Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: TOP 11 hollywoodských historek z natáčení


ikona
TedGeorge
tématop
Zajímá vás, jak James Cameron málem umřel při natáčení Propasti? 

Velmi dlouho jsem na MovieZone nepřišpendlil nějaký článek z ranku mých Top jedenáctek. Proto odkládám (už podruhé) moje pokračování velkého Pixarovského tématu a (už potřetí) kroniku rodu Weinsteinů. Je léto a vám určitě bodne nějaké lehčí čtivo, kde si můžete vyzobat to svoje. V minulosti jste se na vašem oblíbeném filmovém webu mohli dočíst o Top 11 filmech s přepáleným rozpočtem. Zároveň vám bylo naservírováno Top 11 největších hollywoodských propadáků. V těchto článcích jste mohli mimo jiné narazit na ony populární „historky z natáčení“.

 

Jenomže ono je těch legendárních historek mnohem víc. Ať už to jsou zlobiví herci, režiséři, studia nebo hlídači studiových parkovišť, vždy je to zajímavé čtivo s lehkým nádechem bulváru. Zajímavost a filmová tématika vyhrává. Budeme tedy trochu bulvární a vy to jistě pro jednou přežijete. Požádejte  přítelkyni, ať vám zaběhne koupit nějaké dobré červené víno (třeba chilský Merlot Rengo z roku 2011), zkontrolujte přítomnost psa na vašem pozemku a dejte se do čtení.

11. Velká Caddyshack párty

Film Caddyshack asi znáte všichni. Komedie skvělého (a nedávno bohužel zesnulého) režiséra Harolda Ramise o golfu a šikovném syslovi se kromě jiného mohla pyšnit skvělým hereckým obsazením. Kromě zapomenutého Rodneyho Dangerfielda tu hrál Bill Murray, Chevy Chase a další. Což o to, zpráv o tom, že se při natáčení filmů chlastá a fetuje, je plno. U Caddyshacku to ale brali všichni opravdu hodně poctivě a je skoro až zázrak, že film vlastně vzniknul a šel do kin. Producentům to mělo být jasné už od začátku. Mírně netypický požadavek štábu, aby byli během natáčení placení v hotovosti, mnohé napovídal. Caddyshack je tedy dodnes brán jako film, ve kterém padlo největší procento rozpočtu na kokain.

 

Osmdesátá léta prostě v Americe neznamenala normalizaci, ale velké sněhové přeháňky. Rodney Dangerfield (přítel rodiny Downeyů, Roberta prý mnohé naučil) byl největší boss. Od okamžiku podepsání smlouvy držel zoufalé producenty v šachu. Lajna kokainu prý předcházela natáčení každé scény, a když se na film podíváte dnes, jasně to na jeho výrazu uvidíte. Bill Murray prý kokain nebral. Místo toho chlastal první ligu. Štáb ho měl potkávat v různých fázích opilosti, jak se pohybuje po place. Jednou prý usnul v písečné „prohlubni na hřišti“ a ráno ho z ní nikdo nemohl dostat. Není tedy překvapením, že všechny jeho dialogy byly improvizované a Murray na natáčení pobyl jenom šest dní. Co se režiséra a Chevyho týče, tak ti to prý zas až tak s alkoholem nepřeháněli a raději si zakouřili trávu.


10. James Cameron málem umřel při natáčení Propasti

Historek o natáčení filmů Jamese Camerona je plno. Fakticky jenom to by vystačilo na nějaký Top 11 článek. Vybírám natáčení Propasti, protože ten film miluji. Cameron je legendární režijní inovátor, puntičkář, bouřlivák a tyran. Štáb Propasti přejmenoval film při natáčení z originálního „The Abbys“ na „The Abuse“. Všechno začalo u způsobu, jakým James natáčel. Chtěl, aby se maximum záběrů opravdu pořídilo pod vodou. To znamenalo, že když měl běžný natáčecí den šílených 15-18 hodin, tak štáb strávil třeba 5 hodin v kuse pod hladinou. Aby se ušetřil čas a nemuseli se pořád vynořovat, tak váš oblíbený režisér používal problémové dýchací přístroje. Konkrétně helmy, které se (netypicky rychle) plnily kyslíkem a jak čas ukázal, nebyly ještě úplně „ready“.

Štábu se hlavně zezačátku dělalo špatně, pod vodou omdlévali a vynořovali se s vyrážkami a v některých případech prý s popáleninami. Zároveň byli podchlazení a jíst mohli jenom ve vyhřátých jacuzzi vanách na povrchu. Ať už si o Cameronovi myslíte cokoliv, šel svým ovečkám příkladem a trhal všechny rekordy v tom, jak dlouho je možné strávit pod vodou a fungovat jako režisér. Jednoho dne to však přehnal. James byl zažraný do natáčení hluboko pod vodou a asistent mu zapomněl klasicky oznámit, že mu dochází kyslík. Z této chvíle pochází jeho legendární věta: „Guys, I am in trouble“. Došel mu kyslík. To je situace, která kromě jiného vyeskalovala ve dva extra odstavce u tohoto bodu.

Na dně obří nádrže, ve hloubce 35 stop (asi 10 metrů), se bez vzduchu snažil gestikulovat na kolem si plavající pomocné potápěče, že je v řiti. Marně, nikdo ho neviděl. Hrálo se o každou sekundu. Cameron v tuto chvíli už nic neviděl. Rozhodl se, že si sundá helmu. Na dně nádrže. Kvůli kompresi se rozhodl, že podnikne tzv. „volný výstup“. To je extrémně nebezpečná věc. Pokud během takového vynořování potápěč zapomene vydechovat natlakovaný vzduch z plic, vzduch začne expandovat. Nejsem žádný expert, ale to prý může vyústit v explozi plic. Cameron stoupal a kontrolní věž si všimla, že je něco špatně.

V mžiku u něj byl potápěč jménem George. Jeho úkol byl jediný. Zoufalého režiséra zastavit v hloubce 15 stop a dát mu dýchnout z jakéhosi regulátoru, který měl pomoct vyrovnat tlak. George tak učinil, regulátor byl rozbitý a Cameron se nadechl vody. Potápěč nerozuměl a donutil rejžu, aby se vody nadechl znovu. Následně dostal muž s dostatkem kyslíku pořádnou ránu a James se mu vysmýkl. Nějak se dostal na hladinu a bez toho, aby omdlel, doplaval na plošinu. Důsledky této příhody? Potápěč George dostal okamžitě padáka. Stejně tak Cameronův asistent. Zbylí (a pořádně šokovaní) potápěči dostali jediný úkol. Vylovit jeho rozbitou výstroj a co nejrychleji ji opravit. To aby režisér mohl co nejrychleji zpátky do vody a pokračovat v natáčení. Dovolte mi závěrečnou větu. Ten člověk je naprosto neskutečnej „bad motherfucker“.

P.S. Hledal jsem na MovieZone nějaký obrázek, který bych ukradl do mého článku a čirou náhodou jsem natrefil na Civalovo téma o Cameronovi staré 7 let. Nech sa páči.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace