rovnou na průběžných 21 milionů. Obliba téhle japonské zběsilosti je zjevně i v Americe enormní, takže levná kreslená akce se v zámoří vůbec neztratila – a s 65 miliony dolarů ze zbytku světa je už na globálních 87 melounech. Kam se hrabe Kozí příběh… i Kozí příběh 2! Takhle se prostě vydělává majlant.

Aquaman si dál kraluje na čtvrté pozici, kde oslavil metu 300 melounů z Ameriky. Kina už ubývají a pára taky, proto se zapisovala jen desítka, svůj kasovní triumf si už ale velkorysá fantasy Jamese Wana poctivě odpracovala dřív. Dohromady s dalšími světadíly už má miliardu a 63 milionů, což bez ohledu na inflaci značí náramnou 27. pozici v historických tabulkách. A půjde se ještě výš.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI CELOSVĚTOVÝMI TRŽBAMI 

 

Na pětce se poctivě a stále trpělivě posouvá nahoru animovaný Spider-Man. Dalších sedm milionů ho vytáhlo už na 322 melounů celosvětově a díky extrémně nízkým propadům si tenhle veterán kasovního žebříčku může být jistý, že bude nejdéle sloužícím členem top desítky i za týden, navíc už jako čerstvý nominant na Oscara. Kvalita se holt pozná.

Dvěma dalším filmům pomáhá skromný rozpočet: Chlupatý doják Psí domov stál milionů osmnáct, takže aktuálních 21 mega ještě nemusí být chápáno jako úplná pohroma. I když tvůrci chtěli mnohem víc... A horor Escape Room se díky nizounkým pětimilionovým nákladům už zaplatil mnohonásobně – při tržbách přes čtyřicet mega si pár zainteresovaných osob bude moct výrazně obohatit svůj vozový park.

 

Desítku pak pomalu završují dvě vánoční velkoprodukce za víc jak 130 melounů, Mary Poppins a Bumblebee: V Americe sice vládne lítající chůva (158 milionů vs. 115), globálně si to ale dává líp žlutý Transformer (412 vs. 306 mega). Ani jeden titul ale nebude s odstupem hodnocen příliš pozitivně, a to pohříchu ve všech ohledech.

Těsně nad už skoro stomilionovým Eastwoodovým Pašerákem zavírá top ten retro o právech žen s Felicity Jones On the Basis of Sex. Film se divákům líbí, což se propisuje i do nízkých propadů a aktuálních šestnácti milionů – to je pro střídmou nezávislárnu solidní výsledek.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit britská rodinná fantasy The Kid Who Would Be King a superhvězdně obsazená thrillerová podivnost Serenity. Těžko tipovat… ale velkými výdělky to moc nesmrdí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace