Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co potřebujete vědět o trojce Thora


ikona
KarelR
marveltémathorthor: ragnarok
Marvel letos proti Justice League vypustí velký duel/týmovku Hulka s Thorem. Kdo další se ve filmu objeví? O jaký tón se bude usilovat? A co vám (možná) uteklo v prvním teaseru? 

Marvel je často označován za prachobyčejnou továrnu na úplně stejné comicsárny. Filmová série s Thorem je ale učebnicovým příkladem toho, jak se mladičké studio pokouší adaptovat na situaci a nezůstávat u něčeho, co diváci nepovažují za velké blockbusterové potěšení. Stačí se (ano, tohle dloubnutí si bohužel neodpustím) podívat na základy sousedního vesmíru od DC. Po vlažněji přijatém Muži z oceli od Zacka Snydera jsme dostali o něco hůř přijatý duel Batmana se Supermanem od Zacka Snydera, na který naváže (o něco komediálnější) týmovka Justice League, znovu od Zacka Snydera.

 

Naproti tomu Marvel funguje zcela opačně. Když nebyl shakespearovský Thor od Kennetha Branagha přivítán s fanfárami, zkusil se příklon ke Hře o trůny v režii Alana Taylora. A když se ukázalo, že sázka na klasickou epickou fantasy také není "top", uhýbá se s nevyzpytatelným Taikou Waititim (upíří komedie Co děláme v temnotách) k oblíbeným Strážcům Galaxie. Pořád se prostě zkouší nový směr, najímají se čím dál tím lepší herečtí matadoři, a když to někoho u Marvelu nebaví (ano, myslím Natalie Portman), tak se postava jednoduše vypíše a zkusí se to s jinou. Strnulost je zkrátka tím posledním, co v Marvelu vítají, a nic to nedokazuje víc než první teaser třetího Thora.

 

Kdo je Valkýřin šéf? Tady by v ideálním případě figuroval Rudý král - Sakaar je totiž dějištěm slavného comicsu Hulkova planeta, v němž se zelený hromotluk zaplete do gladiátorské (a posléze i celoplanetární) revoluce proti tyranskému krutovládci. Marvel si ale z téhle klasiky jen půjčuje (originál si můžete dát třeba ve skvělém animáku), takže na místo Rudého krále nastoupil Grandmaster, bratr Sběratele ze Strážců Galaxie (Benicio del Toro), jehož si s chutí střihnul Jeff Goldblum.

 

Grandmaster si krátí volné chvíle v aréně, v níž se střetnou Thor s Hulkem. Nejspíš ale má i zákeřnější plány, o kterých se samozřejmě dozvíme až ve filmu (nebo v dalších trailerech). Zatím je jasné jen to, že se opatrně kamarádíčkuje s Lokim a dokázal zaměstnat Valkýru, takže nejde o žádné vesmírné ořezávátko.

 

Duelem Thora s Hulkem, který bude jedním z hlavních chodů celého filmu, teaser šikovně končí - jejich následné spojení sil a návrat na Asgard, kde se postaví Hele, si tak Marvel šetří do dalších upoutávek. Výčet zajímavých odhalení tím nicméně nekončí. Minimálně je potřeba zmínit dvě postavy, o něž vás mohlo připravit jediné špatně načasované mrknutí.

 

 

V první řadě se v teaseru mihne Heimdall, jenž vypadá úplně jinak než v minulých filmech. Idris Elba zahodí zlatou helmu a vydá se na útěk, přičemž se spekuluje o tom, že jeho linie nějak souvisí se Soul Gemem, posledním chybějícím Kamenem nekonečna. Heimdallova schopnost čtení... prakticky čehokoliv by mohla být svázána s šestým artefaktem, který dokáže manipulovat s dušemi a uvězňovat je. Že by právě tudy vedla cesta k poražení Hely? V jádru to dává smysl a Marvel by si tak odbyl představení finálního kamene ještě před Infinity War. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že jsme opustili rovinu divoké teorie, takže to neberte příliš vážně.

 

Druhým pánem na holení je potom Skurge the Executioner, do jehož plešaté vizáže se naplno vrhnul Karl Urban. Ano, Helin sekernický poskok to v teaseru kosí dvěma útočnými puškami (mimochodem jde o výjev přímo z comicsu!) a dosud se o něm neví zhola nic konkrétního. Fandové si ale špitají o tom, že by mohl Helu zradit a přidat se (stejně jako Valkyrie) k Thorovi, tak uvidíme, jestli Éomer/soudce Dredd/Bones ze Star Treku opravdu zamíří na Světlou strany Síly.

 

No a to je z dějových poznatků zhruba všechno. Teaser se sice nevydává za první střet Thora s Hulkem, nedělejte si ale velké "nespoilerové" iluze. Marvel většinou do kampaně narve skoro všechno, a i když existují výjimky (Gunn by toho měl hodně utajit pro dvojku Strážců Galaxie), Ragnarok určitě není finanční jistotou, u níž by hrozila reklamní absence těch nejepičtějších scén.

 

Co nás tedy čeká dál? Víc Hely, víc Lokiho, víc arénových řežeb a možná i zmíněný Surtur. To vše se strážcovským šmrncem (styl hudby vážně není náhoda) a s vizuálem odkazujícím na Flashe Gordona nebo animák Heave Metal, což mají být hlavní inspirace Waititiho filmu. Že to znamená trochu víc "papundeklu" než špinavějšího looku, na který se hrálo v Temném světě? Ano, retro stylizace je jasně viditelná už nyní, stejně jako trikové rezervy. Třetí Thor si je ale do jisté míry může dovolit, protože chce být lehce cheesy zábavnou jízdou, a ne supervážnou epikou, v níž bude na každém kroku osudově pršet.

PŘEHRAJTE SI NOVÝ TEASER THORA 3

 

Jak jsem říkal na začátku, Marvel to prostě zase zkouší jinak. Dejte tedy vědět, jestli to na vás funguje, tak výrazný teaser totiž určitě probudí spoustu výrazných reakcí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace