Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Solo definitivně padl, Upgrade je akční pecka roku


ikona
Cival
alden ehrenreichavengersavengers: infinity wardámský klubdeadpooldiane keatondisneyhan solojane fondamarvelmelissa mccarthynez prisla boureron howardryan reynoldsshow dogssolostar warstiché místotržbyupgrade
Oceánské drama Než přišla bouře a australský akčňák Upgrade se pokusily vklínit mezi Sola a Deadpoola. Jak se jim to povedlo? 

Solo padl definitivně na budku. Recenze sice má nejslabší ze všech Star Wars filmů od premiéry Pomsty Sithů, divákům, co přišli, se ale celkem líbí. Jenže jich přišlo strašně málo. Po slabém otvíráku se kasovní katastrofa z předaleké galaxie prohloubila i o druhém víkendu, kdy Sola potkal v amerických pokladnách nepříjemný sešup o 65% (u Star Wars velmi nezvyklý).

Omlazený pašerák si připsal čerstvých 29 mega a aktuálně je na 148 milionech, což mu dává vyhlídky jen těsně nad dvoustovku ze zámoří. Asi netřeba dodávat, že jde o tragickou bilanci, kterou standardní Epizody Star Wars zvládnou trumfovat už jen o úvodním víkendu v kinech. Takže ohromný kolaps, jenž je pro všechny zúčastněné o to bolavější, že film stál po přetáčkách víc jak 300 milionů dolarů.

O důvodech tohohle fiaska jsem se důkladně rozepisoval minule a asi na tom není co měnit. Pohled na komerční neefektivitu, kterou podtrhují i mizerné tržby ze zbytku světa, kde se Solo plácá na hanebných 115 milionech, jasně předjímá, že co se týče dalších spin-offů a sólovek asi nebude Disney příliš experimentovat. A příště určitě vsadí na hodně světelných mečů a nějakou důvěrně známou postavu: Můžeme se vsadit, jestli to bude Yoda, nebo Obi-Wan. Já se zlobit nebudu… a producentce Kathleen Kennedy přeji pěkné narozeniny.

Druhé místo drží Deadpool 2. Ten nastřádal dalších 23 milionů a s ohledem na propad tržeb o 46 % je dost dobře možné, že za týden Sola přeskočí. Nový Deadpoolův nášup sice zaostává za fenomenálně úspěšnou jedničkou – holt zaúřadoval syndrom už jednou viděné taškařice – pozice tohohle comicsového řízka je ale pevná. V Americe je na čtvrtmiliardě a celosvětově se tlačí přes šestistovku, takže završení trilogie může být připravováno s klidem a rozvahou. A pokud se u ní povede vymyslet nějaký upgrade a kulervoucí hybný moment, může jít Deadpool příště zase o ten jeden level výš.

Avengers naopak už zjevně ohledávají své maximum, protože jejich výdělky jsou ohromující. Už jen pár milionů jim zbývá k překonání bájné dvoumiliardové mety, na čemž má zásadní podíl ohromná popularita marvelovských hrdinů ve světě. V Americe jsou Avengers na 642 milionech a za pár dní vyskáčou na pozici čtvrtého nejúspěšnějšího filmu historie (pokud nebudeme hledět na inflaci). Takového sedmisetmilionového Black Panthera ale nezakousnou. Bohatě si to ale kompenzují na dalších kontinentech, kde to Thanos a jeho protivníci plení mírou nevídanou, a proto má Infinity War na kontě už 1,964 miliardy.

Ve víkendovém žebříčku ale Avengers ještě jednoho přemožitele přeci jen našli. Oceánské drama Než přišla bouře s divačkami oblíbenou Shailene Woodley vytěžilo jedenáct milionů dolarů, což se nemusí zdát špatné. S ohledem na ambiciózní nasazení ve třech tisícovkách kin (a nemalé náklady za 35 milionů dolarů) ale bude nezávislý distributor nejspíš trochu zklamán. Mimochodem, recenze jsou pozitivní…

Naprosto šokující je ovšem hlavně kritická odezva na akční sci-fi béčko z Austrálie Upgrade. Už ani nepamatuju, kdy měla pokleslá zábava tohohle žánru na RottenTomatoes 86% pozitivních recenzí (a solidní rating 7/10), každopádně u novinky spolutvůrce sérií SAW a Insidious Leigh Whannella se tenhle nezvyklý scénář naplnil. Na výdělek to pochopitelně nestačilo, protože o víkendu přiteklo jen čtyři a půl milionu. Nicméně už vůbec uvedení takovéhoto projektu do široké distribuce, navíc za zvuků oslavných kritických fanfár, považuju za velký úspěch. Teď by to ještě chtělo českou premiéru.

V pořadí jsem přeskočil pátý flek a seniorskou variaci na Sex ve městě Dámský klub, která celkem spolehlivě oslovuje svou zanedbávanou cílovku. Tahle letní trvalka připočetla dalších šest milionů a je už na moc pěkných 47 melounech. Jane Fonda a Diane Keaton pořád mají své věrné divačky…

Do desítky se pak vešly ještě bláznivé komedie Life of the Party a Manžel na zkoušku, plus spotřební thriller Breaking In, na chvostu první desítky ale nejvíc zaujme katastrofální premiéra novinky od Paramountu Action Point. Studiu se tentokrát nevyplatila sázka na (poněkud přežité) humory Johnnyho Knoxvillea a byl z toho otvírák za pouhé dva miliony (!) a jeden z největších propadáků tohoto roku. Vzpomínky na úspěchy s Jackass tentokrát hodně zhořkly…

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se pokusí prapor silných ženských hrdinek zvednout spin-off Dannyho parťáků Debbie a její parťačky. Na porážku jde nový projekt s Jodie Foster Hotel Artemis, naopak překvapit zkusí velmi chválený horor Děsivé dědictví, okolo kterého je ale bohužel podivné marketingové ticho.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace