Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rozhovor: Kaskadéři s.r.o. jsou zapálení pro dobrou věc


ikona
imf
filmkajohn wookaskadéři s.r.o.marvelrozhovor
Nejopomíjenější, ale i nejzajímavější filmové povolání 

Vzpomínám si moc dobře, jak jsme už skoro před dvaceti lety s partou kamarádů natáčeli pár pokusů o "hongkongské akční scény" doslova doma za barákem. Bylo to zábava a dobrá škola, ale asi nikdo z nás v tom nespatřoval svou budoucí kariéru, i když se pár tehdejších fandů do bojových umění i sportů nakonec probojovalo i do FILMky a k účasti na několika filmech. Kaskadéři s.r.o. jsou ale projektem lidí, kteří si za kariérou u filmu jdou mnohem důsledněji. U některých to možná začalo jako hobby, ale nakonec se ocitli buď na FAMU, nebo v Číně při natáčení nějakého wuxia filmu, případně začali točit televizní reklamy a videoklipy a sní o cestě za velkou filmařinou.

Až se podíváte na ukázkou, kterou lákají Kaskadéři s.r.o. své fanoušky na Startovači, aby jim přispěli na finální postprodukci, rychle pochopíte, že tohle je něco tak trochu jiného. Akční seriál, ve kterém kaskadéři nehrají zákulisní, ale rovnou hlavní roli, natočený velmi efektně a západně. Není divu, že se povedlo vybrat dost peněz na dokončení pilotu a jeho brněnskou (prosinec) a pražskou premiéru (leden). Pokud přihodíte víc a budete držet palce, možná bude následovat X dílů, které uvidíme online nebo v televizi. Přirozeně nás zajímalo, kdo za tímhle projektem stojí a jaké jsou jeho ambice. Po žádosti o rozhovor se na nás sesypal rovnou celý štáb, sestávající z režisérů Jiřího Fabíka a Luboše Ondráčka, scenáristy Josefa "Chozého" Blažka, producenta Michala Sikory a kaskadéra Jirky Kosorinského. Nechte se přesvědčit, že za touhle srandou stojí profíci a zkuste jim přihodit nějakou tu zlatku. Za lístky na premiéru nebo stylová trička to stojí.

Jak moc je natáčení o penězích a jak moc o vůli zúčastněných?
Michal S.: Buď máte hodně peněz a lidi to dělají jako práci, nebo máte málo peněz a lidi to dělají z nadšení s vámi. Nám se podařilo získat něco přes sto tisíc korun a přes sto nadšených kolegů, právě díky jejich energii a motivaci výsledek vypadá mnohem dráž než ve skutečnosti byl. Mít větší rozpočet, pilot bychom vypustili o rok a půl dříve. Největší zásek totiž byly vizuální efekty, jejichž náročnost jde poznat už z traileru. Měli jsme početnou skupinou efekťáků, ale každý si na tom díle udělal zářez a pak se věnoval placeným zakázkám. Takže je to prostě mix, úplně zadarmo to nejde a bez vůle zúčastněných to nemá smysl ani začínat. Další epizody tímto stylem dělat nemůžeme, potřebujeme investici televize, ale už máme know-how i lidi, se kterými chceme pracovat dále.
Nějaké historky a úrazy z natáčení?
Michal S.: Těch historek máme spoustu. Ale určitě jedna z nejnapínavějších je ta, když jsme natáčeli scénu, kde Jirku K. odhodí silná exploze a on letí celý v plamenech zavěšený na lanech přes celou místnost. Záběrově to vyšlo skvěle, ale když doletěl nakonec, museli jsme ho uhasit visícího ve vzduchu, což se nám ne a ne podařit. Pořád znovu chytal a tehdy bylo horko nejen jemu.
Jirka K.: Já nemůžu zapomenout na to, jak náš filmový policista od krve a s doutnající uniformou vyběhl v rámci záběru ze dveří zrovna v momentě, kdy kolem projížděla skutečná policie. Bylo zábavné pozorovat vyděšené pohledy policistů v autě, kteří následně zrychlili jízdu, naštěstí ne k nám, ale od nás.  
Máme v Česku dost kaskadérů nebo potřebujeme další? Co byste poradili mladým uchazečům?
Jirka K.: Tím, že zastáváme filozofii spolupráce, nikoliv konkurence, tak nejde říci, že by bylo kaskadérů moc, nebo málo, spíš je to otázka množství kaskadérů ochotných k mezitýmové spolupráci. Dneska jsou oproti 90. letům, kdy jsem začínal já, nároky mnohem vyšší, nestačí už jen sportovní talent nebo sportovní úspěchy. Ale pokud se opravdu chcete stát kaskadérem a jste ochotni pro to něco udělat, pak rozhodně říkám, jděte do toho. Začněte tím, že si najdete kaskadérskou školu nebo kurzy, ať už v Praze nebo Brně. Kdo to opravdu chce dělat, cestu si najde. 
Co by bylo s Kaskadéry s.r.o. pokud by kampaň na Startovači nedopadla podle vašich představ?
Michal S.: Kampaň právě finišuje a my jsme moc rádi, že jsme pár desítek hodin před uzávěrkou stihli plánovanou částku vybrat. Zdá se, že projekt opravdu lidi oslovil a baví je. Ale zdůraznil bych, že finance z kampaně nám seriál pomohou pouze nastartovat, ne celý zafinancovat. Peníze se Startovače nám mají zaplatit zbývající náklady na výrobu pilotu a další vývoj scénářů. Nyní máme dokončený scénář prvního dílu a náměty dalších devíti. V září 2019 bychom měli finišovat s pre-produkcí. Máme již v hlavě obsazení, hledáme lokace a trénujeme na kaskadérské situace ze scénáře. Ideálně bychom chtěli točit na jaře 2020 a rok na to vysílat. To je reálné a jsme odhodlaní to dotáhnout do konce.
Jaké jsou vaše plány do budoucna a nějaká případná vysněná spolupráce?
Michal S.: Na seriál chceme určitě navázat. Poslední díl totiž uzavírá děj, ale zároveň dost jasně naznačuje, kam se chceme vydat dále. Otázka je, zda budeme pokračovat druhou sérii nebo celovečerním filmem. Za mě jsou obě varianty možné. A taky mám už dva roky v hlavě námět na další seriál, ale zatím nemůžu říct podrobnosti, jen to že vychází ze skutečných událostí a je to možná ještě šílenější jízda než tahle kaskadérská. Hrozně mě baví žánrová tvorba a chtěl bych se věnovat produkci thrillerů, akce, sci-fi nebo fantasy.
Jirka K.: Pro nás je to určitě expanze do zahraničí, už teď rozvíjíme tímto směrem spolupráce.  Za nás kaskadéry je vysněná spolupráce na nějaké marvelovce. Nicméně chceme i nadále zůstat otevření i projektům filmových studentů a určitě neřekneme ne čemukoliv sebešílenějšímu od kluků z Epicture. Jo a taky máme v plánu pár nových kaskadérských rekordů. :-) 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace