Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Top Gun vs. Železný orel


ikona
imf
don simpsoniron eaglejerry bruckheimermz speciáltom cruisetony scotttop gunželezný orel
Slíbili jsme vám duel a tady ho máte. V roce 1986 se v kinech sešly dva lítačkové filmy a vyhrát mohl jenom jeden. 

Nejslavnější stíhací film, na základě kterého armáda naverbovala víc letců než kdy jindy. Pro někoho propaganda studené války, pro jiného největší army porno minimálně do doby, než začal Bay točit Transformery. Jerry Bruckheimer si tehdy přečetl článek o škole elitních letců Top Gun a scénář byl v podstatě na světě. Příběh o mladíkovi s talentem, ale horkou hlavou, měl přesně ty správné chlapácké parametry. Už samotné zákulisí natáčení Top Gunu je materiálem na samostatný speciál, ale byl by hřích nevzpomenout na povedený teenage dream jménem Železný orel, který zkombinoval stíhačky s partou děcek z vojenské základny, co umí lítat v povětří i v průšvihu. Dougův táta byl zajat ve (fiktivní) diktátorské zemičce, ale jeho kamarádi zjevně viděli Válečné hry a dovedou armádu nahackovat, aby Dougovi přihráli natankovanou a vyzbrojenou stíhačku. Teď se ještě někde naučit lítat.

Ty dva filmy se od sebe nemohou lišit víc, ale sešly se v kinech ve stejné sezóně, a ačkoliv Top Gun v podstatě slíznul všechnu smetanu, vyplatí se pořádně podívat na zoubek obojímu. I proto tu máme epizodu, která přímo přetéká testosteronem, akčními klipy a skvělým soundtrackem. Tentokrát jsme si dali opravdu záležet na videoverzi, ale samozřejmě je k dispozici i audio pro všechny, kdo nemají čas ztrácet čas a své dny tráví se sluchátky v uších. 

Jestli chcete dva týdny před premiérou nové Mission: Impossible zavzpomínat na Cruisovy začátky, nebo se naopak nemůžete dočkat druhého Top Gunu, tohle ohlížení vás určitě správně naladí. A dozvíte se, že chybělo "takhle" málo, aby se z imfa stal hráč volejbalu nebo bojový pilot. Oba scénáře byly velmi pravděpodobné, stejně jako většina klukovských snů, které se nám rodily v hlavě při odchodu z kina.

Stopáž byla tentokrát hodně těsná, určitě nám spousta z vás bude říkat, že bychom klidně mohli povídat dvě hodiny. A určitě mohli, ale těch čtyřicet minut je tak akorát, abychom stíhali speciály sypat v rozumném tempu. Tentokrát jste se ho dočkali rychle, protože se MZ Live odložilo opět o týden. Tentokrát si ale opravdu počkáte týdny dva, ačkoliv si to můžete zkrátit, pokud se na nás vypravíte 31. července, kdy promítáme v pražském kině Aero famózního Posledního skauta. Představení je vyprodané, ale třeba se na vás usměje štěstí.

A co vás čeká příště? Jestli máte pocit, že jsme doposud vzpomínali na pecky našeho mládí, zjistíte, že teprve teď se opravdu ponoříme do toho, co nás formovalo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace