Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Thor vládne světu, Jigsaw v Americe zklamal


ikona
TedGeorge
box officegeorge clooneyjigsawmarvelmatt damonmiliardasawspierig bros.suburbiconthorthor: ragnaroktržby
Asgardský bůh vyráží dech prvními čísly ze světa. Šlápne někdy Marvel vedle? 

Na tomto místě bývá dobrým zvykem, že vás v krátkosti uvítám u klasického článku řešícího tržby a v rychlosti začnu řešit první místo v americkém tržebním žebříčku za právě končící víkend. Jenomže koho zajímá zklamavší Jigsaw, když třetí Thor otevřel v první várce zemí mimo Ameriku a je z toho fantastických 107,6 mega!

Je libo pár třešniček na dortu? Dobrá. Velká Británie přispěla skoro 16 miliony. Stejně tak Jižní Korea. Austrálie, Brazílie a Francie přidali plus mínus po 8 milionech. Pokud si srovnáme tržby první hrstky zemí s čísly druhého Thora (mimo Ameriku dal celkem 438 mega), jdeme v tuto chvíli do plusu o celých 34%. Pokud uděláme to stejné s Doctorem Strangem (mimo Ameriku z toho tenkrát bylo 445 mega), jdeme do plusu 22%. Už také věříte tomu, že si Ragnarok připíše přinejhorším 500 milionů babek z mimoamerických trhů?

Jenom pro jistotu – teprve příští víkend se chystá monstrózní premiéra v Číně, Japonsku, Rusku, Německu, Mexiku a samozřejmě v USA. Tam by se podle prvních odhadů mělo pohodlně jít za stomegový otvírák a kdo ví, jestli nepadne i těch celkových 300 milionů zámořských babek. Což je nářez a vstup Thora do dosud neprobádaných tržebních vod. Někdo tu prostě viděl, že dvojka nefungovala, a tak zařadil zpátečku. Následně konzultoval s Jamesem Gunnem a zvolil jiný přístup. Slyšíte, Warneři?

Nadávejte na moje nabubřelé ego jak chcete, ale já to tušil už od prvního traileru a počátku povedené reklamní kampaně. Že jsem nedávno prorokoval 750 milionů celosvětově? Okamžitě si k tomu číslu přidejte 100 mega. A pokud se příští víkend zblázní Čína (což je podle prvních informací klidně možné), můžeme pomalu začít spekulovat o jedné z nejvíc šokujících miliard dolarů všech dob. Marvel prostě umí a ví, jak přilákat diváky do kina.

Ale pryč od Thora a zpátky k americkým tržbám. Prvenství si pro sebe o uplynulém víkendu urval návrat série Saw do kin - ale není to žádná sláva. Jigsaw totiž otevřel za pouhých 16,2 milionů dolarů, a to je pro horor startující na Halloween vyloženě mizerná vizitka. Mnozí jistě budou argumentovat tím, že pro maskovaného vraha s rozpočtem 10 mega to není žádná katastrofa a dojde ke splacení nákladů, ale já si to nemyslím.

Tak za prvé – připočítejte si minimálně 20 milionů babek na americkou reklamní kampaň. Za druhé – je třeba řešit tzv. nejlepší alternativní využití distribučního slotu. Poslat do kin po sedmi letech návrat skládačkového vraha a připsat si druhý nejhorší otvírák v sérii (horší byla jenom šestka v roce 2009), to musí být pro producenty noční můra. No a konečně za třetí – Lionsgate je pořád nejnovějším z velkých hollywoodských studií a tím pádem nedisponuje přehršlí podobných filmových značek. S Jigsawem jistě měli velké plány a ty teď vzaly za své.

Proč se tedy studio dočkalo v kinech takového kopance do varlat? Mnozí spekulují nad tím, že cílovka zůstala doma a raději streamovala zrovna startující netflixácký návrat seriálu Stranger Things. Jiní připomínají kvalitní hororové kousky To a Všechno nejhorší, které pořád ještě vládnou v kinech a lidé jsou děsivými fláky tak trochu přejedení. Podle mého skromného názoru je ten hlavní důvod prozaický: Kdo chtěl dopr… vidět v kinech osmý díl nejvyčpělejší hororové série všech dob? V plné nahotě se ukázalo, že asi tak 2x míň lidí, než by si studio přálo. Mrzet nás to může snad jenom kvůli talentovaným bráchům Spierigovým, kteří prý natočili jedno z těch lepších Saw.

Tržby filmů ze série Saw

Stříbro kutá Tyler Perry a jeho Boo 2! A Madea Halloween. Americký ekvivalent čerstvě vyznamenaného Zdeňka Trošky pořád točí a pořád se mu to vyplácí. Tentokrát z toho bylo dalších 10 mega a pokles tržeb o 53%. Po deseti dnech v kinech tak může plodný černošský režisér přepočítávat už více než 35 melounů. To značí, že si zase a znovu dojde pro svých 50 kulatých z Ameriky a jeho filmová továrna bude chrlit další a další buranská dobrodružství plné převleků a košilaté zábavy. Pokud je tu někdo, kdo má Perryho nakoukaného – rád se nechám vyvést z omylu. Díky bohu, že pan režisér alespoň nezabírá místo v multiplexech mimo Ameriku.

Bronz patří Gerardu Butlerovi a jednomu z kandidátů na propadák roku. Geostorm už minulý týden sepsul Cival. Po tragickém otvíráku 13 milionů dolarů (jenom připomínám – startovalo to ve více než 3200 kinech a oficiální rozpočet je 120 mega!) klesáme rychlostí polského vládního speciálu o 59% a s dalšími 5,6 miliony dolarů ve šrajtofli to vypadá na konečných 30 mega z Ameriky. Svět sice přidává 113 mega, ale vzhledem k rozdělení a předprodávání distribučních práv to je jenom takové plácnutí do kalné vody.

Kdo má bramboru? Čtvrté místo bere hororové Všechno nejhorší a já jsem před čtrnácti dny tento sympaticky působící slasher s přiznaným nádechem kultovky Na Hromnice o den více trochu přecenil. Predikoval jsem totiž, že producentský pokus Jasona Bluma bude v Americe díky nízkým poklesům útočit na Blade Runnera, a to se prostě nestane. Všechno nejhorší se minulý víkend dočkalo vysokých propadů a byť se tento týden klesalo „jenom“ o 45%, pořád těch 5 mega nestačí na víc než na průběžných 48 mega a výhledových 60 melounů z Ameriky.

Páté místo si připisuje vydařený Blade Runner 2049. Slušný pokles o 45% přináší další 4 mega do pořád strašidelně prázdné pokladničky financujících Alconů a distribuujících Warnerů. Celkové kilo z Ameriky je už nějaký ten týden mrtvé, ale při pohledu na současných 81,5 mega to vypadá, že alespoň těch 90 by padnout mohlo. Co se světa týče, tak tam je to špatné. Dlouho se vyhlížel otvírák v Číně a výsledných 7,6 mega je vzhledem k očekávání skoro až tragických.

Šestku si bere válečné drama Thank You for Your Service. Američané jsou sice patrioti, ale stejně jako u Uličky slávy Anga Leeho očividně neměli náladu trávit svůj drahocenný čas v kině se smutnými vojáky bojujícími za ideály svobody tisíce kilometrů od domova. A já se jim po shlédnutí traileru ani moc nedivím. Výsledných 3,7 mega rozhodně neospravedlňují široké nasazení do více než 2000 kin a Universal si tak ve spolupráci s DreamWorks připisuje jeden ze vzácných studiových propadáku v roce 2017. Vážně tomu přiklepli rozpočet 20 melounů a bohatou reklamní kampaň?

(Ne)šťastnou sedmičku si vytáhla banda statečných hasičů z filmu Only the Brave. Pod režijním vedením talentovaného Josepha Kosinského bohužel vzniknul propadák a nic na tom nemění ani docela slušný pokles o 42% a 3,5 mega za druhý víkend v kinech. Průběžných 12 melounů je totiž velká tragédie. Sony se, až na občasnou výjimku, pořád plácá v problémech a nebýt Paramountů, tak jsou suverénně nejméně ziskové hollywoodské studio. Něco mi říká, že v takové kondici si tu distribuci dalších Bondovek u Barbary Broccoli neobhájí.

Osmé místo má Jackie Chan a thriller The Foreigner. V režii bondovkami ošlehaného Martina Campbella prý vznikla slušná oddychovka a není se třeba divit faktu, že se v zámoří klesá o pěkných 43%. Další 3,2 mega posouvají film už na dohled 30 milionům z Ameriky. Pro producenty je v tomto případě důležité, že film koprodukovala Čína a díky tomu inkasovali pozitivně nestandardních 40% z tamních tržeb atakujících 80 melounů. Slušná a promyšlená producentská práce.

U devátého místo se musím pozastavit. Smutně nám tu totiž mává George Clooney a jím režírovaný Suburbicon: Temné předměstí. Připsat si z více než 2000 kin necelé 3 mega, to je vážně průšvih. Nejenom pro něj, ale i pro Matta Damona. Z trailerů to přitom vůbec nevypadalo špatně. Noční můra z typického amerického městečka padesátých let připomínající Američanům, jací byli rasisté, se dočkala (jako teprve dvanáctý film historie) hodnocení diváků D-. Fakticky to znamená, že pokud bychom zapomněli na extrémní matku!, je to nejhůře hodnocený film roku. Clooney a jeho věrný produkční partner Grant Heslow přitom jistě pokukovali po Oscarech. O to víc to musí všechny přítomné bolet. Už jsem říkal, že film produkovali Paramounti, nebo to berete jako samozřejmost?

No a na desátém místě je To. O tom už bylo napsáno snad úplně vše a já tedy jenom dodám, že díky dalším 2,5 milionům přepočítává Pennywise už více než 323 mega z Ameriky. Nemluvě o ještě větším číslu ze světa. Warneři na toho klauna jen tak nezapomenou.

Víkendový žebříček tržeb zde

Příští víkend se reportu ujme Cival a bude kroutit hlavou nad obřími tržbami třetího Thora. Marvelovce bude konkurovat už ve středu startující pokračování Matek na tahu s podtitulem „O Vánocích“. Nevíte někdo, proč to jde do kin prvního listopadu? Za mě je to všechno a ahoj.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace