Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 filmů, které byly mnohem dražší, než jste si mysleli


ikona
TedGeorge
avatarbatmanpirates of the carribeanstar warssupermantedgeorgetématržby
100 milionů dolarů sem, 100 milionů dolarů tam… 

Vítejte u další TOP 11ky. Tentokrát si rozebereme filmy, které podle různých zdrojů stály mnohem víc peněz, něž kolik je oficiálně uváděno. Pro některé to budou známé spekulace, jiní budou mít čelist až na zemi. Co se pořadí filmů týče, tak nejedu podle matematiky a rozdílových milionů mezi oficiálně uváděnými čísly a kvalifikovanými odhady tržebních no-liferů. Pořadí je sestavené podle faktoru zajímavosti s tím, že jednička je prostě nejvíc. Toliko k úvodu. Uvelebte se tedy na kvalitní pohovce a pokud jste plnoletí, otevřete si ke čtení kvalitní červené víno. Doporučuji Frankovku 2013 z Vinařství Veverka. Můj šéf ji dostal od svého šéfa k narozeninám a olizuje se ještě dnes.

4. Spider-Man 3 (2007)

Oficiálně uváděný rozpočet: 256
Spekulace tržebních „expertů“: 350
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 6/10
Vytáhni v hospodě: James Franco v jednom z rozhovorů řekl, že film se dočkal nepopulárních „dotáček“. Testovací publikum si totiž stěžovalo, že ve filmu není dostatek akce. Škoda, že jsem v té hrstce testovacích diváků nebyl já. Třeba by se při čtení mého vyplněného dotazníku chytil režisér Sam Raimi za hlavu a vystřihnul by všechny scény, ve kterých vypadá Peter Parker jako Hitler.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Kdysi jsem to chápal jako Raimiho parodii na komiksové velkofilmy a strašně mě to bavilo.

V tom kině jsme tenkrát byli všichni. Nějak si neuvědomuji, jestli RottenTomatoes a první reakce už jely stejným stylem jako dnes, ale jasně si vzpomínám, jak jsme všichni byli plni očekávaní a rozhodně jsme netušili, jak moc budeme v té nejlepší možné řadě kinosálu trpět. Je to maglajz, který mi Sama Raimiho znechutil stejným stylem jako kdysi česká klasika Kladivo na čarodějnice herce Vladimíra Šmerala. Zavzpomínejte na třetího Spideyho se mnou. Přehnaná délka. WTF herecký „výkon“ Tobeyho Maguirea. Klišé vedle klišé. Špatný scénář honící dvacet motivů a žádný pořádně. Megalomanství producentů…

Pavoučí muž nemohl takhle pokračovat dál. Nás může těšit snad jenom vzpomínka na výjimečnou dvojku, kterou se Raimi nesmazatelně zapsal po bok druhých X-Menů mezi nejlepší komiksovky všech dob. Co tržby? Slušné. Rekordních 151 mega za první tři americké dny sice postihly rekordní poklesy, které nakonec nestačily ani na celkových 350 melounů z USA, ale svět byl tentokrát mocný a celkových 890 mega muselo splatit nejenom oficiálně uváděný rozpočet 256 mega, ale i těžce spekulativních 350 kulatých. Nesmíme totiž zapomínat, že se nacházíme ve zlaté době DVD…

 

3. Avatar (2009)

Oficiálně uváděný rozpočet: 237
Spekulace tržebních „expertů“: 500 (!)
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 4/10
Vytáhni v hospodě: Do role Jakea Sullyho chtělo studio Fox nejdříve Matta Damona nebo Jakea Gyllenhalla. Na casting dorazil i Chris Pine, který se později vyjádřil v tom smyslu, že to byl nejhorší konkurz jeho života. Sama Worthingtona si nakonec prosadil sám James Cameron.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vymazlená blocbusterová pecka, jíž se marně snaží dohnat jedna fantasy za druhou.

Avatar je dnes už pojem. Říkejte si co chcete, ale James Cameron nám v roce 2009 vyrazil dech díky neskutečně vymakanému (a dodnes bezkonkurenčnímu) 3D. V kině jsem byl snad 5krát během dvou týdnů a nemohl jsem se toho zážitku nabažit. Následující projekce na domácím kině sice znamenaly jisté vystřízlivění, ale dodnes jsem ochotný bít se za kvality dobrodružství na planetě Pandora až do krve. Je obrovská škoda, že fantastický rejža si dává až skandálním způsobem na čas s pokračováním. Toho se dočkáme nejdříve 10 let po premiéře jedničky. To je prostě moc.

Co se rozpočtu týče, tak numeru 237 nevěřím. Jenom technologie a její vývoj musel být strašně nákladné. Spekulace o rozpočtu ve výši půl miliardy dolarů byly sice pečlivě zesměšněny jak ze strany Camerona, tak ze strany Foxů, ale pravda bude někde uprostřed. Nevěřím tomu, že James natočil nejnákladnější film všech dob, ale produkovat 4 roky obří blockbuster se zbrusu novou technologií prostě nemohlo stát necelou čtvrt miliardu. I když… Studio jistě ušetřilo velké peníze na relativně levných hercích.

 

2. Batman vs Superman (2016)

Oficiálně uváděný rozpočet: 250
Spekulace tržebních „expertů“: 400
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají chytré tržební „experti“ pravdu: 5/10
Vytáhni v hospodě: Ben Affleck prý požádal producenty, jestli by si kvůli dětem nemohl po skončení natáčení nechat batmanovský kostým. Producenti nebyli proti, akorát by mu prý strhli 100 000 dolarů z platu. Na imdb se dočtete, že si to Ben rychle rozmyslel a kostým si jenom vyfotil.
KarelR se zbláznil: Zajímavý pokus o comicsovku, která podrývá ikonické hrdiny. Za mě nejlepší film z nového DC vesmíru.

Ben Affleck je docela slušnej Batman, Gal Gadot je sexy Wonder Woman a Hans Zimmer se ve spolupráci s Junkiem XL znovu postaral o kvalitní hudbu. Napadá vás ještě nějaké pozitivum? Kecy o symbolickém komiksovém Ježíšovi v podobě Henryho Cavilla si prosím nechte od cesty. Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti je suverénně nejhorší film Zacka Snydera a pro mnoho lidí je právě tato komiksovka pomyslným hřebíčkem do rakve úplně všech komiksových adaptací ze stáje DC. Problémem totiž je, že Snyder je jako producent podepsán i pod Sebevražedným oddílem, Wonder Woman a brzy hotovou sólovkou Aquamana.

Proč si cením tipu na rozpočet jenom na 5/10? Protože je částka 400 mega jenom za produkci naprosto neuvěřitelná i na utrácivé Warnery a nejspíš si v tomto případě nedali tržební kecalové jedna a jedna dohromady a do rozpočtu započítali i částku na reklamu, tedy klasicky blockbusterových 150 melounů. Zároveň je třeba brát v potaz informaci, že trojka Affleck, Cavill a Adams dostala procenta nikoliv z čistého zisku, ale z hrubých tržeb. Deadline odhaduje, že to bylo skoro 100 mega. I proto by rozpočet 400 mega byla od Warnerů naprostá sebevražda. Spekulace je to nicméně zajímavá a jako nejméně pravděpodobný příklad to ve článku nebude dělat ostudu.

 

1. Piráti z Karibiku 4: Na vlnách podivna (2011)

Oficiálně uváděný rozpočet: 250
Spekulace tržebních „expertů“: 410
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 8/10
Vytáhni v hospodě: Produkce hledala několik hereček, které by ve filmu hrály mořské panny. Producent Jerry Bruckheimer dal castingovým agentům velmi specifický pokyn. Všechny herečky musí mít… jak to jenom říct… vnady od pána boha a ne od pána doktora. Silikonům prostě vstup zakázán. Není známo, jak přesně casting probíhal a jestli se ho Jerry zúčastnil osobně.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jeden z nejnudnějších a nejprázdnějších blockbusterů posledních let. Pětka je oproti tomu oscarová bomba.

Režisér Rob Marshall je prostě packal. Dostalo se mu té „cti“ natočit s obřím rozpočtem dobrodružný film, který se v předchozích dílech mohl pyšnit (bez diskuze výbornou) akcí a pokakal to. Vzpomínáte si na mlýnské kolo ve dvojce? Šermířský souboj na stěžních ve trojce? Super, tak nic tak zapamatovatelného ve čtyřce nenajdete. Místo toho se sází na ještě víc imbecilního Jacka Sparrowa, neobjevnou akci v drahých kulisách, a ještě mizernější scénář než ten u trojky. A to už je co říct.

Produkci postihl hurikán, který zničil většinu kulis a rozpočet podle Forbesu vyhnal až za hranici 400 mega. Přes tuto živelnou pohromu nevidím omluvu pro režisérské neumětelství Marshalla. Máte pocit, že jsem k němu až přehnaně kritický? Tak v tom případě se znovu podívejte na geniální muzikál Moulin Rouge v režii Baze Luhrmana a hned potom na Chicago, které kormidloval právě Marshall. I kdyby produkci postihlo hned pět hurikánů, tohle je prostě neomluvitelné.

Zapomněl jsem na nějaký film? Šlápnul jsem vám na kuří oko? Diskuze je otevřená. A děkuji za pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace