Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 filmů, které byste letos měli vidět ve Varech


ikona
Rimsy
adam sedlákcaleb landry jonescarey mulliganharry dean stanton, chloë grace moretzjake gyllenhaaljenoovéfa bokovájohn carroll lynchnicholas cageolmo omerzupaul danospike leeterry gilliam
Program letošních Karlových Varů opět zahrnuje stovky snímků a fanoušky tradičně čekají hodiny strávené projížděním rozsáhlého katalogu. Pár tipů si ale můžete zapsat už teď. 

Než vás budeme už potřetí společně s Civalem zavalovat náhodnými příspěvky z festivalového dění, přinášíme celkem dvacítku filmových tipů z letošní karlovarské nabídky. Výběr obsahuje jak zaručené hity, jichž se v dalších měsících dočkáte i v běžných kinech, tak i artové obskurnosti, které jinde nejspíš neuvidíte. Vary naštěstí uspokojí oba tábory, a tak se bez dalších okolků vrhněme na nejzajímavější letošní kusy – samozřejmě velmi subjektivně vybrané mnou.

Muž, který zabil Dona Quijota, r. Terry Gilliam: Tady není o čem. Nový kus Terryho Gilliama s pohnutou a velmi slavnou historií si nechce nechat ujít prostě nikdo. Kdyby nic jiného, rád osobně zatleskám Gilliamovi, že se mu to po několika dekádách podařilo dotáhnout.

Domestik, r. Adam Sedlák: Autor povedeného Semestru představí celovečerní prvotinu s pěkně děsivým námětem. Pojednává totiž o cyklistovi, kterému se rozpadá vztah a s minimalisticky klaustrofobními prostředky nám naservíruje pořádně hutné drama.

Všechno bude, r. Olmo Omerzu: Stejně jako Domestik, i tento kus se bude ucházet o lva v Hlavní soutěži. Omerzu před třemi roky zabodoval Rodinným filmem, a tak je natěšenost na tuhle road movie velká.

Chvilky, r. Beata Parkanová: Nadějné tuzemské počiny podpořím rád, třeba i jen zmínkou v tomhle výčtu. Mezi ně totiž patří i Chvilky, v nichž bude Jenovéfa Boková bojovat se vztahovými démony. Uvidíme, co z toho vzejde.

Mandy, r. Panos Cosmatos: Pod italským režisérským vedením se vrací Nicolas Cage v poctivé béčkové řezničině, v níž bude jeho přepjatý projev jistě zcela na místě. Brutální zábava a jistota mezi půlnočními projekcemi.

Naneživo, r. Šiničiró Ueda: A u šíleností ještě zůstaneme, druhým očekávaným klenotem nočních promítání bude laciný zombie horror, spojující prvky mockumentary a found footage. Navíc opepřený tím, že je z Japonska. Tohle bude pořádný úlet.

Do noci, r. Peter Brunner: Caleb Landry Jones, který nedávno zaujal ve Třech billboardech či novém Twin Peaks, bude bojovat s traumatem v temném komorním dramatu. Kdo by se netěšil?

Panický záchvat, r. Pawel Maslona: Záchvat paniky na filmovém plátně? V polském provedení bude nejspíš stát za pozornost.

BlacKkKlansman, r. Spike Lee: Komu se nechce čekat do poloviny srpna, kdy se BlacKkKlansman objeví v klasických kinech, může si antirasistickou provokaci Spikea Leeho dopřát už ve Varech. Nejen díky ceně z Cannes se nejspíš bude jednat o kvalitní podívanou.

Wildlife, r. Paul Dano: Před dvěma lety Paul Dano společně s Danielem Radcliffem pobavil karlovarské publikum absurdním Švýcarákem, tentokrát si poprvé zkouší i režisérskou stoličku. Do psychologického dramatu o příliš rychlém dospívání se mu navíc podařilo nalákat Jakea Gyllenhaala a Carey Mulligan.

Lucky, r. John Carroll Lynch: Další režisérská premiéra známého herce, navíc okořeněná tím, že se jedná o poslední velký výkon loni zesnulého Harryho Deana Stantona. Vzhledem k tomu, že se týká stárnutí a smrti, snad půjde se o poctivý epitaf, který si ikona jeho formátu rozhodně zaslouží.

Tísňové volání, r. Gustav Möller: Dánská vzpomínka na Telefonní budku, která si se zámořskou klasikou rozhodně nezadá. Skvělý a uhrančivý minimalistický kus o osobní zodpovědnosti a překračování hranic.

Svědkové Putinovi, r. Vitalij Manskij: Jeden z nejvýraznějších dokumentaristů současného východu si tentokrát bere na paškál téma největší – ruského cara Vladimira. Vrací se skoro dvě dekády zpátky k počátkům Putinova prezidentování a zřejmě lze tušit, že se o moc oslavný obrázek jednat nebude.

Mimořádná zpráva, r. Tomáš Bojar: A ještě druhý a poslední dokument zmíním, tentokrát z našeho rybníčku. Možná ani nechcete vědět, jak leckteré zpravodajské redakce zpracovávají informace, ale Mimořádná zpráva vám to ukáže – a to rovnou na příkladu ohlášení druhé kandidatury Miloše Zemana na prezidentský úřad.

Vzplanutí, r. Chang-dong Lee: Očekávaný korejský kousek o milostném trojúhelníku, se kterým není všechno tak úplně v pořádku. Námět podle Harukiho Murakamiho slibuje zajímavou vztahovou zapeklitost.

Sedící slon, r. Hu Bo: Chcete festival v plné síle? Co takhle čtyřhodinové čínské drama o nehybnosti a neschopnosti změnit svůj život? To vše navíc od mladého režiséra, který nedlouho po dokončení snímku spáchal sebevraždu.

Období ďábla, r. Lav Diaz: A ještě jednu velenáročnou podívanou tu mám. Lav Diaz je (možná společně s Bélou Tarrem) nejznámějším a nejoceňovanějším šílencem, který rád nechává diváky sedět dlouhé hodiny v kině. Jeho další počin má necelé čtyři hodiny a žánrově směřuje k muzikálu pojednávajícím o filipínské politické situaci 70. let. Vstup na vlastní nebezpečí!

Převýchova Cameron Postové, r. Desiree Akhavan: Když něco vyhraje hlavní cenu na Sundance, zaslouží si to pozornost. To se přesně týká i lesbického coming-of-age dramatu s Chloë Grace Moretz v hlavní roli.

Stěhovaví ptáci, r. Cristina Gallego a Ciro Guerra: Koprodukční drama sleduje život indiánské rodiny, která se snaží prosadit v obchodu s drogami. Tohle žádná řachanda nebude, ale kus poctivé mafiánské filmařiny zřejmě ano.

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“, r. Radu Jude: Rumunský filmař bývá řazen k nejvýraznějším osobnostem východoevropského filmu a na ploše téměř sto padesáti minut se vrací k temné kapitole rumunské historie během druhé světové války. Věřte, nebo ne, ale na tenhle film jsou zahraniční novináři hodně zvědaví, takže snad vědí proč.

A samozřejmě se vyplatí podívat i na klasiky, jichž se dočkáte na velkém plátně – třeba na Hitchcockovy Cizince ve vlaku, Němcovy Démanty noci, Leanova Lawrence z Arábie, Levinsonova Rain Mana, Carpenterovy Velkých nesnází v Malé Číně, původního McTiernanova Predátora, u nás v redakci tak populárního Lovce jelenů a hlavně 2001: Vesmírné odyseu. Ano, vážně je z čeho vybírat!

Na co se těšíte vy? Prostudujte si program a obohaťte nás i ostatní v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace