Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2015


ikona
TedGeorge
tržby
Vítězové... mezi loňskými faily. 

Kecy okolo jsem si odbyl u TOP 11 kasovních úspěchů, tady už to vezmeme pouze v rychlosti. Někdo občas prostě musí prohrát, tak na koho vyšel černý Petr tentokrát? Je to zajímavá sebranka loserů. U některých jsme to čekali, u některých musíme litovat, u jiných se můžeme posmívat troufalosti studií. Když se podíváme distribuční plán premiér na příští rok, tak mě už teď napadají minimálně 3 kandidáti do žebříčku na příští rok. Trefím se? Kdo si počká, ten se dočká…

 

4. Fantastická čtyřka

Rozpočet: Oficiálně 120, neoficiálně 150+ a samozřejmě sytá reklama.
Tržby v USA: 56.1
Tržby ve světě: 111.9
Tržby celkem: 168
Faktor překvapení: 6/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Poctivě jsem si to protrpěl a nezachránila to ani Kate Mara.
Vytáhni v hospodě: Natáčení prý byla noční můra. Režisér Josh Trank dostal po kvalitní a úspešné Kronice obří rozpočet a podle všeho to vůbec nezvládl. Pokud jste už nakoukali DVD (Blu-ray) bonusy, ozvěte se v diskuzi. Docela by mě zajímalo, jaké PR kecy tam všichni vypouští z úst.

 

Je fascinující, že takový packal jako Tim Story zvládnul ukočírovat obří hollywoodské produkce, ale nadějný a očividně talentovaný Josh Trank to nezvládl. Nenašel jsem v sobě sílu na projekci, a tak jsem jenom poslouchal nadávání okolo sebe a zkazky, kterými se internet po premiéře jenom hemžil. Pomluvy jsou jedna věc, spratkovská a zhrzená vyjádření režiséra házejícího vinu na všechny okolo jsou věcí druhou. V pozici Tranka bylo plno začínajících režisérů. Mnozí to zvládli, on ne. Za odměnu ode mne dostane jenom jeden odstavec.

3. Pan

Rozpočet: 150
Tržby v USA: 35
Tržby ve světě: 92
Tržby celkem: 127
Faktor překvapení: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Epická bolest, kterou nespasily půvaby Rooney Mary ani nečekaně slušný Garrett Hedlund.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na historky okolo natáčení King Konga Petera Jacksona? Jedna z nich se týkala toho, že Peter nebyl spokojený s hudbou svého dvorního skladatele Howarda Shorea, a tak ho na poslední chvíli nahradil. Něco podobného se stala u Pana. Dario Marianelli byl dvorním Wrightovým skladatelem a pracoval i na Panovi. Režisérovi se však výsledek jejich spolupráce vůbec nelíbil, pročež ho nahradil Johnem Powellem.

Joe Wright je bůh. Trvám na tom i po Anně Karenině a Panovi. Režisér naprosto fantastické Pýchy a předsudku totiž následně natočil snad ještě lepší Pokání, a už jenom kvůli těmto dvěma filmům ho nejde nenávidět. Pan je bohužel nudná blbost a já ho na tomto místě omlouvám - však i ten Spielberg si natočil svého Válečného koně. Následně se nicméně vrátil ve velkém stylu s Mostem špiónů...

 

Otázkou je, jestli Wrighta omluví i Warneři, kteří do legendární pohádkové látky narvali 150 milionů dolarů a po započítání nákladů na reklamu budou odepisovat více než 100 milionů. Jinak skromný režisér těch peněz možná dostal až moc a samotný výsledek tak i vypadá. Můj skromný názor je takový, že tahle látka vlastně ani nemohla uspět a několikátá adaptace měla hendikep v podobě naprostého nezájmu potenciálních diváků. Wright samotný pak možná zrealizoval svojí pochybnou vizi, ale diváky ani studio na svojí stranu očividně nezískal. Škoda, příští film talentovaného Brita se snad už zase povede.

2. Země zítřka

Rozpočet:  190
Tržby v USA: 93.4
Tržby ve světě: 115.6
Tržby celkem: 209
Faktor překvapení: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Na papíře jasná pecka, v kině nuzné peklíčko.
Vytáhni v hospodě: Role, kterou nakonec urvala Britt Robertson, byla nabízena Khaleesi.

Takže co tu máme dál. Pixarovský Brad Bird opustil svoje kreslíře a natočil druhý hraný film, tentokrát s Georgem Clooneym. Země zítřka bohužel nestojí za nic. Trailery mě nalákaly, samotný film potom uspal. Báchorka o jakémsi alternativním vesmíru, který sestává z tematického Disney parku, vystřílela všechny trumfy už v upoutávkách a díváky nudila poselstvími, které platící plebs nezajímaly. Herečka Britt Robertson bohužel také nebyla šťastnou volbou, a tak nás místo respektuhodné sci-fi jízdy v kinech čekala uspávající báchorka.

 

To číslo, na které jistě všichni čekáte, je 200 milionů. Právě tolik prý bude tratit Disneyovský moloch. Bohužel pro všechny zúčastněné se naplnil ten nejhorší možný scénář a Země zítřka se stala jedním z největších propadáků všech dob. Co u filmů jako Osamělý jezdec nebo Bitevní loď zachraňovaly tržby ze světa, to u utopie z alternativního světa prostě neproběhlo. Nezívalo se jenom za velkou louží, zívalo se všude. Marketing nebyl podceněn, právě naopak. Odhaduje se, že reklama spolkla klasických blockbusterových 150 mega a Disney si to vyžral až do dna. Pokud něco mohlo obří propadák odsunout na druhé místo, tak to bylo jen letošním rokem vyloženě postiženě studio Warner Bros.

1. Jupiter vychází

Rozpočet: 176
Tržby v USA: 47.4
Tržby ve světě: 136.5
Tržby celkem: 183.9
Faktor překvapení: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Co to ku... proč, Larry a Lano, proč?
Vytáhni v hospodě: Wachowští nabízeli po dobré zkušenosti s filmem V jako Vendetta roli Natalie Portman. Odmítla. Už předtím se jí snažili uhnat na Atlas mraků. Odmítla. Vztahy prý mají pořád dobré a sama Natalie jim doporučila Milu Kunis, se kterou se skamarádila při natáčení Černé labutě.

Finišujeme. Na první místo se vydrápali sourozencii Wachowští a já se obávám, že pokud nenatočí to pokračování Matrixu, tak už je to vážně jejich konec. Trapně dvojznačný název Jupiter vychází lákal na originální vysokorozpočtovou vesmírnou sci-fi. Místo toho jsme dostali podivný patvar, ve kterém je nejnormálnější Channing Tatum. A to je prostě špatné. Dost už bylo napsáno o naprosto definující a podle mě snad až urážející kreaci Eddieho Redmaynea. Celé je to prostě jedna velká facka pro diváky, kteří jsou ochotní Wachowským věnovat svůj volný čas a peníze.

 

Speed Racer byl fajn, Atlas mraků dokonce super, sourozencům jsem tedy přál úspěch. Samozřejmě před zhlédnutím. Po něm už totiž cítím jenom čirou nenávist. Warneři pravděpodobně tratí rekordní částku, jelikož kampaň kvůli odkladu premiéry zase běžela nadvakrát. Rozpočet 175 milionů rozhodně nebyl konečný a celkové tržby, postižené klasickým vzorcem "60 procent z USA, 40 procent ze světa" naprosto ničí všechny přítomné producenty. Warneři to rozdýchají, o tom žádná. Sourozenci zodpovědní za popularizaci bullet timeu už ale dost možná ne.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace