Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Predátor: Evoluce


ikona
KarelR
predatorpredator: evoluceprvni dojmyshane black
Shane Black řádil v roce 1987 na place prvního Predátora. Jak se mu povedlo napsat a natočit "trojku"? 

Když jsme 2. ledna vydávali žebříček nejočekávanějších filmů roku, Blackův Predátor byl na prvním místě. Naši víru v boží comeback naředily trailery i zahraniční ohlasy, pořád jsme ale doufali, že se nám film bude líbit. Jak to nakonec dopadlo?

Jak to vidí Mr. Hlad:

Pokud čekáte klasického Predátora, tak radši zůstaňte doma, protože Shane Black vám akorát pořádně hne žlučí. Na rozdíl od jedničky a dvojky tu naprosto absentuje nějaký pocit, že by se bojovalo o život, místo toho nastupuje budování mytologie, které není moc zajímavé a působí spíš srandovně. Black navíc úplně nezvládá akční scény a zvlášť ke konci se Predátor: Evoluce mění v regulérní bordel. Ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych se nudil. Stopáž je tak akorát, Boyd Holbrook tu hlavní roli víceméně zvládá a ostatní vojáci jsou sympaťáci. Jen bohužel občas hláškují trochu nečekaně a mimo, jako kdyby si střihač úplně nezvládl pohlídat svou práci, a na Arnoldovu partu z jedničky se pochopitelně nechytají. Nový Predátor je vlastně takový divný mix starého filmu, válečné podívané, trochu tupé komedie a něčeho, co má ambice mít dva další díly. Jako béčkové akční sci-fi to jde. Jako Predátor ne.

Jak to vidí Cival:

Průměrné až běda. Predátora jsme měli na začátku roku za nejočekávanější film (to bylo ještě před první upoutávkou), na jeho konci ho možná budeme mít spíš v kolonce nejzbytečnější. Ne, není to úplná srágora jako Vetřelec: Covenant, ale přetavení ikonické jedničky v naprosto rutinní akční sci-fi výplach ano. Parta nevýrazných týpků se nahání s predátory různých velikostí v maglajzu, který nemá ani jasný šmak, ani styl a ani nějakou osobitost – ani tu typicky blackovskou. Možná je tu víc triků a víc digitální krve, ale koule a cokoliv zajímavějšího, a to včetně nějaké silnější akce, schází.

Jak to vidí KarelR:

Do poslední chvíle jsem Blackovi věřil, ale nakonec je to fakt průšvih. Nový Predátor není ani trochu hororový nebo napínavý a úplně z něj zmizel pocit, že je titulní emzák nezastavitelný superzabiják. Místo toho jako by predátoři zabloudili do G. I. Joe 3, tedy do generického sci-fi výplachu, v němž kupa dialogů vyloženě bolí a z desítek rádoby hlášek fungují asi čtyři - což je zrovna u Blacka (!!!) neskutečně tristní bilance. Situaci částečně zachraňuje zběsilé tempo a fakt, že se skoro celý film někde běhá a na něco střílí. I tak by mě ale dost potěšilo, kdyby se to dělo se zajímavými hrdiny (od prvního pokecu v autobusu velký špatný) a v daleko ostřejším režijním podání. OK, krev dorazila a fuckování taky nechybí. Všechno je tu ale podivně mimo (Thomas Jane s Touretteovým syndromem už nikdy víc) a nejvíc jde Blacka pochválit za to, že... je Evoluce o půl procenta lepší než Vetřelec: Covenant? Super, Shane, přesně takhle jsme to chtěli!

Jak to vidí imf:

Asi nikdo nepředpokládá, že Blackův Predátor bude sahat po laťce, kterou v osmdesátých letech někde v džungli nadhodil na okolní stromy Arnie a jeho tým. Tehdejší mix (nejen fyzicky) výrazných osobností, čuchu Joela Silvera na potenciální hit a lákavého žánrového hybridu se povedl víceméně náhodou a spoléhal spíš na chemii všech zúčastněných, než na silný děj, ikonického záporáka, nebo vyhraněné řemeslo. Ne nadarmo se na tuhle "kliku" už nikdy nikomu nepovedlo navázat. A Shane Black se bohužel zařadí do fronty nešťastníků, co se o to marně pokoušeli.

Už od té první promo fotky s nesourodou bandou vyvrhelů ve školním autobusu člověku přebíhal po zádech stín pochybností. Nechci se považovat za proroka, ale Black bohužel naplnil všechny obavy. Z vizuálu nikdy nedokáže vytáhnout jiný než béčkový dojem, hercům příliš podkuřuje, takže působí příliš snaživě, nepřehledné akční scény utápí v nevýrazných nočních kulisách a snaží se diváka zahrnout maximem informací o mimozemské civilizaci, jejímž největším trumfem bylo všudypřítomné mystérium.

Průšvih je v tom, že nad sebou Black nemá pevnou producentskou ruku. Joel Silver se nezúčastnil a snímek se rozpadá režisérovi pod rukama od chvíle, kdy přestane spoléhat na úsečné hlášky a servíruje divákům akci. Zhruba v půlce stopáže tak vyčerpá naděje i toho nejoptimističtějšího obecenstva a do třetího aktu nastupuje sice po zuby ozbrojený, ale dochází mu dech i hlášky, takže místo svých trademarků servíruje jen nepřehlednou akční rutinu, v níž se nestíhají krýt ani herci, ani zápletkové lapsy.

Šup s Predátorem zpátky do mrazáku a na hodně dlouho, protože tenhle festival blbých nápadů a bezpohlavních tvůrčích rozhodnutí odnavigoval sérii do slepé uličky. Snad se tam nepotká s vetřelcem a společnými silami nenajdou cestu zpátky.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace