Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman přečůral Padesát odstínů, John Wick slaví


ikona
TedGeorge
50 odstínů šedibatmanbox office
Keanu Reeves je zpět! 

Máme za sebou jeden z oblíbených víkendů každého hollywoodského účetního. Tedy ten, na který vychází svátek zamilovaných. Valentýn před dvěma lety byl ve znamení Padesáti odstínů šedi. Minulý rok si ho kompletně uzurpoval rekordní Deadpool a všichni čekali, kdo vyjde tento rok vítězně z trojboje animák – ženský brak – poctivý akčňák. Nadpis vám už napověděl a my si jdeme desítku nejlepších rozebrat jednotlivě.

TRŽBY ZA VÍKEND V USA

 

Vyhrál LEGO Batman s hlasem Willa Arnetta, ale bylo to nakonec o prsa Dakoty Johnson. Spin-off LEGO příběhu bez režisérské účasti Phila Lorda a Chrise Millera dokázal v Americe vydělat 55,6 mega za první víkend a studio Warner Bros. bude spokojené. Diváci ve shodě s kritiky film chválí, a to většinou znamená pěknou výdrž v multiplexech. Že by z toho v Americe bylo 200 milionů? Do rovnice si přidejte dalších 200 melounů ze světa a rozpočet 80 mega se bude splácet jedna báseň (nezapomínejme však na dalších 120 mega na celosvětovou reklamu).


LEGO příběhy tak rozhodně v kinech nekončí a následující roky nás bude obšťastňovat minimálně jedna kostičkovaná ročně. Moc velkou radost z toho nemám, protože jsem potenciál božího nápadu viděl vyčerpaný už v půlce původního filmového LEGA (nechápu, Karle). No, asi budu v menšině, protože studio našlo nepravděpodobný stroj na peníze a bude ho ždímat, jak to jen půjde.

Rychle k druhému místu. Na něm kempuje s 46,8 miliony babek Padesát odstínů temnoty. Pokles o 45 % oproti fantastickému otvíráku jedničky by sice naznačoval, že zájem o značku začíná klesat, ale není to tak úplně pravda. Jistě, v Americe z toho nakonec bude jenom něco málo přes stovku celkově, ale svět je plný žen bez filmového vkusu a přidává dalších 100 mega. Rozumíte tomu správně, Odstíny nudy mají 150 mega celosvětově za necelé 4 dny v kinech a suše si míří za 400 celkových melounů.


To je pro Universal naprosto dostačující číslo, protože natáčení spolklo jenom 55 milionů. Navíc jsou diváci o něco spokojenější než u jedničky (béčkový CinemaScore značící spokojené diváky bude budit Rimsyho ze snů), a tak nic nebrání přípravám na natáčení trojky. Noční můra Jamieho Dornana nadále pokračuje a ambiciózní herec se může jenom modlit, aby nebyl poslední díl rozdělený na dvě části a on nemusel absolvovat celý cirkus ještě dvakrát.

Bronz je důvod otevřít šampaňské. John Wick 2 zdvojnásobil otvírák jedničky a fanouškům Keanu Reevese dělá radost 30 miliony dolarů. Pecka! Je to velmi důležitý úspěch, protože rozpočet narostl na 40 milionů a v kinech nic moc úspěšná jednička dostala sequel na dobré slovo zaručené skvělými prodeji domácích nosičů. Šéf Lionsgate se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že první Wick byl jeden z jejich nejlépe prodávaných titulů.


Ke 30 melounům z USA přičtěte dalších 10 z první várky ostatních zemí a v klidu můžeme začít spekulovat o celkovém dvoukilu celosvětově. Výdrž by mohla být opravdu slušná a kilo z Ameriky napodobené kilem ze světa naznačují nadšené reakce filmových kritiků (RottenTomatoes hlásí 91%). Před víkendem jsem se trochu bál, že dvě velké premiéry mému favoritovi odlákají mnoho diváků, ale Lionsgate pro jednou věděl, co dělá.

Bramboru má Rozpolcený James McAvoy a zase jsou z toho malé poklesy. Dalších 9,3 mega znamená celkových 112,3 z Ameriky a Shyamalanovi navíc začíná dělat radost i svět. Ten přidává dalších 57 mega a začíná být jasné, že klec jménem čtvrt miliardy celkových tržeb celosvětově bude novodobému Hitchcockovi trochu těsná. Největší úspěch prvních dvou měsíců v kinech si díky tomu připisuje studio Universal.


Páté místo? Skrytá čísla a já už z toho filmu padám na pusu. Nic nevadilo, že černošky, které hrají zásadní úlohu v americkém kosmickém programu, přišly o 730 kin. Znovu z toho byly ultra-nízké poklesy o 20% a dalších 8 mega do kasičky. Celkem tak Amerika po 8 (!) týdnech v kinech přepočítává už více než 130 milionů dolarů a kdo ví, kde tomu bude konec. Že by se nám tu opravdu rodil druhý Forrest Gump? Studio Fox by se jistě nezlobilo.

Psí poslání = šesté místo. Režisér Lasse Hallstrom se oklepal ze skandálu s topícím se vlčákem a díky neutuchajícímu zájmu pejskařů brzy překročí 50 mega jenom z Ameriky. Po nádherném poklesu 30 % z toho tentokrát bylo dalších 7,3 milionů. Rozpočet 22 melounů dělá největší radost Universalům. Ti mají už ze začátku roku našlápnuto na to, aby pořádně zatápěli pod kotlem i všemocnému Disneymu.


Šťastnou sedmičku si vytáhly Kruhy. Na horor relativně slušný pokles o 55 % znamenal přísun 5,8 milionů dolarů. Producenti ale pořád nejsou z nejhoršího venku. Celkově sice přepočítávají více než 50 mega tržeb, ale k rozpočtu 25 čistých si musíme připočítat dalších 25 za americkou reklamu a blíže neupřesněné číslo za televizní spoty ve světě. Studio čekalo hororový hit, a tak na propagaci nešetřilo. Bohužel to nedopadlo a jim teď nezbývá, než se modlit za vysoké prodeje domácích nosičů.


Na osmém místě radostně tancuje můj oscarový favorit La La Land a já uznale tleskám do rytmu. Díky 5 milionům babek atakujeme 130 v zámoří a svět se nenechává zahanbit. Díky 168 milionům je romance na dostřel od celkové třístovky a byť La La Landu nějaké sošky Moonlight jistě vyfoukne, tržby z kin může jenom tiše závidět.

Kdo má devítku? Lion v produkci mágů Weinsteinů. Bráchové stáli dlouho v pozadí a vypadalo to, že žádné oskarové želízko v ohni tento rok mít nebudou. Ale co vás vede, dojemný příběh Inda hledajícího své příbuzenstvo udeřil na slabé místo každého akademika a Lion těch šest nominací samozřejmě posbíral. Počítejte s tím, že nějakou promění a bude to na úkor vašeho favorita. Málem bych zapomněl – doják jako jediný film v TOP 10 rostl a Weinsteini si do účetních knih připsali další 4 mega.


No a konečně desáté místo. Tam trůní vesmírný propadák The Space Between Us a není to vůbec hezký pohled. Tragický průměr 638 dolarů na kino fakticky znamená, že už druhý víkend bylo 2758 sálů naprosto prázdných. Na papíře to znamená 1,76 mega a celkových 6,5 z Ameriky. To číslo už moc neporoste, protože příští víkend dojde k velkému úprku filmu z kin. Zajímá vás víc? Klikněte na moje téma, kde zbrusu nový propadák studia STX rozebírám.

No a to je všechno, přátelé. Takový nářez, jaký nám předvedl minulý rok Deadpool, to nebyl, ale stejně mohou být studia spokojená. Každá novinka si vydělala svoje a držáky v kinech přidaly další desítky milionů dolarů. Napodobí je příští týden dvě a půl (!) hodiny dlouhý thriller Lék na život, komedie Na férovku pane učiteli nebo Velká čínská zeď? To vám už za sedm dní řekne Cival. Čau.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace