Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

NEJ roku 2015: Výsledky hlasování čtenářů


ikona
Mr. Hlad
2015nejnejlepší filmy
Které filmy v loňském roce uspěly u čtenářů MovieZone? A jaké trailery je dokázaly posadit na zadek?  

OK, uděláme takovou dohodu. Nebudeme o tom mluvit. Nebudeme mluvit o tom, že na MovieZone se výsledky hlasování čtenářů o nejlepší filmy a nejvydařenější trailery loňského roku vyhlašují skoro v půlce dubna. Nebudeme se bavit o tom, že tady zaúřadovala lenost, vytíženost i neschopnost zapamatovat si hesla pro přístup k výsledkům. Prostě to nebudeme řešit a já slíbím, že se budu ještě tak týden stydět a zbytek roku doufat, že to příště zvládneme spočítat rychleji. Každopádně tady si můžete připomenout výsledky redakčního hlasování a už se nebudeme zdržovat a podíváme se na to, co se líbilo vám. 

9.-11. Marťan
9.-11. Kód Enigmy

Tak trochu se dalo čekat, že pro první místo si i u vás dojede Tom Hardy jako Šílený Max. Hned po premiéře bylo jasné, že tohle není jen další divoký akční film, ale něco, co do kin moc často nedorazí a když už, fandové se z toho vzpamatovávají pořádně dlouho. Max se vysmál hollywoodským standardům a ukázal, že surovost a krutost může být pod dohledem režiséra s vizí fascinující a nádherná. A nakonec i Oscarová. Druhé místo urvaly Hvězdné války, k nimž měla sice spousta lidí pár výhrad, ale většina se shodla na tom, že J.J. Abrams dovedl tenhle návrat slavné ságy do kin poslat v podobě, která skládala hold staré trilogii a zároveň fungovala i jako její sebevědomé pokračování. Divácky náročnější filmy jako Whiplash nebo Sicario si místo v TOP 10 taky zaslouží, stejně jako Birdman, který nesedl zdaleka každému. No a Kingsmani jsou jako reprezentant „zábavné kinematografie“ téměř ideální. 

Fantastická čtyřka
Jupiter vychází
Padesát odstínů šedi

A teď to horší. I vloni totiž platilo, že vyrazit si do kina může být někdy zatraceně riskantní a ne každý film člověka nadchne. Pochopitelně se objevily i takové, u nichž diváci s trochou sebeúcty a vkusu trpěli jako zvířata a po jejichž skončení se pokoušeli lynčovat prodavače vstupenek. Tuhle kategorii v minulých ročnících často okupovali čeští filmaři, ale vypadá to, že čtenáři MovieZone už jsou připraveni na to, že některým domácím filmům by se měli vyhnout a neriskovat vlastní zdraví. Mezi nejhoršími filmy totiž letos není ani jeden český! Číslem jedna se stal comicsový omyl jménem Fantastická čtyřka, která se režisérovi rozpadla pod rukama, nakonec se v ní ještě hrabalo studio a navíc bylo od začátku víceméně jasné, že ten film nikoho nezajímá. Hned za ní skončil sci-fi propadák sourozenců Wachowských Jupiter vychází a adaptace románu pro sexuálně nevybouřené ženy Padesát odstínů šedi. O třetí místo se dělí Mimoni, druhý Hitman a bondovka Spectre. 

1. Star Wars: Síla se probouzí - trailer
2. Šílený Max: Zběsilá cesta – trailer 2
3. Sebevražedný oddíl – comic-con trailer
4. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti – comic-con trailer
5. Captain America: Občanská válka - trailer
6. REVENANT: Zmrtvýchvstání - trailer
7.-10. Triple Nine - trailer
7.-10. Deadpool - trailer
7.-10. Mission: Impossible – Národ grázlů - trailer
7.-10. Správní chlapi - trailer

Tady je to taky zasloužené. Kampaň Star Wars byla vyloženě luxusní a Abramsovi a jeho týmu se v ní povedlo tajit to podstatné až do premiéry. Ani trailery nic nevykecaly, zároveň ale dovedly do kina nalákat. Jasně, na Star Wars bychom šli, i kdyby v upoutávce dvě a půl minuty Daisy Ridley a John Boyega skákali panáka, ale o tom to není. Star Wars ve svém traileru nabídli mix nostalgie, efektních scén, nových a zajímavě vypadajících hrdinů i slavných tváří ze staré trilogie. Tohle byla dokonale odvedená práce. Šílený Max, který skončil na druhém místě, vyhrál minulý ročník, takže tady by druhé vítězství snad ani nebylo fér. A co dál? Trailer na Sebevražedný oddíl je dokonalou ukázkou toho, že správně zvolená hudba dovede prvotřídní trailerové řemeslo dostat o úroveň výš. A taky že Margot Robbie je sexy, i když hraje magora. 

Vánoční Kameňák
Padesát odstínů temnoty
Andílek na nervy / Padesát odstínů černé

A přeci jenom se nám do žebříčků největších filmových bolístek roku 2015 dostala nějaká česká věc. Ale asi málokdo by si mohl myslet, že tu je Vánoční Kameňák nezaslouženě. I bez Zdeňka Trošky za kamerou dovede tahle série škodit a to i v případě, kdy se režie ujme F. A. Brabec, autor Kytice a přední český kameraman. Publikum si tahle blitka vždycky najde, na našem webu ale moc fanoušků evidentně nemá. Trailer na Padesát odstínů temnoty nejspíš taky nebude žádná sláva, na druhou stranu osobně si myslím, že v tomhle případě může za stříbrnou pozici spíš nenávist k samotné sérii než nekvalita upoutávky. Ale naučím se s tím žít. A Andílek na nervy a Padesát odstínů černé? Tady není moc o čem. Tvůrci si však zaslouží pochvalu za to, že kvalita trailerů víceméně odpovídá i kvalitě filmu a jako varování a důrazné NE každému, kdo uvažoval o návštěvě kina, fungovaly tyhle upoutávky víc než dobře. 

A to je všechno. Hádat se o tom, jestli jsou Hvězdné války super, nebo ne, případně jestli si Šílený Max zaslouží první místo, nebo by tam mělo být něco jiného, můžete v diskusi. My se každopádně těšíme na to, co přinese rok 2016. Zatím to nevypadá vůbec špatně.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace