Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Dojde si Mission: Impossible konečně pro miliardu?


ikona
TedGeorge
dwayne johnsonhenry cavilljohn woojursky svetmission: impossiblemission: impossible - fallouttom cruisetržbyuzasnakovi
Bude precizní reklamní kampaň znamenat rekordní zisky v kinech? 

Do dalšího odhadování tržeb se mi moc nechtělo, protože se mi poslední dobou vůbec nedaří. Jako kdyby „můj“ miliardový triumf jménem Kráska a zvíře předznamenal období sucha korunované trestuhodným opomenutím Black Panthera a přeceněním Sola. Vykašlal jsem se však na zpytování svědomí a raději se zamyslel nad tím, který další film všem tržebním kecalům zase jednou vyrazí dech. Jurský svět a Úžasňákovi jsou reálnými kandidáty na miliardu, ale to není žádná novinka a já se o nich znovu rozepisovat nebudu. Místo toho mířím na konec července, kdy se do kin vrátí Ethan Hunt a já tuším velkou bouřku v multiplexech, která spláchne tržby předchozích dílů s intenzitou orkánu Kiryll. Ale začněme pohledem do historie...

Ani se mi nechce věřit tomu, že od premiéry jedničky uplynulo 22 let. V roce 1996 ji natočil režisér Brian De Palma a já si (stejně jako vy) vzpomínám hlavně na tu zásadní a nesčetněkrát parodovanou scénu průniku do centrály CIA v Langley. Byl z toho třetí nejvýdělečnější film roku a bylo jasné, že vznikne dvojka. Tu si zrežíroval John Woo a já ji (stejně jako vy) nemám zrovna rád. Tržby se však překulily přes půl miliardu dolarů celosvětově a produkující Cruise si díky výhodné smlouvě došel pro tantiémy o velikosti 75 milionů babek.

Proto je vlastně k neuvěření, že jsme na trojku museli čekat celých šest let. To čekání naštěstí stálo za to. Tenkrát filmově debutující režisér J.J. Abrams zaválel a já jenom zíral s otevřenou pusou, jaká adrenalinová pecka to přistála na plátnech kin. Mám trojku z celé série nejraději? Rozhodně. Proto mě mrzí, že musela jít do kin právě v roce 2006. Cruise se totiž právě tento rok dočista zbláznil a svými eskapádami, které měly na čele napsáno „scientologie“, odradil vnímavé diváky od návštěvy kina. Výsledných 137 mega z Ameriky byl oproti šest let staré dvojce propad o 70 melounů a jenom Tomovi (asi už navždy) nakloněná Asie zachránila film od propadáku.

V Hollywoodu se začalo šuškat, že tohle ani největší hollywoodská hvězda nerozchodí. Celkem jsme se sice dostali na dohled ke 400 milionům babek celosvětově (při rozpočtu 150 mega), ale studio Paramount očekávalo mnohem víc. Došla jim trpělivost a já se vůbec nedivím. Do kin totiž poslali skvělý film, který lákal povedenými trailery a všechnu snahu odpálil právě hyperaktivní Cruise, který si prostě nedal pokoj a musel televizním divákům nabízet skákání na pohovce zmixované s fantasmagorickým házením špíny na psychiatrii jako takovou. Nemluvě o těch scientologických instruktážních videích a... no případní zájemci si jistě „zagooglí“ i bez mojí pomoci.

Jenomže Cruise má tuhý kořínek. Tom se nad sebou zamyslel, zakázal všem talkshow moderátorům pokládat nevhodné otázky, slevil na svých finančních požadavcích a vrhnul se po hlavě do přípravy dalších projektů. Včetně čtyřky Mission: Impossible. Tady už můžeme sledovat zajímavý trend, který nás v této sérii provází fakticky dodnes. Ze zákulisí začnou prosakovat informace o šílenostech, které hvězda provádí na place a v pravou chvíli unikne fotka, která divákům vyrazí dech. V případě čtyřky to byl posed na nejvyšším mrakodrapu světa a já si tenkrát také myslel, že se jedná o fotomontáž. No, už první video z placu mě vyvedlo z omylu.

Ta sázka na běhání po mrakodrapu Burdž Chalífa se vyplatila i s úroky a lidé nechali v pokladnách multiplexů skoro 700 milionů babek, což je prostě super. Bylo tedy jasné, že vznikne pětka, a diváci se zatajeným dechem čekali na to, co Tom vymyslí tentokrát. Všichni totiž ze čtyřky věděli, že ten šílenec kašle na CGI, respektive kaskadérské dvojníky, a do všeho se vrhá po hlavě sám. Jak to dopadlo? Svět čekal mnohé, ale pohled na herce visícího na dveřích startujícího letadla stejně donutil polknout i toho nejzapšklejšího cynika. A tržby? Fakticky kopírovaly čtyřku a znovu jsme končili na dohled 700 milionům dolarů. Akorát ta Amerika končila svoji finanční pouť pod hranicí 200 milionů dolarů, což je trochu problém.

Konečně se dostáváme do současnosti a můžeme si posvítit na brzy startující šestku s podtitulem Fallout. Ta se začala připravovat ještě před premiérou pětky a chvíli to dokonce vypadalo, že se podívá na stříbrná plátna už v roce 2017. Všemu učinilo přítrž zranění, které představitel Ethana Hunta utrpěl při natáčení jedné z akčních scén v Londýně. Ne, tohle vážně nebyl nějaký „PR Stunt“. Tom se prostě škaredě rozsekal a všechno tenkrát z dálky zabral šikovný paparazzi. Dovedu si představit, že v první chvíli byli všichni ve štábu zralí na psychiatra. Tom jim to naštěstí vymluvil a tohle byl mizerný fór.

Natáčení se muselo stopnout a všichni zúčastnění trávili týdny nad svým nabitým rozvrhem, aby se film vůbec zvládnul dokončit. To se po více než ročním natáčení povedlo letos v únoru a my se pomalu dostáváme do druhé části článku. Pracovně jsem si ji pojmenoval jako: „Všechno jim hraje do karet a tohle bude suverénně nejúspěšnější díl série“. Pokračujte na další kapitolu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace