Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší filmy podle Stephena Kinga


ikona
Mr. Hlad
carrieitmiseryshawshankstephen kingtop 10
Vraždící klauni, v mlze skrytá monstra, stárnoucí nacisté, ale i lidské příběhy o kamarádství, naději a poctivém dobrodružství.  

V kinech právě řádí Pennywise a adaptace románu Stephena Kinga To vydělává obrovské prachy. A navíc je dobrá. Co to znamená? Že nás nejspíš v budoucnu čeká pár dalších hororů inspirovaných mistrem hrůzy. Hollywood po Kingovi sáhl už téměř šedesátkrát a podle našeho názoru se nejvíc vydařila desítka filmů, které najdete v tomhle článku. 

Vykoupení z věznice Shawshank, 1994

Režie: Frank Darabont, Hrají: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Clancy Brown, Gil Belows

Právě u tohohle filmu si asi svět naplno uvědomil, že Stephen King nepíše jen horory. Adaptace povídky Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank je momentálně na prvním místě nejlepších filmů všech dob podle IMDB i podle CSFD a my na MovieZone s tím nemáme problém. Frank Darabont byl předloze poměrně hodně věrný, ale povedlo se mu do filmu protlačit víc emocí a dojemných scén. Příběh nevinného Andyho, který skončí za katrem kvůli údajné vraždě své ženy, dal obrovskou hereckou příležitost Timu Robbinsovi a Morganu Freemanovi, ale především jde o jeden z nejlidštějších filmů vůbec. 

 

Na rozdíl od většiny filmů z kriminálu tady hrdinové nejsou až na pár výjimek psychopatičtí magoři, ale prostě lidi, kteří udělali chybu, teď za ni musí pykat, ale neztrácejí naději. Pokusy o podobná dramata s humanistickým poselstvím obvykle nekončí moc slavně, tady se ovšem sešla dobrá předloha, režisér, který ji respektoval, ale nebál se ji vylepšit tak, aby fungovala na plátně lépe, skvělí herci a vlastně úplně všechno. Dokonale dojemný závěr nebo celá pasáž s Brooksem a jeho cestou na svobodu spolehlivě uzemní každého. Koho ne, je vevnitř mrtvý.

Vytáhni v hospodě: Red, kterého hraje Morgan Freeman, je v předloze zrzavý Ir. Zahrát si ho mohli Clint Eastwood, Paul Newman, Robert Redford nebo Harrison Ford.

Proč se na film podívat: Protože je boží. A protože se budete moci zapojit do nekonečné hádky, jestli je lepší Shawshank nebo Forrest Gump, který mu vyfoukl všechny Oscary. 

 

Zelená míle, 1999

Režie: Frank Darabont, Hrají: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse, Sam Rockwell, Michael Jeter

Sice se říká, že člověk nevstoupí dvakrát do stejné řeky, ale ve filmu je to blbost. Třeba takový Steven Seagal točí stejné filmy už třicet let a evidentně mu to vyhovuje. I když to jsou srágory. Zelená míle naštěstí srágora není, ale je pravda, že když přišla do kin, měla to trochu těžké. Znovu Frank Darabont, znovu vězení a znovu nehororový Stephen King. Očekávání byla hodně velká a v době premiéry se občas mluvilo o lehkém zklamání, dnes je ovšem situace jiná. Zelená míle je klasika a bez problémů se co do popularity Shawshanku vyrovná. 

 

Příběh se točí okolo party bachařů, kteří mají na starost vězně čekající na popravu. Jejich nejnovější klient je John Coffey. Na první pohled sice vypadá jako buldozer, ve skutečnosti je to však spíš dítě v těle dospěláka. John je obviněný z vraždy, jeho strážci ovšem brzy začínají mít pocit, že za katrem sedí neprávem. A navíc zjistí, že John možná není úplně obyčejný člověk. I tentokrát Darabontovi vyšla sázka na skvělé herce, poctivě pomalu budovanou atmosféru a scény, u kterých se nemusí stydět brečet ani dospělý chlap. Jo a Michael Clarke Duncan v roli Coffeyho byl fenomenální.

Vytáhni v hospodě: Podle Stephena Kinga jde o vůbec nejvěrnější adaptaci jeho předlohy.

Proč se dívat: Skvělé filmařské řemeslo po všech stránkách. Tři a půl hodiny vám před obrazovkou jen málokdy utečou takhle rychle. 

 

Mlha, 2007

Režie: Frank Darabont, Hrají: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones

Ona už by to asi byla trochu nuda, kdyby Frank Darabont a Stephen King udělali vězeňské drama i potřetí, Mlha je tedy regulérní horor. A zatraceně dobrý. Malé městečko zasáhla podivná bouře a David se spolu se svým synem a sousedem vydává do centra, aby nakoupil nějaké zásoby. Nikdo moc neví, co se stalo, ale lehká panika přeroste v absolutní chaos, když se objeví záhadná mlha, která zahalí celé okolí. A v té mlze něco je. Skupina lidí se teď musí ukrývat před tím, co se ukrývá venku, brzy jim ale dojde, že uvnitř to není o moc bezpečnější…

 

King a Darabont tu tentokrát řeší tajemná monstra ukrytá v mlze, ale především fanatismus a fakt, že v ohrožení jsou jindy racionálně uvažující lidé ochotni chytit se jakéhokoliv stébla a naděje. Z přátel, sousedů a známých se pod tlakem vnějších okolností stává stádo, které pomalu začíná ovládat místní magor paní Carmodyová, která se jako jediná tváří, že může nabídnout nějaké odpovědi a naději, že všechno dopadne dobře. Mlha byla skvělá, bohužel se u ní projevilo prokletí Thomase Janea, který jednoduše nedokáže svým ksichtem zařídit hit. A ten konec byl boží!

Vytáhni v hospodě: Před pár týdny se objevila i seriálová verze Mlhy. Podle všeho ale za moc nestojí.

Proč se dívat: Chytré a skvěle zahrané jako všechno od Darabonta, ale tentokrát o dost napínavější.  

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace