Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Live Speciál: Válečné hry


ikona
imf
john badhammatthew broderickmz speciálvalecne hrywar games
Hackerská bible stříbrného plátna nebo jen povedený dobrodružný film pro teenagery? V osmdesátkách byly Válečné hry obojím. 

Je vlastně jedno, jestli jste viděli Válečné hry v premiérovém roce 1983 a nechali se jimi vyděsit jako svého času Ronald Reagan, nebo vás tenhle film chytnul až o deset let později, když jste začínali programovat v qBasicu nebo Pascalu. Podobně jako novější Slídilové patří ikonický snímek Johna Badhama k opěvovaným snímkům technokratické kinematografie a pochází z dob, kdy byli hackeři hodní, nerdové cool a počítače roztomile blikaly a zabíraly půl místnosti, ačkoliv se na tajňačku snažily rozehrát globální termonukleární válku. Jenže kdo by jim to vyčítal, sázet do světa atomovky je přece zábavnější než hrát pořád dokolečka šachy.

Na Válečné hry jsme si vzpomněli i proto, že na Blu-rayi a DVD právě vychází sci-fi Ready Player One, jejíž autor Ernest Cline na hrách i Hrách vyrůstal a neopomenul to zmínit jak v knize, tak ve filmu. A příběh Wadea a jeho honby za zlatým vejcem je v mnoha ohledech podobný Davidově (Matthew Broderick) výletu za jedničkami a nulami, první pusou a zmoudřením, které se odehrává za mohutného propočítávání jaderných nerovnic. A přitom to původně měl být úplně, ale úplně jiný film. Mr. Hlad ho viděl den před natáčením, ale o to ochotněji si navrčel všechny zajímavosti a tahal z paměti ještě čerstvé scény a zážitky.

Nakonec je z toho krásných rovných čtyřicet minut, u nichž si přijdou na své nejen geekové a nerdi, ale i fanoušci apokalyptických umělých inteligencí, osmdesátkových žánrovek nebo velkých blikajících skříní. Nebojte se archaičnosti Válečných her, jejich poselství je univerzální a jejich look je součástí nezaměnitelného kouzla. Tenhle návrat do soumraku analogových dobrodružství je s příchodem virtuálního Ready Player One přímo ideálním kontrapunktem. A my věříme, že si ho užijete v celovečerní stopáži, nebo jenom s nadílkou zajímavostí ze zákulisí v našem podání. Jako obvykle připomínám náš podcastový server, na kterém najdete audioverzi vždy minimálně 24 hodin před finální premiérou videa na Moviezone.

A příště? Příště na vás čekají hned dva filmy, vlastně hotový duel. Už odpočívá na disku a čeká na sestříhání. Tak užívejte prázdniny a těšte se za cca dva týdny na nášup.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace