Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2018


ikona
Mr. Hlad
avengersdeadpoolmission impossiblemoviezonepredatortéma
Comicsy, geekovské fantazie, špionážní návraty i Mel Gibson v tom nejdrsnějším módu.  

Filmový rok 2017 máme za sebou. Nejlepší filmy jsme vyhlásili, nejhorším jsme se stihli už vysmát a snad jsme před nimi i zvládli varovat všechny diváky, co chodí do kina na slepo, a je čas začít hledět do budoucnosti. Rok 2018 je před námi a spolu s ním i hromada filmů, které zamíří do českých kin. Jako každý rok se dá očekávat pár pecek, které jsou zatím pod radarem, ale zároveň je tu dost projektů, na které se těšíme už teď. Do kin míří nový Spielberg, vrací se legendární monstrum, které potrápilo i Arnolda, pokračování se dočká nejlepší pixarovka a Tom Cruise se pokusí přesvědčit kritiky i diváky, že je pořád ještě herecká superhvězda. Takže jdeme na to.

1. The Predator
Těžko říct, jestli zrovna z tohohle bude hit, naštěstí v tomhle článku neřešíme hity, ale dobré filmy. A tím by The Predator být mohl. Shane Black, scenárista Smrtonosných zbraní a Posledního skauta a režisér třetího Iron Mana a Správných chlapů, si vydupal nejenom úctyhodný rozpočet (mluvilo se o 150 milionech dolarů), ale i eRkový rating a tvůrčí svobodu. Což je ideální kombinace. O co půjde, zatím nechce nikdo konkrétně říct, ale měli bychom se dozvědět minimálně to, proč se predátoři pořád vrací na naši planetu. Thomas Jane, který si zahraje jednu z hlavních rolí, navíc prozradil, že bude členem party vojáků, kteří se léčí s posttraumatickým syndromem z války a shodou náhod se dostanou přímo doprostřed boje predátorů a vládní agentury, která jim jde po krku. A rozhodnou se do něj zapojit bez ohledu na to, že jim jdou po krku úplně všichni. Trochu problém by ale mohl být fakt, že se nepovedlo ukecat žádné hvězdy. Vyjednávání s Beniciem del Torem a Jamesem Francem nevyšlo a je otázka, jestli Boyd Holbrook z Logana a Narcos naláká do kin dost lidí.

 

2. Dragged Across Concrete
S. Craig Zahler se nám představil před pár lety s brutálním westernem Kosti a skalp a nedávno potvrdil svou osobitost a výjimečnost vězeňským peklem Brawl in Cell Block 99. Zkrátka je to teď jeden z těch filmařů, u nichž jsme zvědaví na cokoliv. Jeho novinka Dragged Across Concrete taky nebude asi moc veselá podívaná. Točit se má kolem dvou policajtů, kterým občas ujedou nervy, při jejich poslední akci je však někdo natočil, a tak dostali padáka. A protože nic moc jiného než policejní práci neumí, rozhodnou se začít jet na sebe a poskytovat svoje služby podsvětí. Netuší ale, že bez placky to nebude taková legrace a že je tu čeká pár hodně nečekaných a drsných situací. Vince Vaughn nám v posledním Zahlerovi ukázal, že je připravený hodit za hlavu kariéru komika a živit se jako filmová mlátička a Mel Gibson po letech, kdy s ním nechtěl mít nikdo nic společného, by tu zase mohl předvést pořádného drsňáka. Zkrátka se těšíme, Zahler nás dvakrát totálně usadil a není důvod předpokládat, že by to potřetí nemělo vyjít. A tentokrát by bylo fajn, kdybychom si na to mohli zajít do kina. 

 

3. Mission: Impossible 6
V roce 2017 neměl Tom Cruise moc důvodů k oslavám. Jeho Mumie v kinech nezazářila a Barry Seal: Nebeský gauner byl sice fajn, ale výdělky taky nebyly nijak oslnivé. Pověst jedné z posledních opravdových hvězd je tak u Cruise trochu nahnutá a je na čase vrátit se se sérií, která je pro něj stěžejní. Mission: Impossible 6 (nejspíš časem dostaneme nějaký podtitul) se ovšem připravuje už delší dobu, takže v žádném případě nejde o projekt, který by měl Cruisovi zachraňovat kariéru. Pětka byla zkrátka tak dobrá a úspěšná, že si Cruise a režisér Christopher McQuarrie řekli, že spolu udělají i ten šestý díl. Zápletku zatím tají, ale nejspíš se bude navazovat přímo na pětku, protože se vrátí jak Rebecca Ferguson jako agentka Ilsa Faust, tak i záporák z pětky Sean Harris. Nově pak dorazí Henry Cavill s knírem, jenž víceméně vystřídá absentujícího Jeremyho Rennera. Zkrátka bychom měli dostat podobný nářez jako minule. A to nám ani v nejmenším nevadí. 

 

4. Ready Player One: Hra začíná
Mám pocit, že knihu Ready Player One od Ernesta Clinea četl v redakci snad každý a počítám, že se k ní dostala i velká část našich čtenářů. A kdo ne, ten by to měl sakra rychle napravit. Příběh z budoucnosti, ve níž lidé utíkají do virtuální reality, která vypadá jako sen herního a filmového geeka se zálibou v osmdesátkové popkultuře, je boží čtení. A doufáme i v boží film, protože za kameru se postavil Steven Spielberg, jehož příběhy sloužily jako velká inspirace pro Clineův román. Spielberg sice řekl, že do filmu nebude cpát odkazy na své vlastní filmy a celý virtuální svět Oasis upravil tak, aby byl bližší současným divákům a hráčům, ale i tak vypadá naprosto úchvatně. Ne každému sice po trailerech sedí a spousta z nás si ho představovala jinak, ale přesto je tu obrovský potenciál. A filmové hřiště, kde si Spielberg může dělat ABSOLUTNĚ cokoliv. Takže pokud jste někdy v nějakém filmu chtěli vidět bitku Freddyho Kruegera, Harley Quinn, Železného obra a Želv Ninja, kolem nichž jezdí DeLorean a V8 s Mad Maxe, tady to dostanete. Snad to Spielberg nepřeplácá a v kině nakonec zvládne přesvědčit i ty diváky, kteří jsou dnes skeptičtí. 

 

5. Avengers: Infinity War
Když šel do kin Iron Man, nejspíš nikdo si nedovedl představit, jak bude filmový svět vypadat za deset let. Naprosto s přehledem mu vládne Disney a do značné míry i díky comicsovkám. Máme za sebou sedmnáct filmů (pokud počítáme i Neuvěřitelného Hulka se Spideym), na jaře dorazí Black Panther a pak přijde Avengers: Infinity War, dost možná největší comicsovka všech dob, ve které se sejdou úplně všichni marvelovští hrdinové a síly tak spojí Avengers, Strážci Galaxie i sólisti typu Doctora Strange. Na Zemi totiž končeně míří Thanos a na něj nikdo sám stačit asi nebude. Jak jsme viděli v traileru, bojovat se bude v New Yorku, ale i na pláních Wakandy, kde se ochrany světa ujme vedle Black Panthera i zarostlý Captain America. Právě on by se teoreticky nemusel dožít konce filmu, tvůrci naznačili, že tihle Avengers budou o něco drsnější a celé filmové universum čeká několik hodně zásadních změn. Režii obstarají Anthony a Joe Russoovi, jejichž Winter Soldier je dost pravděpodobně vůbec nejlepší marvelovka a Občanská válka na ni moc neztrácí. Tohle bude obrovské! 

 

6. Sicario 2: Soldado
Než se v roce 2015 objevilo v kinech drsné drama Sicario: Nájemný vrah, většina lidí netušila, kdo jsou Denis Villeneuve a Taylor Sheridan. Kanadský režisér sice už za sebou pár docela povedených filmů měl, ale scenárista Sheridan se teprve rozjížděl. Dnes je situace jiná a na cokoliv, co tihle dva chystají, se těšíme. A ačkoliv Sicario nebyl extra hit, druhého dílu se nakonec dočkal. Villeneuve u toho sice už nebude, ale nahradí ho italský talent Stefano Sollima, který natočil vynikající gangsterku Suburra a seriál Gomora. Obejít se budeme muset logicky i bez Emily Blunt, ale možná to je dobře, protože bez ní to budou moci Josh Brolin a Benicio del Toro pořádně rozjet. A práce budou mít dost, protože dostanou za úkol jít do války. Do války proti drogovým kartelům, na něž evidentně policie a klasické postupy nestačí. Teď navíc začaly do Ameriky pašovat vedle drog i teroristy, a tak je na čase jim zatnout tipec. Rychle, efektně a bez lítosti. A už první upoutávka napověděla, že by to mohl být minimálně stejný nářez jako posledně. 

 

7. Deadpool 2
Druhý Deadpool zatím ještě nemá oficiální název a dá se předpokládat, že tvůrci momentálně vymýšlejí co největší hovadinu, ale ať už se sequel bude jmenovat jakkoliv, my se na něj těšíme. Prvním Deadpool totiž ukázal, že comicsovky, které jsou drsné, vulgární, dětinské a tak trochu trhlé můžou nejen zaujmout, ale i uspět. A v neposlední řadě i pobavit. Od dvojky čekáme podobně šílenou jízdu. K Deadpoolovi se přidá časem cestující superdrsňák Cable, likvidátorka Domino a pár druhořadých X-Menů. A o co půjde? Těžko říct, oficiální synopse blábolí něco v tom smyslu, že se Deadpool bude po zotavení z těžkého zranění pokoušet uspět jako chovatel francouzských buldočků, vydá se hledat svého plyšového jednorožce a ztracenou chuť do života. A potká vraždící ninji a objeví cenu lásky a přátelství. Samozřejmě to celé může být hovadina, ale na druhou stranu tohle je Deadpool, takže to klidně může být pravda. Po Timu Millerovi se za kameru postaví David Leitch, režisér prvního Johna Wicka a Atomic Blonde. 

 

8. First Man
Režisér Daminen Chazelle oslaví za pár dní teprve třiatřicáté narozeniny a už patří k režisérské elitě. Jeho Whiplash byl strhující nářez, La La Land zase úchvatný muzikál, který dokázal dojmout i cyniky, jako jsme my. A aby toho nebylo málo, Chazelle napsal scénář ke skvělému sci-fi Ulice Cloverfield 10. Teď se rozhodl po La La Landu opět spojit síly s Ryanem Goslingem, ale v jejich novince First Man se asi moc zpívat a tančit nebude. Půjde totiž o životopis Neila Armstronga, prvního člověka, který vstoupil na Měsíc. U většiny filmařů by nás tohle téma extra nebralo, málokdo dovede natočit biografii nějak jinak než klasicky a konvenčně, ale zrovna Chazelle je režisér, u něhož je téměř jisté, že se pokusí natočit něco jiného než životopis žebrající o Oscary. 

 

9. Úžasňákovi 2
Dost neradi vidíme, jak se Pixar pokouší dojit svoje slavné značky a pokračování Hledá se Nemo, Příšerek s.r.o. nebo Aut nás extra nebavila. Dvojku Úžasňákových si ale vpálíme okamžitě a hodně rádi. Jednička je to možná vůbec nejlepší, co kdy Pixar poslal do světa a aby toho nebylo málo, obstojí nejen jako animák, ale překoná i většinu klasických comicsovek. I druhý díl režíruje Brad Bird a film by měl údajně začínat tam, kde skončila jednička, takže žádné stárnutí hrdinu nebo něco podobného. Pan Úžasňák se stane mužem v domácnosti a má se starat o svého potomka Jack-Jacka. A zjistí, že to nebude snadné, protože tenhle prcek má taky superschopnosti a je jich víc, než by kdokoliv čekal. Paní Úžasňáková zatím zachraňuje svět, ale do akce nakonec bude muset vyrazit i její manžel a spolu s ním i jeho kámoš Frozone, na scéně se totiž objevil záporák Underminer (znáte ho z finále jedničky) a jak to tak vypadá, porazit ho může jen celá rodina společně. 

 

10. Cloverfield Movie (God Particle)
Na tenhle film čekáme už zatraceně dlouho. Původně měl mít premiéru na konci února 2017, pak byla kvůli náročné postprodukci přesunuta na říjen a teď to vypadá na 2. únor 2018. Což je za měsíc a vzhledem k tomu, že jsme ještě neviděli ani fotku (natož trailer), je možné, že se s datem zase bude hýbat. Ale už to nějak vydržíme. V každém případě půjde o třetí film ze světa Cloverfield. Zatímco v prvním napadlo New York obří monstrum, ve druhém se Mary Elizabeth Winstead musela porvat se šíleným Johnem Goodmanem a nakonec i s vesmírnou lodí. Ve třetím se podíváme do vesmíru, kde skupina vědců experimentuje s urychlovačem částic. Po jednom z jejich pokusů ale k jejich stanici míří raketoplán a když hrdinové zjistí, co se skrývá na jeho palubě, nemají z toho zrovna radost. A začne jim jít o krk. Ať už z toho bude variace na Vetřelce nebo něco úplně jiného, jsme zvědaví. Tahle série totiž dokázala už dvakrát nejen pobavit, ale i chytře překvapit a pokud se to povede i napotřetí, budeme spokojení. 

 

Jestli se povedou všechny filmy z téhle desítky, to zaručit nemůžeme. Pravděpodobně nás čeká nějaké zklamání, ale nejspíš i pár příjemných překvapení. Doufejme tedy, že těch zklamání bude méně než těch nečekaných nářezů a že z téhle desítky se toho povede co nejvíc. Očekávání jsou vysoká, tak snad budeme z kina odcházet s kyselým ksichtem jen výjimečně... 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace