Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kam míří marvelácký filmový vesmír?


ikona
KarelR
ant-manavengersavengers: infinity warblack panthercaptain marveldoctor strangefantasticka ctyrkamarvelspider-mantémax-men
Pojďme se zasnít a prorokovat budoucnost MCU. 

Imf vám před pár dny naservíroval článek o tom, jak Kevin Feige vybudoval nejúspěšnějších filmový vesmír všech dob. Jen blázen by se na tuhle mohutnou epopej snažil něčím navázat. Tady na MarvelZone to ale kdekdo nemá v hlavě v pořádku (OK, možná jenom já a Ted...), takže se po velké lekci z historie zkusíme podívat i do budoucnosti.

Kde začneme? Tady ještě poprosím o strpení, jelikož musíme zacouvat do roku 2015, kdy se v podstatě rozjela nová éra Marvelu. Jak si jistě pamatujete, Feige kdysi začal jako pohůnek Aviho Arada a jen díky úspěchům dalších a dalších marvelovek se mu dařilo stoupat nahoru. Během prvních dvou fází MCU se zodpovídal hlavně šéfovi Marvelu Isaacu Perlmutterovi, který firmu viděl jako továrnu na hračky (a filmy jako reklamy na ně), a tzv. Marvelácké kreativní komisy, v níž seděli Brian Michael Bendis (slavný comicsový psavec), Alan Fine (prezident Marvel Entertainment) a Joe Quesada (šéf Marvel Comics). Po sérii bezprecedentních hitů ale Feige přesunul filmové křídlo Marvelu přímo Disneyho, čímž chytře utekl od Perlmuttera - a mnohými nenáviděná komise se v roce 2015 rovnou zrušila.

Výsledek? Zatím jsme viděli pět marvelovek "přímo od Feigeho" a možná si ani neuvědomujete, že se každá snažila něčím odlišit. Dvojka Strážců Galaxie nebyla klasickým blockbusterovým sequelem, nýbrž vcelku komorním dramatem, v němž se rozebíraly hlavně rodinné vztahy. Sólovka Spider-Mana vznikla i přesto, že z ní prý Marvel neměl ani dolar, a jen si chtěl Spideyho pojistit do jiných filmů. Třetí Thor se proměnil v ujetou fantasy parodii a Black Panther byl socio-politickým dramatem o tom, jak bílý muž utlačuje černou menšinu. A konečně Infinity War nabídla depresivní finále, které je v podstatě opakem toho, čím by měla končit hezká veselá marvelovka.

V první řadě mám pocit, že Captain Marvel opravdu nastíní další marveláckou dekádu, jelikož uvede galaktický konflikt mezi Kree (modrásci ze Strážců Galaxie) a Skrully (zelení padouši, které uvidíme poprvé). Vzhledem k tomu, že Feige rád adaptuje slavné comicsy (Civil War, Infinity War, kus Planet Hulk v Ragnaroku...), se totiž přímo nabízí Kree-Skrull War a případně i Secret Invasion, kde Skrullové nahradí řadu superhrdinů mimozemskými dvojníky. Že na takovou divočinu ještě máme čas? Pravda, tyhle události by mohly udeřit až za 5-10 let. Sólovka Captain Marvel nám ale Skrully teprve představí a můžete vzít jed na to, že je neuvidíme naposledy.

Feige dobře ví, že musí marveláckou budoucnost teasovat už v Captain Marvel, aby v Avengers 4 mohl především uzavírat dění s Thanosem. Konec "finální" týmovky tak (teoreticky) může být opravdovým loučením s jednou érou, než aby se vybojovaný klid ihned zazdil dalším konfliktem. Captain Marvel by pak mohla převzít štafetu po Kapitánu Amerikovi a držet ve svých sólovkách kostru dalšího dění. V podstatě by šlo o to, že by Země začala (i díky odhalení Wakandy) rychle zbrojit a záhy by mohla mít i vlastní vesmírnou flotilu.

Během další dekády by tak pozemšťané mohli pomalu dohnat zbytek vesmíru, jelikož se za tu první vlastně moc nepohnuli. Zatímco Strážci Galaxie a Thor bydlí ve vesmírných lodích, ostatní stále řeší hlavně lokální půtky a létají maximálně v neviditelných křižnících po obloze. Základy tu nicméně položené jsou, a když je zkřížíte s Feigeho láskou ke Star Wars (a zvěstmi o posílení kosmických marvelovek), je nafouknutí sci-fi elementu takřka nevyhnutelné.

Na MCU tak podle mě začne dopadat "startrekovská budoucnost". Nepočítejte ale s tím, že pohltí všechny nové filmy, jelikož Feige určitě zachová rozmanitost. Dva další díly Black Panthera se nejspíš zdrží u společenských problémů a Doctor Strange se bude věnovat nadpřirozeným hrozbám (viz záporák Nightmare ve dvojce), zatímco se Spider-Man vydá mimo New York (viz evropská špiónská dvojka, která točí v Londýně a v Praze). I když se tedy světy Avengers a Strážců Galaxie začnou výrazněji překrývat, rozhodně se neutopíme v přestřelkách vesmírných lodí a zápletkách s kosmickými monstry.

Jak do toho zapadne třeba (pomalu) chystaná sólovka Black Widow? Kdo ví. Jednou z možností je, že se po třetí Fázi nebude stavět ucelený konflikt jako ten s Thanosem, ale že se MCU začne větvit a v dalších Avengers se nesejdou úplně všechny postavy. Vlastně mám tak trochu pocit, že Avengers 3 zůstanou nejzalidněnější marvelovkou. Už čtyřka očividně bude (alespoň co se týče postav) o něco menší, což určitě není špatně.

Tuhle teorii samozřejmě podrývá jedna zásadní věc - příchod X-Menů. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se celá sága za 5 let zrebootovala (přežil by jen Reynodsův Deadpool). Stejně si ale nedovedu představit, jak se vysvětlí, že v MCU "najednou" existuje spousta mutantů, kteří se určitě budou hlásit o prostor. Daleko jednodušší to Feige bude mít s Fantastickou čtyřkou. Tam stačí vsadit na mladší obsazení (tzn. ne jako u Strange) a voila, marvelácká první rodina se může krásně připojit k ochráncům Země a případně i k novým Avengers.

Další filmy přitom nemusí vyplňovat žánrové škatulky, ale místo toho se volně pohybovat napříč MCU. Feige má rád menší camea a párování hrdinů, které si vyzkoušel hlavně ve Spider-Manovi a ve trojce Thora. Nic tedy nebrání tomu, aby se Black Panther vydal na vesmírnou misi s Captain Marvel, Doctor Strange (nebo Iron Man?) školil Fantastickou čtyřku a Spider-Man si užil hmyzí týmovku s Ant-Manem.

Možností je nekonečno, a jestli je někdo umí využít, je to Feige, který už přiznal zhruba 20 naplánovaných filmů do roku 2028. Kolik se dá vcelku bezpečně natipovat? Ačkoliv jsou pevně oznámené jen čtyři, nebojím se jich hádat o devět víc. Marvel totiž oznámil premiéry do roku 2022 a řadu z nich vám zaplní čistá matematika.

Potvrzené filmy:

5. července 2018 - Ant-Man a Wasp

7. března 2019 - Captain Marvel
2. května 2019 - Avengers 4
4. července 2019 - Spider-Man 2

Potvrzená data premiéry a natipované filmy:

1. května 2020 - Strážci Galaxie Vol. 3
31. července 2020 - Black Widow
6. listopadu 2020 - Doctor Strange 2

7. května 2021 - Black Panther 2
30. července 2021 - Ant-Man 3
5. listopadu 2021 - Fantastická čtyřka

18. února 2022 - Captain Marvel 2
6. května 2022 - New Avengers
29. července 2022 - Spider-Man 3

Přijde vám tenhle nástřel reálný? A jak podle vás Feige uchopí další marveláckou dekádu? Dejte vědět v diskuzi, ať ten rok divokých spekulací zahájíme co nejpoctivěji.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace