Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmů, na které se letos opravdu těším


ikona
KarelR
alexander paynedarren aronoskyedgar wrightmartin mcdonaghmichael winterbottompaul thomas andersonsteven soderberghtaylor sheridantémathomas alfredson
Nejen popcornovými výplachy je kinodivák živ. Které menší kousky by letos mohly ohromně šlapat? 

Diskuze o tom, jak je Hollywood strašně v háji a pořád jen draze recykluje, jsou všudypřítomné. Najdete je prakticky u každé recenze nebo traileru na očekávaný blockbuster, přičemž se dá jen málokomu vysvětlit, že jde do českých kin zhruba 300 filmů ročně, takže není problém těch pár desítek sequelů, prequelů a rebootů ignorovat a chodit na něco jiného. Velké prachy si holt žádají malé riziko a popcornová produkce teď zrovna nehýří riskantními náměty. Filmový svět ale přeci netvoří jen reklamy na hračky za 150+ milionů dolarů, což se snažím dokázat měsíčním upozorňováním na originální (nebo spíš "neznačkové") filmy.

 

Přes léto bude tohle protěžování menších projektů trochu chudší, protože se jen málokdo hrne proti největším bijákům roku. V rámci (alespoň malého) vyvážení všech článků, jež budeme psát o epických blockbusterech, jsem se proto rozhodl pro malý výlet do budoucnosti. Co přesně vás v něm čeká? Schválně jsem se zamyslel nad tím, na které filmy se netěším kvůli tomu, že jim bude náramně slušet kino, a zkusil jsem zapátrat po novinkách, jež znějí lákavě především na papíře. Docela rychle mi došlo, že pro mě očekávaný film v první i druhé řadě určuje režisér. Drtivá většina projektů, které bych chtěl z fleku vidět, totiž stojí na výrazné tvůrčí osobnosti, která mě zajímá i bez mocného propagačního kolotoče.

 

Z úplně prvního vypsání všeho, na co se ohromně těším, mi vypadlo 15 filmů různých velikostí. Válka o planetu opic, Dunkerk, Kingsman: Zlatý kruh, Blade Runner 2049 a Star Wars: Poslední z Jediů ale další propírání nepotřebují, takže jsem tyhle nadějné kousky diskvalifikoval (snad to všechno budou pecky!). Ve výsledku mi tedy zůstalo desatero filmů, o nichž možná ani nevíte a řada z nich ještě nemá českou premiéru. S trochou štěstí je ale (skoro) všechny dostaneme ještě letos, takže si nalijte skotskou whisky Glenfarclas 105 (ts, víno...) a pojďte si na chvíli odpočinout od megalomanských investic a obřích fandovských základen.

Sněhulák (CZ premiéra: 12. října 2017)

Fandové severských románů určitě dobře vědí, co se pod tímhle názvem skrývá. Jedná se o drsný thriller Jo Nesba, v němž chlastající detektiv Harry Hole řeší zmizení ženy, jejíž šála se našla na děsivém sněhulákovi. V čem je háček? Nechci moc spoilerovat (knihu jsem ostatně nečetl), ale možná se to nestalo poprvé. Až nyní však do terénu vyráží Harry, jenž dostal tvář Michaela Fassbendera a pokusí se tak proměnit v plnokrevného filmového hrdinu. Klíčovým bude i v tomhle případě režisér, který chce Nesbovu látku povýšit na filmový svátek. Sněhuláka totiž natočil Tomas Alfredson, jenž si po Jeden musí z kola ven dopřál dlouhou šestiletou pauzu, a teď má rozhodně co dohánět.

 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (US premiéra: 13. října 2017)

O filmu s nejsložitějším názvem za hodně dlouhou dobu potřebujete vědět dvě věci. Zaprvé v něm hrají Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, Peter Dinklage a John Hawkes, což je velká nezávislácká nádhera. A zadruhé ho režíruje Martin McDonagh (V Bruggách, Sedm psychopatů), takže se chystejte na říznou kriminálku o třech provokativních billboardech, která už se stihla představit v nahláškovaném traileru. Logika bohužel velí, že na Three Billboards prakticky nikdo nepřijde. To mě ale dvakrát netrápí, hlavně aby to byla stejná pecka jako nezapomenutelný výlet do Brugg.

 

Mother! (CZ premiéra: 2. listopadu 2017)

"Matka" by se měla brzy ukázat v první upoutávce, takže se o ní konečně dozvíme víc. I bez videa se ale odvážím říct, že je nový film s Jennifer Lawrence prostě povinnost. Důvod? Správně jste uhodli, že jde zase o režiséra. Tím je totiž Darren Aronofsky, legendární tvůrce Fontány a Wrestlera, jenž před třemi roky lehce narazil s Noemem. Blockbuster o celkem slavné lodi sice vydělal 362 milionů dolarů, kreativně však uspokojil málokoho. Od "Matky", v níž se má testovat soužití ústředního páru nečekanou návštěvou (hmmm, kdo to asi bude...), se tudíž čeká psychologický thriller, jenž by měl přinejmenším dorovnat kvality Černé labutě.

 

Downsizing (US premiéra: 22. prosince 2017)

Alexander Payne (Bokovka, Děti moje) se před 4 lety blýsknul černobílou a vůbec hodně nenápadnou Nebraskou. Jeho novinka Downsizing zní jako politicky angažované drama o vyhazovech, tenhle odhad je ale kupodivu mimo, protože se jedná o sci-fi komedii, v níž se životem vyčerpaní manželé chtějí nechat zmenšit. V čem je háček? Zákeřně v tom, že si to manželka na poslední chvíli rozmyslí. Kristen Wiig tu tedy nechá Matta Damona ve štychu, do čehož se nějak zamíchají Alec Baldwin, Neil Patrick Harris, Jason Sudeikis nebo Christoph Waltz. Ano, Payne si sehnal divoký námět a spoustu známých herců. Povinně by tedy měl natočit dobrý film, protože jinak bude Downsizing strašné mrhání časem, potenciálem a hvězdami.

 

Nový film Paula Thomase Andersona (US premiéra: 25. prosince 2017)

Ne, čerstvá novinka od PTA ještě nemá oficiální název. Jelikož se ale chlubí Danielem Day-Lewisem (v první roli od oscarového Lincolna), který vyrazí do světa módy 50. let, není to nijak zásadní problém. Čert ví, co Andersona zaujalo na londýnském návrháři, jenž pracuje výhradně pro smetánku a královskou rodinu. Day-Lewis má ale prakticky jistou další nominaci a jen málokdo pochybuje o tom, že se z Phantom Thread (jak zní sem tam používaný pracovní název) nevyklube jedna z největších filmových událostí konce roku. Když se tihle dva pánové sešli u dramatu Až na krev, psala se kinematografická historie. Jejich módní exkurze by tak mohla ozdobit letošní Vánoce, a co je nejlepší - už je skoro natočená, takže se na rozdíl od jiných Andersonových projektů nemůže vypařit!

 

Na které méně průbojné filmy se letos nejvíc těšíte vy? Dejte vědět v diskuzi a určitě nešetřete bijáky, o nichž skoro nikdo neví!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace