Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2017


ikona
TedGeorge
blade runner 2049box officejustice leaguekral artus: legenda o mecilego: ninjagomumietedgeorgetop 11transformerstržby
Jedenáctka nešťastných, ať už se povedli nebo ne... 

Rok se sešel s rokem a je na čase čtenářům MovieZone vyjevit necelý tucet těch největších hollywoodských smolařů. Ne každý film si přijde na „To“ zlato. V rámci zachování rovnováhy Síly prostě nějaké filmy musí prošustrovat desítky a stovky milionů dolarů. Stejně jako u minulých žebříčků platí následující: Kakám na to seřazovat danou jedenáctku podle počtu milionů, které filmy prodělaly. Místo toho dávám na svůj šestý smysl a žebříček sestavuju podle toho, jak to cítím. Zároveň si musím ospravedlnit fakt, že článek vychází o dva týdny dříve než minulý rok. Tuším totiž, že nás během těch zbývajících 3 víkendů nějaký velký propadák už nečeká. To se nedá říct o TOP 11 největších kasovních úspěších roku. Tam s pořadím ještě (minimálně) jeden film pořádně zamíchá. Co dodat? Snad jenom – ke čtení si otevřete Sauvignon ročník 2016 z Vinařství Veverka a jdeme na to.

4. Geostorm: Globální nebezpečí

Rozpočet: Oficálně se uvádí 120, ale pravděpodobně to bylo víc
Tržby v USA: 33,1
Tržby ve světě: 174,4
Tržby celkem: 207,5
Vytáhni v hospodě: Jeden z filmových satelitů se jmenuje RocknRolla. Hádáte správně, to je ten zapomenutelný film, ve kterém si pod režijním vedením Guye Ritchieho zahrál právě "Džery".

Dean Devlin je v Hollywoodu dobře známý producent, který se kamarádí s Rolandem Emmerichem. Nejenom díky tomu je podepsaný pod Dnem Nezávislosti, Hvězdnou bránou, Godzillou a dalšími známými filmy. Bylo jenom otázkou času, kdy ukecá kamarády moguly k tomu, aby si něco zrežíroval. Volba padla na Geostorm a minimálně 120 milionů dolarů vsadili nepřekvapivě Warneři. Střih o 3 roky dopředu. Po ročním natáčení a dalších dvou letech několikrát opakované postprodukce se už potřetí odkládá premiéra a v úspěch nevěří ani ten nejoptimističtější strýček Skrblík sedící na pokladničce.

 

Mě je toho Butlera skoro až líto. Po Třístovce, animovaném trénovaní draků a Pádu Bílého domu si připisuje jeden propadák za druhým a vůbec bych se nedivil, kdyby právě Geostorm byl jeho konečnou. Na tomto místě asi bude férové zmínit, že jsem výše zmiňovaný film v kině minul a dodnes ho neviděl. Dost možná tak přicházím o velkou akční sci-fi pecku, které všichni kritici křivdí. Něco mi však říká, že tomu tak nebude. Dnes už naposledy zmiňovaná Deadline odhaduje, že film bude tratit nějakých 100 milionů dolarů a já se při pohledu na tržby jdoucí za 200 mega celosvětově (jenom díky všemocné Číně) vůbec nedivím.


3. Valerian a město tisíce planet

Rozpočet: 177,2 a před premiérou se uvádělo 210
Tržby v USA: 40,5
Tržby ve světě: 184,7
Tržby celkem: 225,2
Vytáhni v hospodě: Ve filmu se vyskytuje bar Korben´s. Nebudu vás urážet vysvětlováním, na co se v tomto případě pomrkává.

Jasně si vzpomínám, jak se u příležitosti tragicky nevýnosné premiéry Valerianu v multiplexech nejeden čtenář Moviezone chytnul na lacinou vábničku zvanou „imf paradox, aneb po vzoru Bohů Egypta si to financující studio posichrovalo, předprodalo práva do celého světa a nemůže na tom nic tratit“. I já byl tenkrát kritizován jako neznaboh, který nerozumí základním hollywoodským mechanismům a genialitě producentsky čím dál víc aktivního Luca. Ty hlasy však rychle zanikly, když Variety informovalo o rekordní ztrátě 135 milionů babek a následném propuštění 90% zaměstnanců EuropaCorpu. Ještě než se zeptáte – zbylo jich v tom kanclu šest. Včetně Bessona. Jakože fakt.

Byť vyznívá předchozí odstavec docela cynicky a negativně, já přál rekordně drahému Valerianu úspěch od samého začátku. V záplavě pokračování na jistotu a komiksáren (často je to jedno a to samé) jsem kvitoval s povděkem odvážný pokus o superdrahou sci-fi podle známého francouzského komiksu. A ani v tom kině sem nenudil. Jenomže tragický Dane DeHaan podpořený nudnou (nicméně sexy) Carou Delevingne nedokázali přetavit risk v zisk a 137 minut dlouhou sci-fi odsoudili do zapomnění. Tatínek naprosto geniální a nenapodobitelné Magické hlubiny tímto pravděpodobně pověsil režii nadobro na hřebík a EuropaCorp už nikdy nenatočí film s rozpočtem větším než 30 milionů euro. Vsadíte se?


2. Liga spravedlnosti

Rozpočet: 300
Tržby v USA: 200 a nepůjdeme za 250
Tržby ve světě: 372 a nepůjdeme za 450
Tržby celkem: 572 a nepůjdeme za 700
Vytáhni v hospodě: První Ligu spravedlnosti chystal v roce 2007 George Miller. Batmana si měl tenkrát zahrát Armie Hammer.

Dlouho jsem přemýšlel, jestli Justice League nedat na první místo. Přece jenom – točit a přetáčet očekávanou DC odpověď na Avengers s rozpočtem 300 mega a následně na tom v kinech tratit desítky milionů dolarů, to už je vážně na piedestal. Jenomže Warneři se tentokrát doslova překonali a musí se spokojit se stříbrem. Asi nebudu jediný, kdo po skoro až nepravděpodobném úspěchu Wonder Woman nabyl alespoň trochu toho optimismu a očekával nějakých těch 900-950 milionů dolarů a tržební překonání překvapivě konkurující trojky Thora. Nestalo a nestane se.

Někdo může vinit mizerné trailery a vůbec podivuhodně špatnou reklamní kampaň, předcházející pořád relativně čerstvé premiéře. Já už několikrát zmínil, že hlavní vinu nese vyloženě špatný film Batman vs. Superman a trvám si na svém. Pořád nedovedu pochopit, jak dokázal Zack Snyder přetavit tak vděčný souboj dvou vůbec nejznámějších superhrdinů v dlouhý a táhlý (nebudu se za následující slovíčko omlouvat) exkrement, ale stalo se. A tohle je výsledek. Netřeba psát víc. Warneři prostě nemají svého Kevina Feigeho a dost možná nadobro pohřbili celý svůj nákladný a ceněný vesmír. Aquaman a druhá Wonder Woman sice v kinech vydělají, ale pachuť po zpackané týmovce už nezapudí. Škoda.


1. Král Artuš: Legenda o meči

Rozpočet: 175 (uf)
Tržby v USA: 39,2 (dvojité uf)
Tržby ve světě: 109,5 (Ježíši Kriste..)
Tržby celkem: 148,7 (…na nebesích)
Vytáhni v hospodě: Těch pověr kolem produkce je plno. Počínaje tím, že se místo postavy Mage měla ve filmu vyskytovat Ginevra, konče obsazením Idrise Elby do role Merlina. Jisté je jedno – když Guy Ritchie dodal studiu Warner Bros. první verzi filmu, tak měla dechberoucí tři a půl hodiny. Nepochybuji o tom, že bych se nenudil ani sekundu.

Král Artuš mi v květnu zlomil srdce. Na tomto místě mám chuť prostě jenom odkázat na svůj slzopudný článek a další dva odstavce odpískat. Ale nedá se nic dělat, Cival s Karlem nesouhlasí a já k téhle tragédii antických rozměrů ještě něco napsat musím. Nevzpomínám si, kdy (bez diskuzí) jeden z největších hollywoodských propadáků všech dob zároveň figuroval v TOP 3 nejoblíbenějších filmů všech (Shushika a Rimsy mohou na konci roku jenom překvapit) redaktorů MovieZone za danou kalendářní jednotku. Jenomže stalo se a my se s tím teď musíme vyrovnat.

V první řadě je třeba zmínit, že Guy Richie je v tom tentokrát nevinně. Tohle pokadili Warneři nekonečným odkládáním, které vyvrcholilo reklamní kampaní bez tváře a premiérou pouhý týden po Strážcích Galaxie 2. Tohle prostě dotyčný Brit odkojený gangsterkami nemohl ustát. A taky to neustál. Odhaduje se, že Warneři na začátku roku tratili skoro až bezprecedentních 150 mega, což je prostě a jednoduše průšvih roku, ne-li desetiletí. Za všechny doufám, že to neznamená konec podobných odvážných filmů s vysokým rozpočtem. A vy na tomto místě nebrečte. Už za dva týdny vám naleju trochu toho optimismu do žil díky TOP 11 největších kasovních úspěchů v kinech za rok 2017.

---

Děkuji za pozornost, děkuji za vaše slušné reakce v diskuzi pod článkem. Dobře vím, že bude absence Pirátů číslo 5, Ghost in the Shell a hlavně Blade Runnera 2049 trnem v oku každému čtenáři používajícímu denně v městské hromadné dopravě souvětí „fiskální jednotka“. Ale nedá se nic dělat. Na každého se nemohlo dostat a toho absentujícího Harrisona Forda v ikonické roli si v diskuzi milerád obhájím.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace