Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak James Wan dobyl Hollywood


ikona
TedGeorge
annabelleannabelle: zrození zlaaquamanDCfast & furioushororinsidiousjames wanjason blumlionsgatenicole kidmanpaul walkertržbywarner bros.
Jak se talentovaný Asiat proměnil z tvůrce malých hororů v jednoho z nejdůležitějších hráčů současného Hollywoodu?  

Když KarelR před pár dny přidal facebookový popisek k novým fotkám z chystaného hororu Sestra, napsal: „Kéž by DC vesmír šlapal tak dobře jako vesmír kolem V zajetí démonů“. Má pravdu, ten chlapec a já si díky tomuto nenápadnému plácnutí do internetového vzduchoprázdna uvědomil (připomenul), jaký neskutečný příběh nabízí cesta za hollywoodskou slávou v podání malého geeka, který se před patnácti lety vnutil do továrny na sny nízkorozpočtovou peckou jménem Saw. Zajímá vás ten příběh? V tom případě se pohodlně usaďte, k pití si otevřete Sauvignon ročník 2016 z Vinařství Veverka a jdeme na to.

James Wan blockbusterový 

Když se v roce 2013 ukázalo, že bude Wan režírovat sedmou instanci Rychle a zběsile, mnozí fanoušci, milující „svého“ režiséra v jeho ochozených hororových botách, si klepali na čelo. Až příliš dobře si totiž pamatovali, jak dopadl jeho výlet mimo hororový žánr v podobě rozporuplně přijatého Rozsudku smrti. Rejža samotný to však bral jako výzvu a fakticky v každém rozhovoru svým fanouškům připomínal, že jeho snem je točit filmy také mimo hororový žánr.

Přesto musím říct, že jsem patřil k těm, kteří na jeho pokus o uchopení životního příběhu Dominica Toretta, koukali přes prsty a zrovna dvakrát se netěšili. Trochu jsem se bál, aby mého oblíbeného Asiata nesemlel rozpočet, který byl stonásobně větší než u jeho dvou slavných hororových filmů. Pokud si však pustíte jakýkoliv rozhovor, který režisér před premiérou Rychlých a zběsilých řidičů poskytnul, musíte mu fandit. Je nadšený, nadržený a máte z něj pocit, že prostě dostal do ruky nové karty, se kterými se musí naučit hrát.

No, neměl to jednoduché. Vzhledem k tragickému úmrtí Paula Walkera se celá produkce musela posunout a netrpěliví fanoušci značky očekávali na stříbrných plátnech div ne osmý div světa. Zklamání to nebylo. Já osobně do vzduchu neskákal, ale musím ocenit, jak vkusně a dojemně se Wanovi podařilo rozloučit s tou milovanou postavou. Samotný film byl stejně jako šestka (a osmička) především digitálními orgiemi, které musí pracovat s hrstkou nesympatických postav, které riskují životy chodců na denní bázi. Ale koho zajímají stesky nějakého TedGeorge.

Rychle a zběsile 7 vydělalo v kinech 1,5 miliardy dolarů a hollywoodským pohlavárům jasně ukázalo, že Wan dokáže ukočírovat i ultradrahý blockbuster zalidněný náročnými filmovými hvězdami, které spolu podle všeho zrovna dvakrát dobře nevycházejí. Když tedy v polovině roku 2015 Warneři oznámili, že bude jejich domovský James Wan režírovat sólovku Aquamana, nebralo se to jako nějaké extra velké překvapení. Premiéra nás čeká letošní Vánoce a v tuto chvíli se mezi sebou hádají dva tábory filmových fanoušků.

Tábor první je veskrze pozitivně naladěný. Má totiž rád Wana a uklidňuje ho, že měl režisér dlouhou dobu na přípravu scénáře (samotné natáčení začalo až na začátku roku 2017). Jeho nadšení protkané PR frázemi jako „vždycky jsem si chtěl zrežírovat velký komiksový film“ nebo „Dolph Lundgren bude ve filmu výborný“ navíc v jeho podání působí relativně důvěryhodně. Nemluvě o zaujatém vypravování o Cameronovsky náročném podvodním natáčení v obřích ateliérech. První fotky lákající na sexy Amber Heard a pokaždé výbornou Nicole Kidman, podpořené studiovým PR chválením ze kterého si dělal legraci i KarelR, dělají člověku alespoň trochu dobře.

Tábor druhý vidí, že DC universum je kvůli svým posledním nepodařeným filmům naprosto v pytli. Bojí se digitálního bordelu a zbytečného pohrobku naprosto tragické Ligy spravedlnosti. Naštěstí pro nás to zatím vypadá (a zaklepejme to na dřevo), že původní čtyři roky trvající vizi režiséra nijak zvlášť nesmetl průšvih té týmovky a v kinech se snad dočkáme alespoň trochu dobrého filmu. A možná vás zároveň uklidní nezbytná účast Patricka Wilsona a cameo Leigh Whanella.

V tuhle chvíli je to všechno. Už o Vánocích se dozvíme, jestli to Wan zvládnul a Aquaman bude nejlepší DC komiksovka za poslední roky, nebo jestli to pos_al a měl by co nejrychleji opustit blockbustery a věnovat se tomu, co mu jde nejlépe. Tedy hororům. Za všechny doufám, že pokud se k režii pokračování Conjuringu ještě někdy vrátí, nebude to kvůli tomu, že mu nic jiného nezbude.

---
 

Vytáhni v hospodě: Zajímají vás oblíbené filmy námi řešeného režiséra? Prý vyrůstal na Poltergeistu a Čelistech. V rozhovoru pro Hollywood Reporter se však svěřil, že jeho nejoblíbenějším filmem za poslední roky je disneyovka Na vlásku a já ho za tuhle „wtf“ volbu mám snad ještě raději.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace