Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jumanji tržbami vyděsilo i Insidious


ikona
TedGeorge
box officedisneyinsidiousjessica chastainjumanjijumanji: vítejte v džungliladímetržby
 

Je to tak, první víkend letošního roku v kinech jenom potvrdil to, o čem si špitali i ti nejzapadlejší hollywoodští vrabčáci. Největším hitem letošních Vánoc není proti všem předpokladů Poslední z Jediů, ale remake dobrodružného filmu z poloviny devadesátých let. Těžko říct, jestli za to může hvězdné obsazení v čele s Rockem, Kevinem Hartem a poslední dobou spíše hudebně aktivním Jackem Blackem, ale studio Sony to každopádně dokázalo a má v rukou zbrusu novou franšízu, která jim bude snášet zlatá vejce mnoho let.

Vůbec bych se nedivil, kdyby se teď v kanceláři Soňáckého šéfa Toma Rothmana netrhly dveře s všemi producenty snažícími se prosadit svůj nápad na pokračování, spin-off nebo nový zábavní park za Šanghají. Sony má za sebou těžké období, dost možná přijde o značku James Bond a bude mu zbývat jenom ten Spider-Man produkovaný v symbióze s Marvely. Proto je pro ně úspěch Jumanji darem z nebes, na kterém budou chtít logicky stavět.

 

Jak by také ne, když jsme díky dalším 36 milionům za víkend (při poklesech pouhých 28%) už co by kamenem dohodil od čtvrt miliardy v Americe a půjdeme tam bez větších problémů za celkové tři kilča. Svět přidává dokonce ještě vyšší částku a táhne Jumanji už 20 mega za půl miliardu. A to nás prosím pěkně ještě čeká premiéra v Číně, která prý bude mega hlavně kvůli Rockovi, který v zemi s Velkou zdí tajtrlíkuje na tzv. "Tour de Press" už několik dní. Dostaneme se za neuvěřitelných 800 mega? Následující týdny napoví.

Stříbro si pro sebe získalo už třetí pokračování hororu Insidious a (nepřekvapivě) v něm má prsty hororový všudybyl Jason Blum, respektive jeho hororová fabrika na sukces jménem Blumhouse. Zajímavé zároveň je, že Blum spojil producentské síly s další hororovou ikonou současnosti „výkonně produkujícím“ Jamesem Wanem. Tentokrát režii nesvěřil svému kamarádovi ze školy Leigh Whannellovi (vy toho šikulu jistě znáte jako toho nešťastníka trpícího s pilkou v ruce v prvním Saw), ale vybral si jistého Adama Robitele, což není falešné jméno.

Ale zpátky k číslům. Je z toho vyloženě fantastických 29,3 mega za první tři dny v amerických multiplexech, což skoro nikdo nečekal. Byť nás následující týdny čekají klasicky obří hororové poklesy, svých 70 milionů z Ameriky a podobné číslo ze světa si čtyřka Insidious vydělá, a to se při rozpočtu 10 mega prostě počítá. Diváci a recenzenti sice na horor docela nadávají, ale Blumovi to může být jedno. Už první víkend v novém roce dodal Universalu pod nos filmový produkt, který všem zúčastněným vydělá desítky milionů dolarů. Jak je to v jeho podání jednoduché.

Tržby filmů ze série Insidious

Bronz berou Star Wars a mně se o tom nepíše zrovna lehce. Vyloženě nehezké poklesy o 55% znamenají čtvrtý víkend v kinech za 23,5 mega a celkově nějakých 573 melounů z USA. Pokud budou takové poklesy pokračovat, můžeme zamávat 650 kulatým a Amerika bude ještě ráda za 630 milionů babek. Rád bych vám vlil do žil optimismus čísly ze světa, ale nedopadne to. Premiéra v Číně za nějakých 30 mega (přesná čísla doplním do článku později) je pro Posledního z Jediů propadák a my už můžeme akorát tak spekulovat o tom, jestli dají Hvězdné války celkem 1,3 nebo 1,4 miliardy celosvětově.

Čekal jsem víc. O dost víc. Můj tip na 700 v Americe a 900 ze světa je v tuhle chvíli naprosto mimo. Nabízí se tedy otázka, jestli Civalem dlouze rozváděné teorie o producentce Kathleen Kennedy a studiu Disney nespokojenému jak s reakcemi, tak tržbami pronásledujícími režijní dítko Riana Johnsona, nebudou nakonec blíže pravdě, než by se nám líbilo. Já mu každopádně dlužím omluvu a zeptejte se sami sebe, jestli jsou takhle velké poklesy tržeb opravdu košer.

Kdo tento víkend vypěstoval bramboru? Věřte tomu, nebo ne, ale z muzikálu Největší showman se po tragickém otvíráku 9 mega vyklubala trvalka, která si třetí týden v kinech připisuje luxusních 13,8 milionů babek. V Americe můžou šťastní účetní od Foxů připočítávat celkových 77 mega a s takovými poklesy pomalu vyhlížet parádní stovečku. Proč tomu tak je? Divákům se film líbí a jednoduše zafungovala šuškanda. A Zendaya je tu prý výborná. Já to tušil už po Spider-Manovi, že z té holky něco bude …

Páté místo mají orálně zručné pěvky z třetího dílu Ladíme. Poklesy o 37 % znamenají dalších 10 mega do bezedné klokaní kapsy mocného studia Universal a průběžných 86 mega nenechává nikoho na pochybách, že stovka padne. Svět sice na A cappella sérii zase tolik neslyší, ale je to pro ni pořád velmi důstojné rozloučení. A nebojte, za pár let bude zase sucho a nějaký šikula v kancelářích Universalu si na holky určitě vzpomene.

Na šestce žere se 7,7 miliony trávu býk (nebo snad vůl?) Ferdinand a vypadá to, že se tento drahý animák pomalu vyhrabal z nejhoršího. Podobně jako Největší showman stejného studia otevřel za skoro až tragických 13,5 mega, ale přes Vánoce dal alespoň na chvíli zapomenout na pořád docela vládnoucí Coco a díky nízkým propadům připočítává k dnešnímu dni necelých 72 melounů. Na kilo to nebude, ale ten nejhorší průšvih je nejspíš zažehnán. Ale ten rozpočet 111 mega stejně pořád nechápu.

Sedmé místo má pro mě suverénně nejočekávanější film ledna v našich kinech. Molly´s Game alias Velká hra je režijní prvotina mého nejoblíbenějšího hollywoodského scénáristy Aarona Sorkina a já na něj v Praze musím co nejdřív do kina. Právě jsem totiž zjistil, že už tam rotuje. Co čísla? Těch 7 mega za první víkend ve velkém počtu 1 600 zámořských kin sice není žádný zázrak, ale vzhledem k rozpočtu 30 milionů a faktu, že film je produkovaný nezávisle, bych se o tento oscarový materiál vůbec nebál. Zajímavost na závěr – producentům se podařilo vyjednat premiéru v Číně, což je na tento typ filmu docela husarský kousek.

Zbylá tři místa už vezmeme jenom v rychlosti. Na osmičce dumá Winston Churchill s tváří Garyho Oldmana v imfem chváleném snímku Nejtemnější hodina. Studio Focus (pozor na výslovnost) se může radovat z dalších 6,3 milionů a celkově přepočítávají velmi slušných 28 mega. Deváté místo si připisuje u býka Ferdy již zmiňovaná Pixarovka Coco, která se díky nízkým poklesům a dalším 5,5 milionům vyhrabala na dohled dvěma kilům z Ameriky.

No a konečně desítku bere ve všech směrech nešťastný film Všechny prachy světa. Ridley Scott sice v rekordním čase přetočil všechny scény Kevina Spaceyho, ale filmu to v kinech moc nepomohlo. Průběžných 20 milionů dolarů je při padesátimilionovém rozpočtu prostě málo a já se trochu bojím, že nestárnoucí Ridley se comba velké tržby + nadšené ohlasy diváků znovu jen tak nedočká.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se do 2 800 kin podívá chválené a na Oscary pomalu cílící drama Post s vyloženě líným českým distribučním názvem Akta Pentagon: Skrytá válka. Konkurovat mu bude dvojka médi Paddingtona a Liam Neeson jako Cizinec ve vlaku. Kdo si vytáhne nejkratší sirku? To vám už za 7 dní a 7 nocí napíše Cival.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace