Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Úvodní víkend Varů ovládl Tim Robbins


ikona
Rimsy
anna paquinbarry levinsonkarlovy varykviffrichard linklaterrobert pattinsonspike leetaika waitititerry gilliamtim robbinstrine dyrholm
O filmovém festivalu v Karlových Varech toho napíšeme ještě dost, tady je však první ochutnávka přímo z centra dění. Co se letos děje? 

Po roce zpátky na místě činu. Společně s Civalem prožíváme další týden, kde se v okolí karlovarského hotelu Thermal snažíme přetlačit všechny Geislerové, Voříškové, Macháčky, Ondříčky, Pauhofové, Plodkové a další osobnosti tuzemského filmu ve frontách na avantgardní filmy. No dobře, takhle to úplně nefunguje, protože pokud sledujete náš instagramový profil, tak víte, že s honorací tráví čas Cival a o zhlédnutí pasteveckých dramat se zase peru jenom já. Co nás tedy během prvního víkendu potkalo?

Úvod s králem Varů

Zahajovacím kouskem byly tentokrát Lásky jedné plavovlásky, což je sázka na klasiku, která nezklame. Vzpomínání na nedávno zesnulého Miloše Formana bylo nutností, již neporušil ani Tim Robbins. Hlavní hvězda Shawshanku, režisér a po všech stránkách aktivní chlapík si pro sebe celý úvodní víkend doslova ukradl. Už v děkovné řeči při přebírání ceny během zahajovacího ceremoniálu si bez rozpaků kopl do Trumpa, vzpomněl i na Havla a celkově pro politické komentáře nechodil daleko. Karlovarské publikum i novináře si usměvavý a milý Newyorčan okamžitě podmanil, odměnou pro fanoušky pak bylo i promítání jeho nejslavnějšího filmu Vykoupení z věznice Shawshank v letním kině. Sobotní večer tak měl jasného fanouškovského favorita.

Robbins navíc s odjezdem z Varů rozhodně nespěchá, a tak pokud ho chcete vidět, budete mít ještě šanci – ve středu večer totiž vystoupí společně se svou kapelou The Rogues Gallery Band a potěší fanoušky ještě dalším rozměrem svého záběru; i v tomhle případě bude možné zahlédnout jeho aktivismus v akci, jelikož navazuje na tradici folkových sociálních komentátorů jako Woody Guthrie či Bob Dylan. Prostě letošní Vary (aspoň zatím) patří bělovlasému sympaťákovi!


Tim Robbins s Křišťálovým glóbem (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

A co filmy?

Zatím jsem viděl necelou desítku kousků a jednoznačným favoritem je zatím novinka Spikea Lee BlacKkKlansman. Za nevyslovitelným názvem se skrývá velmi chytrý film, jak jsme ostatně u Leeho zvykem. Nabízí vyváženou kombinaci humoru, sociální agitace a kumštu, což dohromady výborně funguje. Počkejte si pár dnů na recenzi!

Rozhodně zaujali i Svědkové Putinovi, dokumentární plivnutí kontroverzního Vitalije Manského na ruského mocnáře, které sice dává jasně najevo, na jaké straně bariéry se nachází, ale přesto se jedná o místy děsivou podívanou. A známý dokumentarista se nebál ani tnout do živého, když kauzu MeToo částečně přirovnal k honu na čarodějnice v Rusku. No, někdo se toho prostě nebojí (jakkoli je rozporuplné, nakolik má pravdu).

Na další tipy vydržte do zítřka – přece jen nemůžu vytáhnout všechna esa z rukávu jen tak. Zatím si tedy kraťte chvíli s mými tipy.


Adam Driver a John David Washington ve filmu BlacKkKlansman (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Další hvězdy

Vedle Robbinse se mihli třeba Taika Waititi či Anna Paquin, které jsem však naživo nepotkal. Druhou jmenovanou měl v plánu zachytit Spooner, a tak sledujte i TVZone kvůli novinkám. Brzy by se snad měl objevit i Terry Gilliam, na kterého se z celého letošního festivalového dění těším nejvíc. Ve středu by totiž měl uvést svou novinku, která sice byla v Cannes přijata trochu rozpačitě, ale čert to vem: když po nějakých dvou dekádách dokázal zlomit prokletí Dona Quijota, musím u toho být.


Dobře naladěný Taika Waititi (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Povídání mezi filmy

Vedle sekce tiskových konferencí zahájil Robbins i sérii KVIFF Talks, čili neformálních povídání se zajímavými filmaři, kam má přístup každý. I před běžnými návštěvníky potvrdil Robbins pověst příjemného chlápka, který o věcech umí přemýšlet, a zavzpomínal na většinu svých významnějších rolí. Pro fanoušky vpravdě požehnání.

Mezi další hosty, které návštěvníci uslyší vyprávět o svých kariérách a přístupu k filmu, patří Richard Linklater, režisérská legenda Barry Levinson a nakonec i Jaromír Hanzlík. Dnes se takto představila švédská lvice Trine Dyrholm, která tady ve Varech uvádí pár měsíců starou Nico, 1988. Na to nejzajímavější z festivalových promluv se můžete těšit v dalších dnech, stejně jako na první várku komentářů ke zdejším filmům. Stay tuned!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace