Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Temná věž porazila Dunkerk, ale nikdo nejásá


ikona
TedGeorge
atomic blondechristopher nolandunkerkemoji ve filmugirls triphalle berryidris elbajá, padouchmatthew mcconaugheyspider-manstephen kingtemná věžtržbyVálka o planetu opicwolf warrior 2
Adaptace románu Stephena Kinga dopadla neslavně... 

Kdyby mi před rokem někdo řekl, že si v kinech bez většího zájmu odbude premiéru Kingova Temná věž, tak bych ho pokládal za blázna. Jednak kvůli tomu, že se problémy provázená adaptace vůbec dočká premiéry v multiplexech a jednak kvůli tomu sousloví „bez zájmu“. Nicméně stalo se a Temná věž tento víkend otevřela v Americe za neslavných 19,5 milionů dolarů.

Už od prvního traileru sice bylo jasné, že nás nečeká nějaký obří blockbuster, ale tohle je prostě špatné. Ve filmu hrají Matthew McConaughey a Idris Elba. Investovalo se hodně peněz do reklamní kampaně. Snímek měl mimo jiné udělat reklamu připravované televizní minisérii. To všechno jsou důvody, proč lze necelých 20 mega za první víkend považovat za průšvih. Naštěstí pro Sony, průšvih to není kapitální. Proč?

 

Samozřejmě mluvím o rozpočtu. Ten se měl zastavit u číslovky 60 milionů dolarů (bez reklamy), a to je numero, které dává studiu Sony naději, že se jim náklady jednou vrátí. Jenom pro připomenutí – když se snažil před pár lety natočit Temnou věž Universal, tak měl pod režijním vedením Rona Howarda vzniknout velkofilm za 160 milionů dolarů. Neříkám, že by i tento pokus otevřel v Americe za 20 mega, ale u Sony si vlastně můžou oddechnout.

Nabízí se otázka, jestli se po vzoru Krále Artuše nestane zázrak a do našich kin za pár týdnů nezamíří kvalitní film. Při pohledu na recenze a reakce amerických diváků se tomu moc nedá věřit, ale staly se už divnější věci. Já osobně totiž pořád nemůžu uvěřit, že by to scenárista mé oblíbené švédské kriminální trilogie takhle zkazil.

 

Než se dostane k dalším zástupcům v americkém žebříčku tržeb, je třeba si udělat krátkou čínskou odbočku. Proč? Protože v zemi s velkou a dlouhou zdí naprosto neskutečně vládne akční film Wolf Warrior 2. Něčeho se chytněte. Během jedenácti dnů v distribuci si snímek, nad kterým drží ochranou ruku bratři Russovi, připsal neskutečných 470 milionů dolarů! Už za týden se tak stane nejvýdělečnějším čínským filmem všech dob a je jenom otázkou času, kdy do kin zamíří trojka, která už bude v Číně útočit na celkovou miliardu.

Na druhé místě (v USA) se zuby nehty drží Dunkerk a znovu to jsou parádní čísla. Pokles o 34%, dalších 17,6 mega do pokladničky a Warneři si musí vyloženě pochvalovat průběžných 133 mega z Ameriky. Nemluvě o světě, kde jsme už na 180 milionech dolarů, a to válečný film Christophera Nolana ještě čeká premiéra v Japonsku, Číně a dalších zemích. Říkal jsem po prvním víkendu, že z toho bude víc jak půl miliardy dolarů? Začínám si myslet, že se čísla zastaví až pod 600 miliony babek.

 

Na třetím místě si připisuje pokles o 50% nevábně působící animák Emoji ve filmu. Je z toho dalších 12,4 mega a v Americe jsme těsně pod hranicí 50 melounů. Za film je znovu zodpovědné studio Sony a zase je zachraňuje relativně nízký rozpočet 50 mega. Já sám bych na film nešel ani za příslib kvalitní láhve Merlotu, ale děti se nechaly zblbnout intenzivní a úzce mířenou reklamní kampaní a znovu nám ukázaly, že jsou schopné dotáhnout rodiče do kina na jakoukoliv sra_ku. Hlavně že je to barevné a hýbe se to.

Bramborou pozici okupuje komediální trvalka léta jménem Girls Trip. Černošské Ženy sobě znovu ukazují závidění hodnou staminu a díky poklesu o 42% mají na kontě už více než 85 milionů dolarů jenom z USA. Padne kilo už příští víkend? Spíše ne, ale to nic nemění na tom monstr-úspěchu, který se v zámořských kinech právě odehrává.

 

Na pátém místě s deseti miliony překvapuje thriller Kidnap s tak trochu zapomenutou Halle Berry. Problémy pronásledovaný film byl v produkčním pekle dobře 3 roky. Financovala ho totiž dnes už fakticky neexistující produkční společnost Relativity. Podle reakcí vznikla mírně nadprůměrná a zaplať pán bůh svižná jednohubka. Dost možná díky tomu je první film zakoupený novým hollywoodským hráčem jménem Aviron finančním úspěchem. Tato společnost ho pořídila ve výprodeji za mrzké 3 miliony dolarů a bude přepočítávat profit.

Na šestce si nízké propady připisuje Spider-Man: Homecoming. Je z toho dalších 9 mega a v Americe už „Spíďa“ atakuje 300 melounů. Svět přidává dalších 376 a netrpělivě se očekává premiéra v Číně, která může s celkovými čísly ještě pěkně zamávat. Já osobně tipuji závěrečné numero na 830, což by bylo vlastně docela fajn. Ale miliarda je mrtvá.

Šťastnou sedmičku si vytáhla Atomic Blonde. Po slušném úvodním víkendu potkal namakanou Charlize Theron očekávaný pokles o 55% a tím pádem se musel film s jednou výbornou akční scénou a nesmyslným příběhem spokojit s 8,2 miliony dolarů. Celkem jsme v Americe pod 35 miliony dolarů a s podobnými poklesy se může studio Focus (pozor na výslovnost) těšit na celkové páďo. Bude to stačit na splacení 30 milionového rozpočtu? Vzhledem k očekávaným premiérám ve světě asi ano.

 

No a konečně osmička. Moc dobře nechápu, proč Detroit režisérky Katheryn Bigelow startuje v létě. Po trailerech a reakcích kritiků je všem jasné, že před sebou máme horkého kandidáta na Oscary, a oni ten film takhle utopí v narvaném létě. Detroit po premiéře v pár kinech zamířil do 3000 kin a je z toho nic moc 7,3 mega. Vzhledem k rozpočtu 34 melounů a prý docela drahé reklamní kampani to není příliš dobré číslo. Studio by si jistě přálo, aby diváci na film chodili i následující týdny, ale nejsou Vánoce a celý svět nemluví o nejkvalitnějších filmech roku. Škoda, na tomhle někdo prodělá kalhoty.

Článek by nebyl kompletní bez devátého a desátého místa. Na těch si miliony rozdělují Válka o planetu opic a třetí Já, padouch. Zatímco v prvním případě se jedná o zklamání, které si připsalo dalších 6 mega a v Americe to nebude stačit ani na 150, Padouch se po mírném poklesu amerických tržeb (prozatím 241 melounů a daleko za 250 se nepůjde) postavil na zadní ve světě. Díky neskutečným 638 milionům je v kolonce celkových tržeb číslo 880 milionů babek a pokud to takhle půjde dál, padne snad i ta miliarda. Uff.

Kompletní žebříček tržeb za víkend zde

 

Příští týden nás čeká premiéra chváleného hororu Annabelle 2 a já jsem na ty tržby velmi zvědavý. Oproti minulému roku nám chybí nějaký velký hororový úspěch a já čuchám otvírák větší než 30 mega. Přicmrndávat bude Brie Larson vychovávaná Woody Harrelsonem v nezávislém Glass Castle a animák Nut Job 2, který jde kupodivu do kin a ne přímo na video. No a to je všechno. Čau.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace