Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jumanji pořád vládne, nestačil ani Thor


ikona
TedGeorge
blade runner 2049box officeburger kinggerard butlerhugh jackmanjumanjijumanji: vítejte v džungliliam neesontržby
Hugh Jackman je držák dekády! 

Zatímco minulý leden naplno odstartoval povedený horor Rozpolcený režiséra M. Night Shyamalana, letošní rok na první velký hit pořád čeká. Vánoční pecky pořád ne a ne vyklízet pozice a novinky se zatím pořádně nedokážou popasovat s línými diváky odpočívajícími po velké vánoční žranici.

Na prvním místě svíti jasně jako Polárka Jumanji a námořníci se podle ní budou moci orientovat ještě pěkných pár týdnů. Má za sebou už dobře pátý pokles o nicotná procenta a už třetí týden v kuse to stačí jak na Star Wars, tak na zbytek pelotonu. Tentokrát z toho byl pokles o necelých 28 %, což znamená dalších dvacet mega do soňácké pokladničky. V Americe je z toho průběžných 317 mega a Sony se chlubí tím, že úspěšnější filmy z jejich stáje jsou jenom Raimiho Spider-Mani 1, 2, 3 a pořád čerstvý Homecoming.

Co se světa týče, tak tam jsme celkově za 767 melouny, což je prostě neuvěřitelné. Už teď je jasné, že „reimaginace“ dobrodružného filmu z poloviny devadesátých let půjde za 800 milionů dolarů, a ze zámoří se ozývají hlasy, že při podobně nízkých poklesech by ani tato hranice nemusela být poslední. Ne, miliarda z toho fakt nebude, ale stejně tu máme jeden z těch neskutečně velkých překvapivých úspěchů, o kterých budou tržební kecalové vyprávět ještě svým vnukům.

Víkend otevřely dvě novinky s podobným (a rozumným) rozpočtem 30 mega a nejedná se tím pádem o žádný velký propadák. Na stříbro se nakonec vyškrábalo válečné drama 12 Strong s Chrisem Hemsworthem a stačilo mu k tomu úvodních amerických 16,5 mega. Vzhledem k tomu, jak mizerně si poslední dobou vedly fakticky všechny válečné filmy, nedivil bych se ani nějakému tomu decentnímu bouchnutí šampaňského v ústředí Warnerů. I když, u Warnerů …

Ti jsou v tom namočení plus mínus jenom za distribuční poplatky. Vojáky sedlající afghánské vraníky financoval především Alcon. To je ta společnost, která až strašidelně zahučela kvůli stomilionovému remakeu Bodu Zlomu a snažila se z toho dostat díky pokračování Blade Runnera. To stálo podle Deadline 300 milionů babek včetně reklamy a Alcon má podle všeho existenční problémy, ze kterých ho relativně levný a úspěšný film s Thorem převlečeným za mariňáka nedostane.

Bronz má náš oblíbený tržební „disaster artist“ Gerard Butler. Tentokrát se mu však posmívat nemůžeme, protože spokojené vyjádření distribuujícího studia STX značí, že od 140 (!!!) minut dlouhého akčního béčka Den of Thieves čekali méně zelených papírků než výsledných 15,3 mega. Takhle mají vyhlídku na pěkných 40 melounů z USA. Co se světa týče, tak se prý po vzoru Lionsgate mohutně předprodávalo a minimalizovalo se tím možné riziko. Nemluvě o tom, že podobné filmy se pořád ve velkém kupují na VHS, respektive na Blu-ray.

Zastavme se ještě na chvíli u Butlera. Tento sympatický Skot si vybírá role jako … skot a poslední dobou ho stíhala jedna pohroma za druhou. Obrovské peníze se ztratily kvůli zábavným Bohům Egypta a méně zábavnému Geostormu. Butler si tak musí nechat zajít chuť na roli velké hollywoodské hvězdy a potichu následovat příklad Liama Neesona, který lidem rozbíjí huby už dobře 10 let a pokaždé ta podívaná stojí méně než 50 mega. Pořád lepší, než skončit rovnou na zaprášených policích ve skladu direct-to-video filmů.

Tolik k novinkám a zbytek bijáků si projedeme už vyloženě rychle. Na čtvrtém místě jsou Akta Pentagon: Skrytá válka a já tomu budu nadále říkat The Post. Steven Spielberg se už pomalu chystá na nominace na Oscary a já bych se vlastně ani nedivil dvoucifernému číslu. Asi nebude začínat dvanáctkou, jako milionové tržby tento víkend, ale triumf čeká snad každý. Tahle krasojízda jen tak neskončí, a právě akademici ji pošoupnou za hranici 100 milionů babek jenom z Ameriky.

Páté místo má Největší showman. Chci říct jenom to, že tržby sleduji (a hádám se o nich) dobře 15 let, ale nikdy jsem nezažil takový „fičák“. Největší showman je v kinech dobře měsíc a čtvrtý víkend v kinech přidává do pokladničky vděčných Lišáků 11 mega. To je víc, než kolik Hugh Jackman organizující do chorea trpaslíky, deformované lidi a Zaca Efrona vydělal první víkend v kinech a oproti minulému víkendu je to pokles o nějakých 12 %. Celkem jsme na 114 milionech z Ameriky a podobném čísle ze světa. No ty v…

Šesté místo má dvojka médi Paddingtona. Je to dojemný kasovní příběh. Původně měli distribuovat Weinsteini, ale kvůli jistým problémům se americké distribuce nakonec vzdali a právě přeprodali Warnerům. Ti za ně dali nadprůměrných 30 mega a podobnou částku prý vložili do velké reklamní kampaně. Proto byl otvírák 11 mega považován za malou katastrofu. Naštěstí pro studio se ukázalo, že je ten film pecka. V současnosti je to nejlépe hodnocený film na RottenTomatoes všech dob a i díky tomu se druhý týden klesalo o pouhých 25 % na pěkných 8,2 mega. Vypadá to na trvalku.

Na sedmém místě bojuje ve vlaku Liam Neeson. Vzhledem k tomu, jak málo klesal zbytek pelotonu, je pokles o 52 % a dalších 6,7 melounů z pokladen nic moc. Celkem jsme po dvou týdnech na 25,7 milionech a na 40 může do důchodu směřující Ir zapomenout.

Osmičku mají osmé Hvězdné války. Klesaly o 44 %, vydělaly 6,5 mega a budou končit někde v okolí 620 milionů babek z Ameriky. Ve světě je to o něco lepší, ale současných 1,3 miliardy nedává naději na víc než dalších 50 mega.

Devítku si připisuje Insidious a je to úspěch jako Brno. Po parádním otvíráku atakujícím 30 mega v Americe sice přišly zákonitě vysoké hororové poklesy, ale stejně to tu bude stačit na parádních 70 milionů a ještě o něco větší číslo ze světa. To vše při rozpočtu 10 kulatých. Ano, sequel už pravděpodobně odmávli.

No a konečně desátým místem vše ukončuje „drama“ Forever My Girl. Tento konečník top tenu je o lásce country zpěváka a Jessicy Rothe, kterou znáte z hororu Všechno nejhorší. V Americe se startovalo jenom v nějaké tisícovce kin a byly z toho víc než 4 miliony dolarů. To je slušné, ale nic to nemění na tom, že nikoho jiného než občany ze zámoří to nezajímá. A neříkejte prosím Civalovi, že to na MovieZone nemá profil ani trailer. Někdo by ho totiž musel udělat.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend jde do kin závěrečný díl trilogie Labyrint s podtitulem Vražedná léčba a podle všeho se dočkáme prvního amerického otvíráku roku začínajícího číslovkou 3. Sekundovat mu ve třech tisícovkách kin bude Christian Bale. Bojím se bojím, že jeho western Hostiles tvrdě propadne.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace