Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co bude po prvním Warcraftu?


ikona
do_Od
témawarcraft
Letem světem Azerothem... 

Warcraft je pojem. Jak velký a jak zásadní, to se dozvíme už brzy. Než se tak ale stane, nebylo by od věci si teď mírně zaspekulovat a podívat se, kam dál bychom se (v případě úspěchu filmové jedničky) mohli v tomhle obrovském fantasy univerzu vlastně ještě podívat. Stejně jako všechno, i Warcraft má ale nějaký ten začátek a věřte nebo ne, film o něm vyprávět nebude. A tak si o něm něco málo povíme tady.

 

Na začátku všeho byli Titáni. Ti existovali ve funkci ochránců kosmu a strůjců planet. Proti nim ovšem stály legie strašlivých démonů, které měly za cíl zničit Titány a rozpoutat chaos. To se Titánům samozřejmě nelíbilo, a tak si do role svého generála a obránce zvolili mocného Sargerase. Ten se ale během nespočtu tisíciletí plných válek, při kterých byl svědkem nepředstavitelného zla, časem změnil a z dříve spravedlivého a nezkazitelného Titána se stal v pravý opak. Podrobil si démony, vytvořil tzv. Plamennou legii a spolu s ní začal ničit jeden svět za druhým. Jinými slovy, jde o hlavního záporáka celé série a nyní, když už máme tento stručný úvod z krku, můžeme se mrknout na to, kolikrát hrdinům Azerothu vlastně zkusil zatopit pod kotlem.

Kapitola V.
Arthas a Zrod Krále lichů

Je to tu. Tímto dost možná nejznámějším a rozhodně nejpopulárnějším příběhem ze světa Warcraft končí nejen série klasických RTS her, ale zároveň i můj dnešní článek. Na případné zápletky z onlinovky World of Warcraft a všech jejích možných datadisků je totiž stále příliš brzy a nemá cenu nad nimi teď spekulovat. Ale nemějte strach, Arthasův příběh je tak rozsáhlý a komplikovaný, že by si klidně zasloužil svou vlastní trilogii. A kdo by jí podle mě mohl z fleku natočit? Tak třeba takový Del Toro. Materiál je to pro něj koneckonců jako dělaný.

 

Pamatujete si, jak jsem v kapitole o Druhé válce zmínil severní království Lordaeron a krále Terenase Menethila? Princ Arthas je jeho jediným synem a tudíž i právoplatným následníkem trůnu. Jak tomu už ale v tomto světě bývá, místo pohádky vše končí další tragédií. A tahle je skutečně boží. Mladý Arthas by se dal popsat jako nerozvážný klučina. Je milý, zároveň ale vznětlivý a na svůj věk možná až příliš ambiciózní. Připomíná vám to někoho? Ano, Arthas je takovým Anakinem Skywalkerem celého Warcraft universa.

 

Jeho pád začíná v momentě, kdy jeden z démonů Plamenné legie vypustí ve městě Stratholme jed, způsobující nemoc zvanou Nákaza. Ta má za efekt to, že živé bytosti po smrti znovu povstávají a přidávají se k armádě tzv. Pohromy. A ta má svého vlastního velitele. Jmenuje se Král lichů a sídlí na severním kontinentu zvaném Northrend, na kterém si vybudoval svůj Ledový trůn a odkud může pomocí telepatie předávat rozkazy svým Rytířům smrti. Arthas, ve snaze pomstít město Stratholme (poté, co všechny obyvatele povraždí ještě než se stihnou proměnit), pronásleduje výše zmíněného démona až do Northrendu, postupem času ho ale touha po odplatě pohltí, Král lichů si podmaní jeho mysl a Arthas nakonec kompletně propadá temnotě. Stává se Rytířem smrti a spolu s armádou Pohromy vyráží zpátky do své domoviny.

 

Zde zabíjí svého otce, ničí poslední zbytky království a vydává se dále na sever, do země Krvavých elfů (těch, kteří před deseti tisíci lety zneužili moc Studny a byli za to následně vyhnáni do exilu). Nakonec je ale v rámci dalších událostí moc Krále lichů oslabena a Arthas ztrácí kontrolu nad částí Pohromy. Z té se stává nová nezávislá rasa Nemrtvých, kteří se později přidávají k Hordě. Poražený Arthas mezitím utíká zpátky do Northrendu, kde se střetává s legendárním Illidanem (zase ta Válka Prastarých), kterého vyslal arcidémon Kil jaeden (pravá ruka Sargerase), jelikož se obával, že se Arthas stává příliš mocným. Illidan je ale svou vlastní vinou poražen a nakonec prchá do vyhnanství. Původní Král lichů ovšem umírá a na jeho místo nastupuje Arthas. Azerothe, třes se!

 

Kapitola VI.
World of Warcraft

Jestliže tomuto článku něco zoufale chybí, je to kontext. Nebudu vám lhát, opět jsem musel přistoupit k výraznému zkracování a vynechávání, protože ať už chci nebo ne, ten svět je v detailech přece jen až příliš obsáhlý na jeden filmový článek. Co víc,on je možná až příliš obsáhlý i na vlastní filmové univerzum. To ostatně budeme moci posoudit už brzy. Jedno je ale jasné. Aby mohli tvůrci odvyprávět vše, co jsem vám v předchozích kapitolách popsal, musely by ty filmy být brzy nafukovací. Příkladem budiž třeba právě Arthas.

 

Podobně epických příběhů je ale víc, a aby mohly fungovat, bylo by zapotřebí začít už v dalších filmech s čím dál hloubějším vysvětlováním akcí Plamenné legie, musela by se přinejmenším zmínit Válka Prastarých, osvětlit minulost orků a nejspíš i co se odehrávalo na jejich světě, zatímco zbylá část klanů dobývala Azeroth. Před tvůrci tak stojí nelehký úkol a to i nehledě na úspěch či neúspěch prvního filmu.

 

Na druhou stranu je to rozhodně výzva. Nejen pro režiséry, scenáristy a taky herce, ale i pro nespočet dalších lidí, kteří v nějakém momentě jejich života přišli s Warcraftem do kontaktu a nyní mají tu šanci, přenést tenhle obří svět na velké plátno. Jak to nakonec dopadne vám teď nepovím. První film ale po více jak deseti letech slibů konečně přichází do kin, a tak mám pocit, že nyní už je možné vážně všechno. A jestli jste si měli z článku něco odnést, je to fakt, že přesně tohle Warcraft nabízí – všechno. Takže Lok’tar ogar a uvidíme se v kinech!

---

V Česku začíná vycházet tzv. Kronika, ucelené dílo, které popisuje kompletní historii warcraftovského universa od Titánů až po "současnost" (a přihazuje kupu nádherných ilustrací!). První část by měla končit příběhem Posledního strážce, z něhož částečně vychází film, a můžete si ji pořídit přímo v e-shopu nakladatelství Crew. Tady si kdyžtak prolistujte pár stránek a tady je trailer:

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace