Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Oscaři rozdáni! Vyhráli Max, Leo a Spotlight


ikona
Cival
oscar
Kdo si odnesl nejprestižnější filmovou cenu světa? 

Sošky jsou rozděleny. A jedna z nich samozřejmě přilítla za Leem. Nebyl to ale jeho večer. Byl to večer politické korektnosti, umravňování a poučování, takže jsme si padesátkrát vyslechli, že černoši musí mít stejné příležitosti jako bílí, že se mají respektovat gayové i transgender, že nemáme znásilňovat dívky, co řeknou ne, zabíjet mladé Pakistánky, znečišťovat vzduch a volit Donalda Trumpa. Filmy byly z mého pohledu na druhém místě, což zamrzelo.

Ten nejchválenější z nich nakonec nebyl REVENANT Zmrtvýchvstání, ale kupodivu triumfovalo Spotlight. Já to tipoval... ale byl jsem jeden z mála. Byl to ale zkrátka jeden z těch ročníků, kdy proti silákům vyhrálo malé novinářské drama.

Dlouho to přitom vypadalo na triumf Šíleného Maxe, který rychle nastřádal šest sošek, zatímco všechny ostatní snímky jen čučkařily po jednom. Utřel mezi nimi bohužel i Stalloneho Creed, zase jsme se ale dočkali sošky pro Ennia Morriconeho, efektivní trikovou stránku Ex Machina nebo scenáristu Adama McKaye za Sázku na nejistotu. Dobré volby. Pak ale došlo na oscarovou obhajobu Iñárritua a fanfáry pro Lea a zdálo se, že to skončí právě vítězstvím produkčně nesmírně náročného Revenanta. Jenže všem vyfoukl sllávu právě Spotlight.

Překvapením byla i výhra herce Marka Rylance z Mostu špiónů a malinko zarazilo i prodloužení krasojízdy Emanuella Lubezkiho, který vyhrál třetího plešouna v řadě díky Revenantovi. Naopak Dicaprio a Brie Larson byli tutovkami.

Celkově byl pro mě ceremoniál zklamáním a spíš přehlídkou politicky korektní nudy. Místo toho, aby se tvůrci ceremoniálu vykašlali na obvinění, že jsou Oscaři příliš bílí, nebo se o tuhle kauzu párkrát cynicky otřeli, zacyklili se ve vysvětlování, že tomu tak není a v nekonečných omluvách a poctách černošským hercům. Co bude dál? Bude si za rok stěžovat významný hispánský herec a všichni budou skládat hold latino filmařům?

Tučně jsou označeni vítězové, kurzívou naše tipy na vítěze (ne srdeční favorité).

Nejlepší film
Spotlight

REVENANT Zmrtvýchvstání
Room
Brooklyn
Most špiónů
Marťan
Šílený Max: Zběsilá cesta
Sázka na nejistotu

Trochu ve stopách Smrt čeká všude a Argo se nakonec radoval Spotlight. Menší poctivé drama odolalo náporu blockbusterových megaprodukcí a stalo se nejchválenějším filmem roku. Bál jsem se, že jsem naivní, když Spotlight tipuju na vítězství, ale nakonec se můžu plácat po zádech a za prozíravost...

Nejlepší herec v hlavní roli
Bryan Cranston za Trumbo
Leonardo DiCaprio za REVENANT Zmrtvýchvstání
Michael Fassbender za Steve Jobs
Eddie Redmayne za Dánská dívka
Matt Damon za Marťan

Očekávané se stalo skutkem a božský Leo má doma Oscara. Milujeme ho sice kvůli scorseseovkám, žrali jsme ho víc jako Vlka z Wall Street, zlodějíčka z Chyť mě, když to dokážeš, zabouchnutého klučinu z Titanicu, Gatsbyho nebo Romea a Julie a ze spousty dalších rolí, v nichž nikdy nezklamal. Oscara ale vyhrál až za Revenanta, v němž možná až příliš tlačí na hereckou pilu. Nicméně lepší teď než nikdy, to dá rozum... 

Nejlepší herečka v hlavní roli
Cate Blanchett za Carol
Brie Larson za Room
Saoirse Ronan za Brooklyn
Jennifer Lawrence za Joy
Charlotte Rampling za 45 let

Nejjistější sázka večera klapla. Brie Larson letos pobrala co mohla a britské komorní drama The Room vytáhla do světla reflektorů. Obdivuhodný zářez.

 

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Mark Rylance za Most špiónů
Sylvester Stallone za Creed
Tom Hardy za REVENANT Zmrtvýchvstání
Mark Ruffalo za Spotlight
Christian Bale za Sázka na nejistotu

Rocky utřel. Bohužel. Mark Rylance byl ale v Mostu špiónů moc fajn, takže hanopisy na něj psát nebudeme. A Sly už na rozdíl od něj Oscara za Rockyho doma má, byť ze sedmdesátých let...

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Jennifer Jason Leigh za Osm hrozných
Alicia Vikander za Dánská dívka
Kate Winslet za Steve Jobs
Rachel McAdams za Spotlight
Rooney Mara za Carol

Alicii Vikander jsme prohlásili v Roku v kostce za nejlepší herečku loňského roku, švédská kráska ale oslnila i Akademii. A to je dobře - protože do kapsy strčila i přechváleného Eddieho Redmaynea. Režisér Dánské dívky Tom Hooper mimochodem bude herci dál čile vyhlížen, pravidelně je totiž tlačí k soškám... a to se v Hollywoodu vždy cení.

 

Nejlepší režie
Alejandro González Iñárritu za REVENANT Zmrtvýchvstání
Tom McCarthy za Spotlight
George Miller za Šílený Max: Zběsilá cesta
Lenny Abrahamson za Room
Adam McKay za Sázka na nejistotu

Ten Mexikánec to obhájil! Klobouk dolů! Alejandro González Iñárritu si rok po Birdmanovi vydobyl další sošku, což je naprosto neuvěřitelné. Chlápek, co byl tak trochu na odpis po Biutiful a tápal, je najednou živoucí hollywoodskou legendou! Tomu se říká zmrtvýchvstání... Ignorace vizionáře George Millera nicméně zamrzí.

Nejlepší původní scénář
Most špiónů
Ex Machina
V hlavě
Spotlight
Straigt Outta Compton

Vůbec první letošní Oscar jde za Spotlight. Je to známka toho, že tohle drama trumfne i Revenanta? Dost možná ano! Tom McCarthy, který si už málem zničil kariéru sandlerovkou The Cobbler, se naštěstí vybičoval k prvotřídnímu novinářskému drámu a odnáší si zlatého plešouna.

Nejlepší adaptovaný scénář
Sázka na nejistotu
Brooklyn
Marťan
Room
Carol

Od Zprávaře k Oscarovi... Adam McKay dlouho točil nablblé komedie s Willem Ferrellem a ani v tomhle ranku nebyl vždy vtipný. Pak se ale ujal srdeční látky, jíž se stala knížka o hypoteční krizi, a vystřihl prvotřídní konverzačku, která baví, děsí i rozesmívá i naprosté ekonomické analfabety. Respekt!¨

Nejlepší animovaný film
Anomalisa
V hlavě
Chlapec a svět
Ovečka Shaun ve filmu
When Marnie Was There

Další favorit boduje. Tým oceněný už za Vzhůru do oblak letos po všech stránkách triumfoval s V hlavě. Možná příliš jednoduchý, ale furt zatraceně líbivý a emocionálně pestrý animák V hlavě přinesl další ovace Pixaru.

Nejlepší cizojazyčný film
Saulův syn
Theeb
Mustang
Objetí hada
Krigen

I tady vyhrává favorit. Jedinečný, intenzivní a zdrcující Saulův syn se dočkal fanfár i v Americe. Tarrův následník László Nemes slaví a jistě chystá další výjimečný projekt.

Nejlepší kamera
Edward Lachman za Carol
Robert Richardson za Osm hrozných
John Seale za Šílený Max: Zběsilá cesta
Emmanuel Lubezki za REVENANT Zmrtvýchvstání
Roger Deakins za Sicario: Nájemný vrah

Lubezki to fakt vyhrál potřetí! Nejprogresivnější kameraman současnosti se v době, kdy Akademie opomenula jeho revoluční práci v Potomcích lidí asi nenadál, že se stane historicky nejúspěšnějším kameramanem všech dob, když si po Birdmanovi a Gravitaci připisuje další triumf. Konkurenti mají štěstí, že letos Cuarón ani Iñárritu nic nechystají... a že Malicka Akademie tolik nežere. Lubezkiho práce nicméně byla v Revenantovi zase fantastická.  

Nejlepší střih
Šílený Max: Zběsilá cesta
Sázka na nejistotu
Spotlight
REVENANT Zmrtvýchvstání
Star Wars: Síla se probouzí

Důležitá kategorie, jíž často odpovídá i soška pro nej film roku, patří Maxovi. Dalo se to čekat, protože tenhle frenetický videoklip jel co se týče střihu v neskutečných obrátkách. Manželka George Millera tak veze domů další sošku pro opus svého muže.

 

Nejlepší výprava

Most špiónů
Šílený Max: Zběsilá cesta
Marťan
REVENANT Zmrtvýchvstání
Dánská dívka

Mad Max na max! Audiovizuální extáze sedmdesátiletého režiséra George Millera oslnila kárami i vlhkými doupaty. Výhra i pro českou tatrovku a pro nás velká radost! Tohle vypadá na naprostou krasojízdu v technických kategoriích...

Nejlepší kostýmy
Sandy Powell za Carol
Sandy Powell za Popelka
Paco Delgado za Dánská dívka
Jenny Beavan za Šílený Max: Zběsilá cesta
Jacqueline West za REVENANT Zmrtvýchvstání

Wow! První soška pro Šíleného Maxe. Zkušená návrhářka Jenny Beavan pomohla dotvořit výjimečnou stylizaci nářezového postapo akčňáku a odnesla si za to velké ovace, za které poděkovala stylovou hláškou z filmu samotného. Bude to lovely day i díky dalším kategoriím? 

Nejlepší masky
Šílený Max: Zběsilá cesta
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
REVENANT Zmrtvýchvstání

Masakr! Mad Max jede jako dráha a ďáblové z nejmenšího kontinentu světa si domů vezou další sošku. My jsme za ovace pro nej film roku podle redakce MovieZone moc rádi.

Nejlepší hudba
Carter Burwell za Carol
Ennio Morricone za Osm hrozných
Jóhann Jóhannsson za Sicario: Nájemný vrah
John Williams za Star Wars: Síla se probouzí
Thomas Newman za Most špiónů

Souboj čtyř legend s hutnou muzikou nováčka skončil dle předpokladů triumfem geniálního Ennia. První regulérní Oscar pro absolutní legendu filmové hudby - jeden z největších historických restů splacen!

Nejlepší píseň
Writing's On The Wall ze Spectre
Simle Song #3" z Mládí
Earned It z Padesát odstínů šedi
It Happens to You z The Hunting Ground
Manta Ray ze Zastavte vymírání

Bondovky tam sypou jeden hudební Oscar za druhým. Po Adele boduje i Sam Smith, což je o to bizarnější, že v živém podání jeho hitovka vyzněla místy srandovně. Bondovským producentoům se ale daří... i svoji novinku pozlatili.

 

Nejlepší zvuk
Šílený Max: Zběsilá cesta
Marťan
Star Wars: Síla se probouzí
REVENANT Zmrtvýchvstání
Most špiónů

Po fantastické koláži zvuků z nominovaných filmů přilítla další soška pro Šíleného Maxe. Tady žádné překvapení.

 

Nejlepší střih zvukových efektů
Marťan
Šílený Max: Zběsilá cesta
REVENANT Zmrtvýchvstání
Sicario
Star Wars: Síla se probouzí

Další parádní sestřih pětice top filmů avizoval tutovou sošku pro Šíleného Maxe. Tahle krasojízda nebere konce!

Nejlepší vizuální efekty
Ex Machina
Šílený Max: Zběsilá cesta
Marťan
REVENANT Zmrtvýchvstání
Star Wars: Síla se probouzí

Tak tohle je docela velké překvapení. Žádná opulence, žádná třaskavá akce, manévry z předaleké galaxie nebo šílenství v poušti, ale citlivé zapuštění efektů do příběhu a spojení robotiky s člověkem. Relativně skromné scífko trumflo těžkotonážní konkurenci.

Nejlepší dokument
Amy
Cartel Land
What Happened, Miss Simone?
Winter of Fire
The Look of Silence

Zasloužené oscarové ovace pro režiséra božského Senny. Gratulace!

 

Nejlepší kraťas
Ave Maria
Day One
Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut)
Shok
Stutterer

Vítězí irský kraťas.

 

Nejlepší dokumentární kraťas
Body Team 12
War Within the Walls
Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah
A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Last Day of Freedom

Už druhý Oscar pro pakistánskou režisérku. Ridley Scott může jen závidět!

 

Nejlepší animovaný kraťas
Bear Story
Prologue
Sanjay’s Super Team
We Can’t Live without Cosmos
World of Tomorrow

Historicky první Oscar pro Chile oslavuje medvídky - po přehlídnutí Gumídků a Médi Bédi příjemná satisfakce.

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (249)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace