Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ant-Man uspěl, Jurský svět má miliardu a Hollywood slaví


ikona
TedGeorge
ant-manavengersbenicio del torodisneyevangeline lillyjosh brolinjurassic worldjurský světmarvelpaul ruddsicariosolotržbyuncle drewúžasňákovi 2
Doufejme, že tahle úspěšná šňůra vydrží až do premiéry Mission: Impossible 

Na tohle léto se bude v továrně na sny vzpomínat hodně dlouho. Po úspěšné premiéře dvojky Ant-Mana už je totiž jasné, že si Hollywood užívá sérii úspěchů, která tu dlouho nebyla. Zapomeňte teď na chvíli na Sola a uznejte sami – počínaje prvním víkendem Avengers: Infinity War v kinech tu máme jeden velký finanční sukces za druhým.

Nejnovějším zástupcem do klubu úspěšných blockbusterů je Ant-Man, který udělal Marvelu (respektive Disneymu) radost 76 milionovým otvírákem (s náběhem na dvě kila celkově) z Ameriky a dalšími 85 miliony z první várky zemí mimo USA. Oproti jedničce tu mluvíme o slušném 34 % růstu. Kevin Feige už může pomalu řešit, zda mu poslední letošní marvelovka vydělá 100 nebo 150 mega. Otázka je, komu bude kupovat bonusová sportovní auta jako poděkování.

Osobně bych možná vynechal Paula Rudda a Evangeline Lilly. Ne že by se snad tyhle dvě „hvězdičky“ na plátnech kin nesnažily, ale všichni tak nějak tušíme, že se malý-velký muž spíše svezl na absolutním úspěchu Infinity War. Nebo je tu mezi čtenáři snad někdo, kdo se na laškování Scotta Langa a Hope van Dyne vyloženě těšil? Do kina chodící plebs spíše podle mého skromného názoru zajímalo, co mravenčí muž dělal v době nedávného útoku Thanose na modrou planetu.

Nejvýdělečnější marvelovky v Americe

Tohle všechno Feige a spol. samozřejmě dobře vědí a je to součástí jejich velkého plánu. Komediální oddechovka nikdy neměla ambice trhat tržební rekordy. Těch výsledných 600–650 mega celosvětově je číslo (nazapomínejte na Čínu), které všechny zainteresované uspokojí. A vůbec nevadí, že rozpočet vyrostl o 40 mega a pomalu atakuje Thorovských 180 melounů.

První Ant-Man si celkově přišel na 520 milionů babek ze světa a moje domovská stránka Deadline informuje, že to v disneyovské účetní uzávěrce stačilo na vykázání profitu 104 mega. Dvojka sice (jako každý současný blockbuster) bojuje s neskutečně rostoucími náklady na reklamu (prý více než 150 mega!), ale stejně se studio nemusí obávat, že by zisky klesly pod úroveň těch z jedničky. I proto se režisér Peyton Reed nechal slyšet, že má plno nápadů na možnou trojku. Můžete se klidně vsadit, že v roce 2021 ji tu máme jako na stříbrném podnose.

Když už jsme u toho stříbra – na druhém místě vyrážejí dech americkými tržbami druzí Úžasňákovi. Díky nízkým poklesům o 38 % si pixarovka připsala dalších 29 mega a v zámoří už přepočítává fantastických 504 milionů dolarů. Pokud to takhle půjde dál, tak bych úplně nevylučoval ani útok na 600 milionů z Ameriky. To je numero, kterým se dodnes může pyšnit jenom 8 filmů a animák ze stáje skákající lampičky by byl úplně prvním (a na dlouhou dobu dost možná posledním) kresleným filmem, který tuto hranici překoná.

Nejvýdělečnější pixarovky v Americe

Co se světa týče, tak tam jsme celkem na 772 milionech a to ještě čeká na premiéru tucet velkých trhů. Rozumíte tomu správně: miliarda je neodvratná a brzdit budeme až za hranicí 1 100 milionů. Letos se tedy dočkáme už čtvrtého miliardového filmu a rekordních pět kousků z roku 2015 se už pomalu může začít třást. Druhý Ant-Man si o té metě sice může nechat zdát, ale něco mi říká, že za rohem nachystaná šestka Mission: Impossible bude nakonec blíž, než si myslíme.

Bronz bere čerstvě miliardová dvojka Jurského světa. Ta onu ceněnou hranici překonala už v pátek a v tuto chvíli přepočítává nádhernou miliardu a 58 milionů k tomu. Bývaly časy, kdy si každé překonání exkluzivního milníku zasloužilo svůj vlastní oznamovací MovieZone článek. Poslední dobou se to však děje každých pár týdnů a Cival tedy těmto zprávám vystavil rezolutní (a rozumnou) stopku. Není se totiž čemu divit, že se oznámení miliardy dočkáváte v pomalu každém třetím tržebním reportu.

Všechny miliardové filmy k 8.7.2018

Náklady na největší blockbustery sice už nějaký ten rok nerostou za hranici 300 milionů dolarů, ale to samé neplatí o nákladech na reklamu, které oscilují mezi 150–250 miliony babek. To je vážně hodně. Studio totiž pošle do kina pokračování velkého filmu, přemluví k návratu procenta z profitu beroucí hvězdy a jenom trpělivě čeká, jestli film tu miliardu dá (a bude tedy brán za úspěch), nebo nedá. A tím pádem už nebude důvod točit trojku. V tomto případě se té trojky dočkáme s jistotou Rimsyho recenzujícího bulharskou komedii o chovu králíků.

Kdo bere bramboru? Blumhouseovská První očista, která si za víkend připisuje 17 mega. Vzhledem k tomu, že svoji pouť za novým domem produkujícího playboye Jasona Bluma odstartovala už ve středu, má na kontě celkem 31 melounů z Ameriky. To sice nestačí na superúspěšné (a ještě o píď levnější) předchozí instance velké americké vybíjené, ale stejně je to při rozpočtu 13 milionů respektuhodný úspěch.

Jediným důvodem, proč už nemáme v kinech osmou Očistu a na ní navazující spin-off, je fakt, že svět není z této haluze tak odvázaný, jako ve filmu hlavní roli hrající Spojené státy. Tím pádem se moc daleko za hranici 100 milionů dolarů celosvětově sprintovat nebude, ale koho to vlastně zajímá. S rozpočty kolem hranice 10 mega se pořád jedná o velmi výdělečné horory a v dolarech se topící Blum by byl blázen, kdyby se do budoucna spokojil jenom se seriálem a necpal distribuujícím Universalům do chřtánu další hororové díly.

Zámořské tržby filmových Očist

Páté místo má Sicario: Soldado a my musíme ná následujících odstavcích trochu zrychlit, protože jsem se zase nehezky rozkecal. Což o to, průběžných 35 amerických milionů by po dalších 7 milionech z právě končícího víkendu nebylo žádnou tragédií, ale je třeba se podívat na rozpočet. Produkující studio Sony sice trvá na 35 melounech, ale insideři, ve volném čase lépící skartované uzávěrky z košů před filmovými studii, tvrdí, že reálné je číslo o 15 mega větší. A to už by byl trochu průšvih. Ne, na trojku to v tomhle případě bohužel nebude.

Šestou pozici okupuje černošská řachanda Uncle Drew. Byť tuhle komedii s Shaquille O´Nealem pořídilo studio Lionsgate za mrzkých 17 mega, na nějaké velké vyskakování bych to neviděl. Klesáme totiž o 56 % na necelých 7 melounů a průběžných 30 milionů babek ještě pořádně nepokrylo ani americké náklady na reklamu. Film totiž startoval ve více než 2 700 kinech a to s sebou nese těch klasických 20–30 mega na nutné americké vyreklamování.

Na šťastné sedmičce dělá radost všem fandům studia Warner Bros. Debbie a její parťačky. Sandra, Cate, Anne, Sára, (Ri)Hanna a další totiž jen tak nehodlají vyklízet pole. Díky dalším 5,3 milionům a poklesu o nádherných 37 % přepočítávají v nejmocnější zemi světa více než 126 mega. Připomínám fakt, že se u většinou rozhazovačných Warnerů pro jednou šetřilo (rozpočet pouhých 70 melounů) a ve světě ještě Debbie a spol. také neřekly poslední slovo. Bude z toho víc jak 300 mega celkově a plusové miliony pro všechny zúčastněné. Přejme jim to.

Osmé místo? Vypadá to, že z komedie Máš ji! se vyklubala slušná trvalka a Warneři se po mizerném otevíracím víkendu o velikosti 15 milionů babek dočkají alespoň splacení nákladů. Po čtvrtém víkendu v kinech a dalším relativně nízkém poklesu o 47 % znamenajícím extra 3 miliony do jejich šrajtofle na to mají docela našlápnuto.

Devítku má chválený dokument Won´t you be my Neigbor. Tady se v tržbách rostlo dokonce o 7 % a na levný dokument je těch průběžných 12,3 mega vyloženě nádherných. Ne, tady se dvacka v reklamní kampani vážně neutopila, takže se může slavit.

No a konečně desáté místo zakončující žebříček. To má dvojka Deadpoola, která v Americe přepočítává průběžných 314,5 mega a ve světě je z toho už pomalu útok na 730 melounů. Fanoušci Wadea Wilsona mohou být klidní – trojka bezesporu vznikne a nic na tom nezmění ani fakt, že se tržby jedničky nepodaří překonat.

 

Celkový žebříček amerických tržeb za víkend

 

Příští víkend se do kin (znovu) podívá Dwayne „The Rock“ Johnson a já tuším, že Mrakodrap v Americe nebude žádná velká výhra. V Číně si bývalý wrestler přijde na dvojnásobek. Na úplně jinou cílovku bude útočit Adam Sandler ve trojce Hotelu Transylvánie. Vzhledem k nadstandartnímu počtu 4 000 kin bych to viděl na pěkný otvírák 60 mega a více než půlmiliardu celosvětově. Ale počkejme si, co nám napíše Karlovými Vary opojený Cival.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace