Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak studio Lionsgate povstalo z popela


ikona
TedGeorge
tématržby
Pojďme si rozebrat to sedmé studio vzadu. Zajímá vás, jak si vedlo a povede v roce 2017? Tak čtětě dál... 

Vítejte u dalšího tématu. Dnes si škrtneme další z mých restů a rozebereme si studio Lionsgate. Možná si vzpomínáte na duo mých článků rozebírající premiéry šestice největších hollywoodských hráčů. Tenkrát se nedostalo na to sedmé studio vzadu. I když, sedmé… Lionsgate se poslední dobou snaží a v mnoha ukazatelích už předehnal nad propastí balancující Paramounty. Je to pro mě docela překvapení. Možná si vzpomínáte na moje téma, v němž jsem na ně házel bahno a rozporoval imfův článek bránící jejich propadák Bohové Egypta. Časy se mění a já budu chválit. Ke čtení si otevřete Cabernet Cortis z vinařství Jan Plaček.

Pokud jste tzv. diskuzokazové najmutí Vladimírem Putinem, tak si jistě najdete tržby filmu Pes ro(c)ku, který Lionsgate poslalo do 2000 kin a k dnešnímu dni mizerně vypadající animák nevydělal ani 10 melounů celkově. Jenomže to vy nejste. Čtenáři MovieZone jsou v mých očích kriticky uvažující sbírka inženýrů, studentů vysokých škol a sexuálních bohů (nemáte zač), která slyší na fakta, a proto budou u této kapitoly souhlasně pokyvovat.

Začít musíme u John Wicka. Jednička se dočkala parádních peněz z prodeje domácích nosičů, které vynulovaly relativní neúspěch v kinech (s rozpočtem 20 mega není 80+ melounů z celého světa žádný důvod k výskání). V Lionsgate se rozhodli udělat radost permanentně smutnému Keanu Reevesovi a odsouhlasili pokračování. Za kormidlo dvakrát dražšího pokračování se postavil kaskadéry odkojený Chad Stahelski a následoval parádní otvírák 30 mega jenom v Americe. K dnešnímu dni si feel good biják každého fanouška akčních filmů připisuje více než 90 mega z USA a dalších 70 ze světa. Tržby kvalitních filmů nás nejednou ser-… prc-… vadí nám. V tomto případě však svět zase jednou dával smysl.

 

To zdaleka není všechno. Před měsícem šel do kin v zákristii vymyšlený film The Shack aneb Chatrč, jenž v zámoří nahnal do kin několik milionů křesťanů a s nízkým rozpočtem si připisuje pořád ne konečných 53 mega. Sam Worthington marně čeká na povolávací rozkaz generála Jamese Camerona (Avatarové 2, 3, 4 a 5 jsou už 6 let v přípravě) a tak musí vzít zavděk náboženstvím provoněnou adaptací „bestselleru“ o magické chatrči. Lionsgate si každopádně připisuje další „sukces“.

No a konečně Strážci vesmíru. Před nějakými dvěma týdny šla do kin první vysoko-rozpočtová (opravdu tomu odsouhlasili 100 mega?) adaptace našeho dětského kultu. Jak to dopadlo? Jak říká můj boss, pan Petrlík, občas ty peníze prostě prší a člověk s tím nic nenadělá. V Americe si Strážci připsali otvírák 40 mega a byť má film velké propady, pořád se jedná o další úspěch minulý rok živořící stáje. Jde tu hlavně o to, že Strážci univerza budou vládnout v Asii a díky tomu Lionsgate výhodně předprodal práva na uvedení snímku mimo Ameriku.

 

Web Deadline čtenářům tvrdí, že z rozpočtu 100 mega zbývá nejnovějším hollywoodským hráčům pokrýt jenom nějakých 20 mega. Samozřejmě musíme počítat s dalšími 40-60 miliony na americkou reklamu, ale pokud budeme brát v potaz peníze za prodej domácích nosičů, televizní práva a v tomto případě jistě rentabilní tržby z kas hračkářství, musíme už potřetí studiu zatleskat. Start do roku 2017 mají jako víno a nám už jenom zbývá podívat se na výhled do zbylých měsíců neskutečně rychle plynoucího roku.

Duben a květen bude v režii Disneyho, Warnerů a dalších. Lionsgate si dá pauzu a připomene se až 2. června mexickou komedií 3 Idiotas. Myslím, že v tomto případě bude mít případný český distributor opravdu těžkou práci s domácím distribučním názvem. Dva týdny poté by mělo do většího počtu kin jít drama All Eyez on Me. Jde o biografii Tupaca Shakura. Až obří úspěch výborného filmu Straight Outta Compton poskytl producentům dostatečné páky na to, poslat tenhle hip hoperský origin do většího počtu kin. Docela se těším. Pokud se tedy dočkáme premiéry i v naší zapadlé kotlině.

 

Léto je v režii Lionsgateů docela mrtvé. Až v srpnu se připomene Deadpoolem znovuzrozený Ryan Reynolds. The Hitman´s Bodyguard má být komedie o osobním strážci, který musí ochránit známého nájemného vraha alespoň do doby soudního stání. Něco mi říká, že nás čeká slušný hit. Zvlášť když si ve filmu zahrají také Samuel L. Jackson, Gary Oldman a Salma Hayek. Ještě než se zeptáte – ano, také o tom filmu slyším poprvé.

Dostáváme se k září. Přesně v půlce si to do kin zamíří American Assasin s Dylanem O´Brienem, Michaelem Keatonem a v televizi kariéru zachraňujícím Taylorem Kitschem. O co půjde? Dylan je atlet, kterého rekrutuje tajná americká společnost. Nejedná se o FBI ani CIA. Dokonce nejde ani o NSA nebo FSD. Sportovec se musí postavit na zadní a zachránit Ameriku od teroristů. Pokud si už potřetí čtete předchozí čtyři věty – o příběhu není dosud skoro nic známo.

 

O týden později zamíří do tisícovek multiplexů drama Granite Mountain. V něm budou hasiči v čele s Jennifer Connelly, Milesem Tellerem a Taylorem Kitschem (někdo má smysl pro humor) bránit lesní porosty Arizony před požárem století. Popojedeme do října. Šestého přijede do kin malý poník. Konkrétně půjde o adaptaci animáků pro nemluvňata Můj malý Pony. Adolescenty možná zaujme hlas Emily Blunt a možnost stomilionových tržeb jenom v Americe. Myslím si to, protože jsem cynik.

Na konci října půjde do multiplexů Saw 8. Lhali nám. Předchozí díl měl být poslední, ale někdo v ústředí Lionsgate si vzpomněl, kolik peněz jim značka, kterou producentsky počůral rafan James Wan, vydělávala. Rozhodli se tedy dát už 7 let mrtvému torture pornu další šanci v 3000 kinech. Halloweenem poblblí diváci jim dost možná přispějí 50 milionů babek jenom v Americe. Já však doufám, že vy už na to do kina nepůjdete. Studio má ostatně konec roku nabitý i jinak. V půlce listopadu dostaneme drama Wonder. Pod režijním vedením Stevea Chboskeho, který mi udělal radost filmem Charlieho malá tajemství (možná znáte spíš jako The Perks of Being Wallflower), jde do kin snímek s Julií Roberts, Mandy Patinkinem a dětskou hvězdou Jacobem Tremblayem. Ten bude trpět nemocí deformující jeho tvář a bude po vás vyžadováno, abyste v sálech brečeli.

 

No, a to je všechno. Prosinec si pro sebe urvou osmé Hvězdné války a remake (pokračování?) Jumanji konkurenčních studií. Lionsgate to však nemusí mrzet. Předchozí měsíce bude diváky lákat bezmála desítkou filmů, které možná neuspokojí náročnějšího diváka, ale peníze jim vydělají slušné. Vůbec bych se nedivil, kdyby právě posledně jmenovaný Wonder zahrál na správnou akademickou notu a pronásledoval nás až do únorových Oscarů. Africké šelmy jsou prostě z nejhoršího venku. Je naprosto jasné, že La La Land byl právě ten zlom, který živořící studio poslal vstříc světlé budoucnosti. Otázkou je, jak dlouho bude trvat. Pořád si nejsem jistý, jestli je distribuční model spoléhající na předprodávání filmů do světa tou správnou cestou. Nechejme se překvapit. Díky za pozornost, diskuze je otevřená.

---

Vytáhni v hospodě: Lionsgate je aktivní i na televizním poli. Společně se svými „bedna filiálkami“ je studio zodpovědné za seriály jako Nashville, Mad Men, Tráva, Šéf, Sestřička Jackie a další.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace