Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2016)


ikona
KarelR
moviezoneoscaroscarytéma
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Už loni se mezi osmi filmy nominovanými na Oscara sešla spousta povedených kousků. A tenhle trend pokračuje i letos, takže si znovu dáme převážně velebící kolečko. Které oscarovky má cenu vidět? Kterým přejeme úspěch? A proč nás trápí, že možná vyhraje ta nejhorší? Následující řádky berte jako velmi zaujaté zhodnocení situace, s nímž se určitě nebojte polemizovat v diskuzi!

PŘEHLED LETOŠNÍCH OSCAROVÝCH NOMINACÍ

Sázka na nejistotu (CZ premiéra: 7. ledna 2016)

Hodnocení: imf 8/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 8/10

 

Možná je to přehnané tvrzení, ale žádná letošní oscarovka není odvážnější než Sázka na nejistotu. Jistě, Revenant byl pro leckoho testem nervů a třeba Šílený Max je blockbusterovým zjevením. Sázka ale vzala téměř nepochopitelnou krizi hypoték a vystavěla kolem ní neskutečně zábavný a energický film s jasně čitelným poselstvím. U kolika komedií jste nerozuměli polovině dialogů a pořád se skvěle bavili? A kolik vám vysvětlilo složité ekonomické problémy s tak neodolatelnou vervou? Adam McKay se zkrátka překonal ve všech směrech, a kdyby nakonec vyrval Revenantovi Oscara z rukou, bylo by to nejlepší možné překvapení večera.

Spotlight (CZ premiéra: 7. dubna 2016)

Hodnocení: imf 8/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 8/10

 

Kdyby náhodou Oscar nedoputoval k Sázce na jistotu, dost by nás potěšila i výhra Spotlightu. Možná je to tím, že je nám blízké jeho novinářské téma, v každém případě se ale jedná o brilantní drama, které otevřeně mluví o věcech, o nichž by se mluvit mělo. Kdekdo samozřejmě namítá, že pedofilie v církvi vážně není nic nového. Její rozkrývaní je ale ve Spotlightu neskutečně napínavé a pořád se jedná o téma, které nesmí jen tak zmizet z veřejného povědomí. Takže... skvělý film s chvályhodnou nadstavbou? Jestli Oscary nevymysleli kvůli podobným projektům, vymysleli je špatně.

Šílený Max (CZ premiéra: 14. května 2015)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 10/10, KarelR 10/10, Mr. Hlad 10/10

 

Kdybyste si odmysleli milión věcí a Oscara měl získat vyloženě nejlepší film roku, z fleku bychom ho dali Šílenému Maxovi. Většina lidí moc nepočítala s tím, že by se květnová popcornovka dostala na Oscary. Sedmdesátiletý George Miller ale očividně rozsekal i svoje vrstevníky, takže tu máme eRkový akční nářez s neuvěřitelnými dvanácti nominacemi. Šílený Max samozřejmě opanuje jen pár technických kategorií a tím to nejspíš hasne. V nejkrajnějším případě by ale mohl šokovat soškou za režii, tak můžeme být do poslední chvíle lehce napjatí. Iñárritu přeci jen vyhrál loni a Akademici by mohli podpořit starého kámoše...

---

Jak letos vidí Oscary Mr. Hlad:

Ačkoliv bych svoje prachy vsadil na Revenanta, tak si – možná trochu naivně – říkám, že vyhrát by mohl každý. Ty filmy, které letos bojují o Oscary, jsou totiž většinou přinejmenším dobré a hlavně se jeden od druhého zatraceně liší, což je vždycky lepší, než když se o plešouny perou tři skoro stejně vypadající životopisy. Osobně budu samozřejmě držet palce Šílenému Maxovi nejen proto, že jsem na ten film čekal nějakých patnáct let a nakonec byl lepší, než jsem si ho vysnil, ale kvůli tomu, že akademie málokdy dává šanci podobně „zlým“ projektům. A tak trochu doufám, že když Revenant urve film, dostane Miller režii. Ale nakonec musím říct, že je mi celkem fuk, kdo to vyhraje. Až na technicky extrémně zajímavé, ale bohužel velmi nudné plazení Leonarda DiCapria jsem si totiž letos užil všechno.

No a teď je řada na vás. Které oscarovky jste viděli a jak je hodnotíte? A které přejete nejvyšší ocenění? Koukejte se pořádně rozepsat v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace