Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Legendární filmy, co nikdy nevznikly


ikona
TedGeorge
téma
Terry Gilliam nebyl jediný. S nátačením vysněných filmů se trápili i Kubrick, Burton, Krejčí a další! 

Vítejte, přátelé. Vítám i nepřátele. Právě si čtete úvod článku, který postihne 11 nejznámějších filmů, které nikdy nevznikly. Herci, režiséři a studia měli sny a ty se ne vždy splnily. U některých projektů je to konečná. U jiných je situace zoufalá, nikoliv však beznadějná. Do článku zařazuji necelý tucet bijáků, ke kterým se váže nejedna zajímavá historka a jak jistě víte, historky já rád. U minulých tematických článků jste si na dlouhé úvodníky trochu stěžovali. Naslouchám vám a tak úvod nakvap zakončím doporučením kvalitního červeného vína ke čtení. Pijte Pinot Noir ročník 2015 z Kutnohorských sklepů. Lepší červené jsem neměl ani nepamatuju. Ale to jsem zase odbočil a čtěte už…

9. Nailed

Pokud někdy četli moji tématickou TOP 11, tak jistě víte, že se rád vracím k osobě Davida O. Russella. To je režisérský pošuk, kterému se teprve nedávno dostalo uznání na všech frontách. Všechno vlastně zlomil až Fighter v roce 2010. Do té doby měl David pověst nejsložitějšího hollywoodského režiséra, který se na place Tři králů porval s Georgem Clooneym a o pár let později poslal při natáčení I Heart Huckabees všechny herce do psychiatrické léčebny.

Na filmu Nailed pracoval David v roce 2008. Natáčení opravdu začalo a ve filmu hráli Jessica Biel, Jake Gyllenhaal a Kmotrem „znesmrtelněný“ James Caan. Právě ten to vzdal už po prvním natáčecím dnu. Člověk by si myslel, že když režisér čtyři roky nepracuje, tak se zamyslí a změní svůj přístup k natáčení. Nestalo se. Caan opravdu odtočil svůj první den a stačila jedna hádka s rejžou nad správným ztvárněním dávení se sušenkou, aby to James prostě vzdal. Natáčení „nějak“ týden pokračovalo. Až potom se zjistilo, že produkční společnost Capitol Films nemá ani vindru a není schopná štábu zaplatit za odvedenou práci. Vás už na tomto místě jistě zajímá, o čem měl film vlastně být.

V Nailed urvala hlavní roli Jessica Biel a film kupodivu není o znásilnění. Nail totiž v angličtině (kromě jiného) znamená „hřebík“ a Jessicu někdo napadne pistolí, kterou se střílí hřebíky do dřeva. Jess kvůli útoku trpí poruchou rozpolcené osobnosti a navštíví mladého kongresmana Jakea Gyllenhaala ve Washingtonu. A víte co je divné? Mám takový pocit, že sám trpím stejnou poruchou jako Jessica. Na jednu stranu si ve dvou různých zdrojích přečtu, že byla produkce několikrát stopnutá a samotné natáčení se zarazilo hned ze začátku. Jenomže pak najdu tento trailer a říkám si: Kde je ta pravda? Podle výše zmíněné upoutávky to totiž vypadá, že Russell točil rozhodně déle než ty dva týdny!

UPDATE: Čerstvé informace od čtenářů hovoří o tom, že film po sedmi letech opravdu vznikl a minulý rok se dočkal tiché premiéry. Přejmenovaný na Accidental Love.


8. Dark Blood

Smrt Rivera Phoenixe v roce 1993 je i po více než 23 letech velkou tragédií. Nadějný herec se předávkoval drogami a zůstaly po něm nezapomenutelné role ve třetím Indiana Jonesovi, Slídilech, Pobřeží Moskytů a hlavně v Mém soukromém Idahu. V posledním jmenovaném filmu se naplno spřátelil s Keanu Reevesem (hráli spolu už v Riverově předchozím filmu Miluji tě k smrti). Právě na Nea dolehla smrt kamaráda snad nejvíc. Rád bych tu věnoval minimálně odstavec odbočce jménem Keanu, ale zákony MovieZone jsou neúprosné. Musíte se spokojit s tímhle fantastickým a neznámým skoro-interview s Reevesem, které vydal britský Telegraph.

V tomto článku jsme se prozatím věnovali filmům, které před sebou měly ještě dlouhou štreku do kin. River Phoenix zemřel dva týdny před plánovaným dokončením snímku. Bolí to. Bohužel se nacházíme na začátku devadesátých let a v úvahu nepřichází nějaké dokončení filmu pomocí počítačové animace nebo neznámého bratra. Filmu chyběly důležité sekvence a nedával smysl. Práva na doposud natočený materiál přešly na pojišťovací společnost. Ta měla několik let v držení 80% dokončeného filmu, ve kterém se River vyrovnává se smrtí manželky. V nedokončeném filmu mu žena umřela na následky jaderných testů. Zlomený se odstěhuje do pouště a očekává konec světa.

Já vím, v úvodu jsem vám klasicky doporučoval výtečné červené víno a vy teď máte chuť na panáka. Dejte si ho a neklesejte na mysli. Občas si totiž zasloužíme onen pomyslný „happy end“. Režisér George Sluizer se dlouho nemohl smířit s osudem svého filmového dítěte. V roce 1999 se dozvěděl, že ho chce (z neznámých důvodů) v následujících dnech pojišťovací společnost zničit. Během pár týdnů dokázal film nějakým způsobem získat a vlastně i zachránit. Režisér dál točil něco jiného a na zachráněný materiál se prášilo. V roce 2007 se George dozvěděl, že trpí nevyléčitelnou chorobou. Rozhodl se, že film musí nějakým způsobem dokončit. Nejenom díky finanční pomoci Keanu Reevese (nikdy nebyla potvrzena, ale je zbytečné se na tomto místě hádat) se mu to v roce 2012 pomocí voice-overu a přivřených očí potenciálních diváků vážně podařilo a 83 minut materiálu šlo do kin. Kam? Kromě festivalů v Americe třeba do Japonska, Brazílie nebo Jižní Koreji.

P.S: Režisér Goerge Sluizer zemřel na následky dlouhotrvající nemoci v roce 2014 a já chci říct jenom následující: Respekt.


7. Empires of the Deep

2010 – Začíná se točit a je určen pracovní anglický název – Mermaid Island USA vs The Plesiosaurus. Ne, Cival nepovolil a pořád ty smajlíky nemůžu používat.
2012 – Kritikům je puštěna pracovní 3D verze. Ta se dočká vyloženě mizerných reakcí.
2014 – Je vypuštěna tisková zpráva. Film je označen za dokončený a je oznámena čínská premiéra následující kalendářní rok. Bližší podrobnosti nejsou známy.
2015 – Čínský (a následně světový) distribuční termín je smeten ze stolu. Studio mlčí.
2016 – Září – Po šesti letech „dukce“ známé jako „pre, pro a post“ pořád není známý distribuční termín.

Jak je to jednoduché. Stačí, aby váš film byl v produkci 6 let, měl 4 režiséry, 10 scenáristů a rozpočet 140 milionů dolarů. Splňte všechna zmíněná kritéria a máte zaručené místo v mém článku. V Číně se před osmi lety jistě dočkala velké popularity Bondovka Quantum of Solace. Jak jinak si vysvětlit hlavní roli globálně nedostatečně známé Olgy Kurylenko ve sci-fi, která má námět podobný šestákovým románům z Dánska minulého tisíciletí. Jestli to chápu správně, příběh filmu se má točit okolo mořských pan, které jsou „někým“ určeny jako ochránkyně oceánu. To se nelíbí, ehm, plazům. To celé si podtrhněte čínskými miliony, které mají podle podložených zpráv znamenat, že se na stejném místě příběhu vyskytuje Poseidon a v příběhu hrají důležitou roli čínské nároky na moře okolo Tchaj-Wanu. Jakože vážně.

Film z větší části zaplatil čínský realitní magnát Jon „Honza“ Jiang. Ten už v roce 2008 plánoval, že bude film trilogie, v Číně se postaví obří tematický park na motivy filmu a hlavní roli si zahraje dnes už zasloužilá milfka Monica Bellucci. Očividně se něco nepovedlo. Nakonec obsazené Olze K. dodnes nikdo nezaplatil a bude to jeden z těch důvodů, proč ještě není film v kinech. A co vy, věříte, že se film do multiplexů někdy dostane? Nebo o něm slyšíte vůbec poprvé a jeho osud vás vůbec nezajímá? Všechno můžeme probrat v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace