Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2017? (2/2)


ikona
TedGeorge
tématržby
Souboj titánů pokračuje. Vyhrají nakonec Warneři, nebo všem vypálí rybník Sony? 

Vítejte zpět. Právě jste klikli na druhou část tématu rozebírajícího letošní sled premiér TOP 6 největších hollywoodských studií. V pondělí jsme si rozebrali Disneyho, Universal a Foxy. Zbývají nám tedy Warneři, Sony a Paramount. Že zapomínám na Lionsgate, STX, A24 a další menší studia? Netřeba klesat na mysli, plánuji bonusový článek, který se jim bude věnovat. Úvod není nutné zbytečně natahovat, vše podstatné už bylo řečeno minulý týden. Ke čtení si otevřete červené víno Zweigeltrebe 2015 z Vinařství Špalek a jdeme na to.

Dodatek: Článek je psaný 20.2. odpoledne, a právě k tomuto datu jsou čísla v článku aktuální.

Dlouho jsem si myslel, že Sony bude vyklízet pole a filmový byznys tato filiálka tvůrců Playstationů prostě zabalí. Rok co rok totiž končili spolu s Paramounty na poslední příčce mezi TOP 6 studii a ničemu nepomáhaly ani nekonečné stovky milionů dolarů, které pumpovali do svých nových filmů.

Na podzim minulého roku se však v Sony dočkali hned několika solidních úspěchů (především horory jim dělaly radost) a Pasažéři nakonec také nebyli takový propadák, jaký se dlouho dopředu očekával. Můj názorový obrat dokončuje pohled na plán premiér v roce 2017. V Sony do toho konečně šlápli a v právě probíhajícím roce si oprávněně dělají ambice na to, zvrátit nepříznivý trend. Co myslíte, podaří se jim to? Čtěte dál.


Jaro

Začít musíme už 6. lednem. Zatímco Pasažéři čile bojovali o americké kilo (asi ho nakonec nedají – na rozdíl od Příchozích), v kinech až příliš potichu odstartovala 43letá Kate Beckinsale v latexu. Underworld – Krvavé války je posledním dílem více než dekádu trvající série. Jak to vím? Poslední instance je propadák, který po tragických amerických číslech tentokrát nezachránil ani ten svět. Klasicky podstřelený rozpočet 35 mega nepočítající s čísly za celosvětovou reklamní kampaň prostě neopodstatní mizerné tržby, které jsou k dnešnímu dni pod hranicí 80 milionů dolarů. Kate se znovu do Prahy jen tak nepodívá.

Na konci ledna do kin zamířilo (prý závěrečné) pokračování Resident Evilu. Poslední kapitola v životním dobrodružství Alice je na tom oproti Underworldu přece jenom o něco lépe. Amerika sice znovu propadla (startovalo se v 3100 kinech a je z toho fakt špatných 26 mega celkem), ale svět tuhle nesmrtelnou úlitbu hráčům počítačových her dohnal alespoň na těch 150 melounů. Neříkám, že budou v Sony v plusu, ale desítky milionů dolarů se tentokrát odepisovat nebudou.

Na začátku února šla do amerických kin dobrodružná komedie Journey to the West: The Demons Strike Back. Při pohledu na BoxOfficeMojo uvidíte, že v kolonce celosvětových tržeb svítí nádherných 239 mega. Tušíte správně, Sony se postaralo jenom o americkou premiéru, a právě tam film vydělal necelý milion babek. Zbytek si připisuje Čína a je to další z řady filmů, které budeme vídat v topce nejvýdělečnějších filmů roku, aniž by projekt mimo Čínu udělal nějaké výraznější dolarové vlny.

Co se jara týče, tak se ve studiu bohužel hodně sází na vesmírný napínák Život, který jde do kin 24. března. Film s luxusním obsazením čítajícím Jakea Gyllenhaala, Ryana Reynoldse a Mission: Impossible bohyni Rebeccu Ferguson podle mě propadne a Sony to bude bolet. Nic nepomůže drahý SuperBowl spot, tohle nedá v Americe ani 70 mega. Myšleno celkem, ne otvírák. Co mě k tomu vede? O filmu se vůbec nemluví. Trailery sice lákají na adrenalinem nabitou jízdu, ale sci-fi až příliš připomíná fantasticky kvalitní a úžasně velký propadák Dannyho Boylea Sunshine (V.I.M. bude za půl roku). Rád bych se mýlil.

Sluníčko osvítí na začátku dubna Zapomenutou vesnici Šmoulů. Bude to s*ačka, ale děti jsou malé, hloupé a jistě budou přesvědčovat rodiče, aby je na zbrusu nové příhody Šmoulinky vzali do kina. Jelikož jsem starý tržební cynik, očekávám velmi pěkné a nezasloužené zisky. Můj tip? Celkových 140 melounů z Ameriky a více než 400 celosvětově.


Léto aneb pojednání o Spider-Manovi

Zatímco ostatní studia budou už od začátku května sypat do kin jednu velkou premiéru za druhou, Sony mlčí. Nejenom celý květen, oni budou aplikovat cvik buddhistických mnichů i polovinu června! Až 16.6. se do multiplexů dostane komedie Rock That Body se Scarlett Johansson, Kate McKinnon a kočkoidní dcerou Lennyho Kravitze, Zoë. Tvůrci mají plusové body za obsazení a název, teď jenom aby z toho byla koukatelná komedie. Konečně se dostáváme do července a tady už to začne být pořádně zajímavé.

Dne 7.7. jde do kin Spider-Man: Homecoming. Slovenští bratia dlouho přemýšleli, a nakonec zvolili distribuční název Spider-Man: Návrat domov. Situace se má následovně… Jedná se o dlouho očekávanou marvelovku, ve které si dají dostaveníčko Peter Parker, Tony Stark a něco mi říká, že v potitulkové scéně již naplno asimilovaný Thor. Zapomínám na Capa? Proč tedy není tento film zařazený u Disneyho, studia s výhradním právem distribuovat všechny marvelovky? Protože Sony chce také svoji trošku perníčku.

Spider-Man vždy patřil pod soňácká křídla. Věděl to Sam Raimi, bolestivě to poznal i Marc Webb. Všechny tedy překvapilo ono únorové oznámení z roku 2015. Světu bylo tehdy řečeno, že se Spider-Man vrací pod křídla Marvelu a objeví se nejenom v Občanské válce, ale i v dalších Avengerech. Sony se však nevzdalo práv na postavu jako takovou. Ve smlouvě si vyhradili právo na produkci nového samostatného spider-manovského filmu, který bude nově (na rozdíl od předchozích dílů) těžit z diváky milovaného universa obhospodařovaného na 110% Marvelem a Disneym.

Na internetu (berme to s rezervou, přátelé) se dokonce můžete dočíst, že smlouva obsahuje tajný dodatek, v němž je řečeno, že Iron Man musí hrát výraznou roli v sólovce pavoučího muže, jinak dohoda padá. Šokuje vás to? Také jste žili v tom, že hlavním důvodem přítomnosti Roberta Downeyho Jr. je 40 milionů dolarů? Pravda bude někde uprostřed. Faktem však je, že film produkuje a financuje Sony, respektive Columbia Pictures. Kdo tedy rozhoduje a tahá za páky? Těžko říct. Oficiálně se uvádí, že jde o kolaboraci a ke scénáři se vyjadřují všichni zúčastnění. Že by Kevin Feige tolik toužil po postavě Spider-Mana a nechal si takto pustit žilou? Máme před sebou více otázek než odpovědí.

Pokud bychom to měli shrnout, tak je situace asi následující: Nejvíc na celém cirkusu tratí u Disneyho. Tam byli vynecháni a vzhledem ke svému korunovačnímu klenotu jménem Marvel nemůžou říct ani popel. Bohužel vám na tomto místě nemohu sdělit, kolik peněz do produkce a reklamní kampaně půjde z kapsy Sony a kolik (pokud vůbec) z té marvelácké. Spíše to vypadá tak, že většinu finančních nákladů a zisků na svých bedrech ponese Sony, zatímco Marvel (respektive Feige) jim hlavně kecá do toho, jak bude film ve výsledku vypadat, aby jim to nenabouralo jejich plány. Málem bych zapomněl – bude z toho samozřejmě miliarda. Jenom z kin.

Nejenom Spider-Manem je EmZák živ, je třeba si probrat zbytek Sony-léta. Byť to vzhledem k současnému trailerovému bezčasí vypadá neuvěřitelně, 28. června by měla do kin zamířit Temná věž. Drsná fantasy, jíž fanoušci očekávají s napětím srovnatelným s poslední střelbou Gabriely Koukalové na mistrovství světa v Hochfilzenu, je připravovaná a odkládaná už několik let. Samotné natáčení s Matthewem McConaugheym a Idrisem Elbou by už mělo být hotové a pokud se nic nezkazí, filmu se o prázdninách opravdu dočkáme. Těžko teď odhadovat tržby, první trailer napoví víc. Opravdu jsem jediný, kdo tomu distribučnímu termínu pořád nevěří?

Do léta samozřejmě započítávám i srpen, a tudíž se musím věnovat Emoji Movie. Ten jde do kin 4. srpna a bude útočit na sortu diváků ochotnou vysolit 10 dolarů za vstupenku na Angry Birds. Nemluvě o předraženém občerstvení a já k tomu vážně nechci psát nic víc. Snad jenom to, že spravedlnost neexistuje a Sony si jistě připíše slušný úspěch. Zní vám 350 mega celosvětově rozumně? O týden později se v multiplexech připomene režisér Edgar Wright. Konkrétně půjde o film Baby Driver a hlavní roli si zahraje nový teenage idol – Ansel Elgort. Následuje moje další "uff".


Podzim

Sony se v druhé půli roku rozjíždí neskutečně. Už 15. září je v seznamu premiér Solutrean. Režíruje talentovaný režisér Albert Hughes a mělo by se jednat o boj o přežití v kulisách Země 20 000 let před naším letopočtem. Ambice nechybí, teď jen naservírovat první lákavý trailer a mých 250 milionů celkem ze světa bude dávat smysl. Měl bych na vás otázku. Vzpomínáte si na dnes už klasický film Hráči se smrtí? Julia Roberts v něm hrála společně s Kieferem Sutherlandem nebo Kevinem Baconem a pod režijní taktovkou Joela Schumachera vznikl docela slušný thriller. Říkám to jenom proto, že 29. září přijde do kin remake a hlavní roli si zahraje Nina Dobrev. Musím říct "mňoch", protože "uff" jsem si vyčerpal v předchozích odstavcích.

Dostáváme se do října a konečně si dopřejeme oddech. Dalším filmem na pranýři bude až v listopadu startující The Star. Jedná se o animovaný film, ve kterém se osel stane hrdinou a zachrání Vánoce. Hlasivky si provětrají hvězdy jako Tyler Perry, Tracy Morgan, Gabriel Iglesias, Ving Rhames a další. Jako už poněkolikáté – první trailer napoví a odhadovat na tomto místě tržby by bylo krajně nezodpovědné. Takže 130 z Ameriky a stejné číslo ze světa?


Zima

Bude strach ze Star Wars úřadovat i tady? Tak napůl. Na začátku prosince si bude dělat ambice vystrašit diváky horor He´s Out There. To důležité přijde do kin až 22. prosince. Jumanji je podle mě podceňovaný "klenot" domácích videoték a remake s milovaným Dwaynem „The Rock“ Johnsonem může odlákat slušnou řádku mladých diváků již zmiňovaným Hvězdným válkám. Tuším jeden z největších prosincových úspěchů a více než 700 milionů dolarů celosvětově. Smějete se? Ono vás to přejde, až se ukáže, že mám zase pravdu.

No a to je všechno. Sony se podle mého názoru bude rvát s Warnery a Foxy o průnik do top trojky studií. Na první místo to asi stačit nebude, to ale nic nemění na tom, že Soňáky čeká nejlepší rok v multiplexech za posledních, řekněme, pět let. Mám z toho docela radost, protože si nedokážu představit hollywoodské panoptikum právě bez tohoto silného hráče. Kdo nám tam zbývá? Poslední kapitolu si přisvojil Paramount.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (50)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace