Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

100 nejlepších českých filmů podle MovieZone


ikona
Cival
františek vláčiljan svěrákjiří menzeljuraj herzkarel kachyňakarel zemanmiloš formanmz nejoldřich lipskýrudolf hrušínskýtématop 100václav vorlíčekvěra chytilovázdeněk svěrák
Viděli jste nej český film historie? 

Republika slaví sto let a my se rozhodli jí nadělit ještě jeden dáreček. Ten jí snad v temných dobách filmového úpadku připomene, kolik že skvělých filmů patří do dějin naší kinematografie (až do roku 1992 sdílené s bratry Slováky, samozřejmě). Moc porevolučních filmů v nich nenajdete, ještě míň pak po roce 2000 (z uplynulé dekády dokonce jen dva kousky!), ale není to tím, že bychom byli přehnaní nostalgici, ale prostě kvůli tomu, že aktuální český film bohužel nesnese srovnání s Evropou a světem, ať si nalháváme cokoliv.

Byly ale časy, kdy rozhodně měl co nabídnout, bylo toho hodně a bylo to krásné. A pořád je. Proto jsme sestavili s jistou mírou nadhledu žebříček sta nejlepších českých a československých filmů, tak jak to vidíme a cítíme my, samozřejmě i s jistým přihlédnutím jak k hlasu lidu, tak k odborníkům a akademikům. Trošku tu nehledejte, ale suchopárný výčet kanonizovaný klasik taky ne.

Tak snad vás tenhle výběr - co se týče pořadí možná sestavený mnou, ale vydatně komentovaný i kolegy imfem, Shushikou, KarlemR, Rimsym a Mr. Hladem - nanejvýš potěší. Na vaše názory se pak těšíme v diskuzi! 

60. Tři oříšky pro Popelku (1973, r. Václav Vorlíček)

Jedna z těch pohádkových klasik, kterou viděl každý, ale počítám, že když ji v televizi zahlédnete znovu, tak ji nevypnete. Libuše Šafránková je tu neodolatelná, macecha a nevlastní sestra totálně zlé, krásná zimní příroda a k tomu klasicky pohádkový příběh, který se neokouká. No a pak samozřejmě božský Karel... tohle funguje vždycky a na Vánoce dvojnásob. 

59. Ukradená vzducholoď (1966, r. Karel Zeman)

Karel Zeman diktoval celému světu! Jeho slavný biják, znovu průzračně verneovského typu, vypráví o partě kluků, které nestačilo votočit třeba jen v obchodě žvýkačky, ale ukradli rovnou vzducholoď… a odstartovali tím neskutečné dobrodružství, které je po výtvarné stránce absolutní. Nebývale vynalézavá, hravá a staromódně poetická fantasy, jíž z hlediska triků a výpravy není v domácím kontextu skoro rovno.

58. Limonádový Joe aneb koňská opera (1964, r. Oldřich Lipský)

Parodie na westerny s písničkami, které nedávají smysl, přestylizovaným hrdinou, co odmítá alkohol, nejzlejším zloduchem a bitkami, které fascinovaly i americké kaskadéry. V Československu poctivý western vzniknout nikdy nemohl. Ale dělat si z něj legraci, to jsme zvládli na výbornou.

57. Obrazy starého světa (1972, r. Dušan Hanák)

Dokument-ikona. Blízkost smrti. Křehkost života. Práce do úmoru. Krev. Slzy. Půda. Bůh. Záře. Křehkost. Vysychání životní mízy. Zkušenosti vepsané do tváří a mozolnatých dlaní. Lidé dvacátého věku žijící několik století v minulosti. Obrazy, které se stávají skutečností. Dokument, který musíte vidět, pokud to s filmem myslíte opravdu vážně. 

56. Pane, vy jste vdova! (1970, r. Václav Vorlíček)

Kdybyste dnes šli do kina na českou "šílenou komedii", nejspíš byste ji nedali do konce. Když se však na tenhle žánr (za vydatné scenáristické podpory génia Miloše Macourka) už poněkolikáté vrhnul Václav Vorlíček, byla z toho těžce originální divočina, která zdaleka nestojí jen na půvabu Olgy Schoberové a luxusních hereckých výkonech všech zúčastněných. Takhle vypadá malý filmový (normalizační) zázrak s fantazií roztočenou na plné obrátky!

55. Dobrý voják Švejk (1956, r. Karel Steklý)

Česká literární klasika se dočkala víc než úctyhodné adaptace, která je velkolepá, ale především dost věrná předloze. Dnes si Švejka nikdo nepředstaví jinak než jako obtloustlého Rudolfa Hrušínského, který s výrazem dobráckého idiota vytáčí všechny okolo sebe a dokáže se k hrůzám a absurditě války postavit tak, že se jim budete smát. Co slovo, to perla.

54. Jízda (1994, r. Jan Svěrák)

Milionový film Honzy Svěráka by už dnes za podobné peníze pořídit nešel, ale ten elán a ochotu natočit něco jinak a po svém, tu by měli začínající čeští tvůrci hledat na zemi, nikoliv draze kupovat odjinud! Mladý Svěrák měl sice kliku i talent a navíc importoval do českých kin relativně neokoukaný žánr, ale přesto Jízda zůstává i po letech inspirací a neskonale příjemným zjevením. Ta svobodná atmosféra jednoho léta na jihu Čech je propsána do každého záběru a do každého tónu megahitového soundtracku od Buty. Zjevení.

53. Stvoření světa (1957, r. Eduard Hofman)

Bibli na MovieZone asi moc lidí nečetlo, její rozjezd ale všichni důvěrně známe ze Stvoření světa. Janem Werichem namluvený animák bychom dnes možná vnímali o trochu jinak. Ve 20. století ale platil za ultimátní klasiku, která se v televizi dala hltat do aleluja.

52. Sedím na konári a je mi dobre (1989, r. Juraj Jakubisko)

Opojné poválečné podobenství, jehož poetika je sice do současné tvorby nepřenosná, v tomhle vytříbeném tvaru á la Juraj Jakubisko ale funguje i dnes na výbornou. Poslovenštění Bolek Polívka a Ondřej Pavelka podléhají kráse Markéty Hrubešové, ale i rozličným dalším svodům, v poetickém filmu, co je hluboce lidský, ale zcela neulepeným a nebanálním, cool způsobem. Furt jsme z toho na větvi.

51. Byl jednou jeden král (1954, r. Bořivoj Zeman)

Výpravná pohádková pecka, ve které excelují nejen Jan Werich a Vlasta Burian, kterému režim dovolil ještě jednou se vyblbnout na plátně, ale vlastně úplně všichni. Poctivý příběh o lásce, namyšlenosti, odpuštění i o tom, jak se polepšit, nemá hluché místo. Pohádkový nářez s parádní výpravou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace