Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Netflix nepošle svoje filmy do Cannes


ikona
KarelR
alfonso cuaroncanneshold the darkjeremy saulniernetflixnorwaypaul greengrassroma
Filmový svět odhodlaně kráčí kupředu, Francouzi se ale zuby nehty drží minulosti. 

Předevčírem jsme na MovieZone řešili filmovou válku mezi Netflixem a festivalem v Cannes. Francouzi loni s velkým úspěchem odpromítali Okju a The Meyerowitz Stories, letos se ale rozhodli netflixovky zakázat. Učinili tak oklikou skrz nové pravidlo, podle nějž do hlavní soutěže nesmí filmy, které ve Francii nemají klasickou premiéru v kinech. A přestože se tak trochu čekalo, že na konec couvnou, nikdo si nic nerozmyslel a Netflix potvrdil, že do Cannes svoje novinky nepošle.

Jestli vám vrtá hlavou, proč se Netflix vyhýbá francouzským kinům, důvod je prostý. Podle tamního zákona se můžou kinofilmy objevit na streamovacích službách až 36 měsíců po premiéře. Francouzi by je tak (na rozdíl od zbytku světa) měli na Netflixu až za brutální tři roky, což je samozřejmě nemyslitelné.

O co (a o koho) tak Cannes přijde? Nepoběží tam dokončená verze The Other Side of the Wind od Orsona Wellse, to ale Francouze tolik netrápí. Mnohem bolestivější je absence Romy od Alfona Cuaróna, Hold the Dark od Jeremyho Saulniera, a také thrilleru Norway, v němž Paul Greengrass zmapoval masakr Anderse Behringa Breivika.

Filmy, na něž má Netflix momentálně práva, tak v Cannes nebudou. Docela zábavný je ale fakt, že na festival klasicky pojedou jeho zástupci, kteří mají za úkol nakupovat novinky bez distribuce. Velmi jednoduše se tak může stát, že Netflix koupí již odpromítaný soutěžní film. A jestli má firma Teda Sarandose velký smysl pro humor, může si (za předpokladu, že bude k mání) teoreticky pořídit i vítěze.

To ale maličko předbíháme. Teď je ještě důležité zmínit, že žádný jiný festival Netflix neodhání - jedná se čistě o křížovou výpravu Cannes. Francouzi jsou tak viděni jako zpátečníci, kteří časem určitě názor, a bude vcelku zajímavé sledovat, jestli opravdu budou mít koule na to, aby za rok vyhodili oknem třeba Scorseseho Irishmana.

---

Vytáhni v hospodě: Hosté mají v Cannes od letošního roku zakázaná selfíčka, jelikož prý focení s fanoušky narušuje provoz na červeném koberci. Co se sakra zruší příští rok? Filmy točené na digitální kamery?!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace