Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmový festival v Cannes válčí s Netflixem


ikona
KarelR
alfonso cuaroncannesnetflixromasteven spielberg
Streamovací služby dostávají od filmového světa podobnou čočku jako kdysi televize. Co se s nimi děje teď? 

Poslední měsíce se v Hollywoodu neřeší jen #MeeToo, ale i narůstající "hrozba" Netflixu. Měly by být filmy, které jsou distribuovány skrz streamovací služby, vnímány jako klasické celovečeráky? Anebo jsou to jednoduše televizní projekty, jež nemají co dělat na Oscarech nebo na filmových festivalech? Nejnovější poprask způsobil Steven Spielberg, podle něhož je Netflix prostě televize a místo Oscarů by se měl spokojit s cenami Emmy. To však není nic proti festivalu v Cannes, který jde Netflixu po krku snad nejaktivněji.

Jak správně tušíte, Francouzi chtějí netflixovkám zatrhnout účast na slavném festivalu. Jak přesně? Každý film, jenž poběží v hlavní soutěži v Cannes, musí jít podle nových pravidel ve Francii klasicky do kin. Netflix by tak musel rozjet distribuční infrastrukturu, kterou využívá jen v Americe vždycky na konci roku (aby se jeho filmy kvalifikovaly na Oscary), což se mu samozřejmě nechce.

Proč jste o tomhle problému dosud neslyšeli? Protože Cannes zatím chytilo "do pasti" jen tři netflixovky, které měly festival prakticky jistý - Norway od Paula Greengrasse, Hold the Dark od Jeremyho Saulniera a The Other Side of the Wind od Orsona Wellese (ano, nedokončená legenda je zázračně pohromadě!). Netflix ale pár dní oznámením line-upu koupil drama Roma od Alfonsa Cuaróna a tady už se začíná lámat chleba.

Cuarón si za svůj poslední film odnesl Oscara za režii (ano, mluvíme o Gravitaci) a byl by tak jedním z nejvýraznějších hostů celého festivalu. Teď ale do Cannes v podstatě nesmí a všichni čekají, kdo dřív uhne. Splní Netflix svoje výhružky a bude Cannes kompletně bojkotovat? Anebo se Francouzi zaleknou a povolí netflixovky (byť třeba naposledy), aby nepřišli o velmi atraktivní projekce a důležité hosty?

Všechno by se mělo rozseknout tenhle čtvrtek při oficiálním oznámení programu. Ať už to ale dopadne jakkoliv, bitva proti Netflixu bude pokračovat a počítejte s tím, že se v roce 2019 ještě zintenzivní. Pročpak? Protože se objeví gangsterka Irisman, která by bez Netflixu nikdy nevznikla... a podstatě proti Spielbergovi postaví Martina Scorseseho!

---

Vytáhni v hospodě: Boj proti Netflixu samozřejmě zahrnuje i Amazon nebo Hulu. Amazon ale filmy jako Místo u moře (dva Oscary...) posílá naplno do kin, takže je na ráně o trochu méně.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (36)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace