Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 33 nejúspěšnějších sérií všech dob


ikona
Mr. Hlad
Které série vydělaly nejvíc peněz? Chodí se víc na Mumii, nebo na Indyho? A vydělal víc Terminátor, nebo Stmívání?  

Prachy vládnou světu. A kinům taky. Ještě před pár lety byla miliarda na tržbách částka, o níž mohlo snít jen pár filmařů. Teď ji překoná několik blockbusterů ročně. Ale dá se k ní dostat i jinak, stačí divákům pravidelně servírovat pokračování jejich oblíbených pecek a nakonec se to nastřádá. A může toho být i mnohem víc. Které série si v kinech nahrabaly nejvíc?

10. Batman: 3 714 171 639
Batmanů je spousta, ale pro jistotu počítáme jen ty od Burtona, Schumachera a Nolana. Pořád to ale vyjde na skoro tři a tři čtvrtě miliardy. Je to tu podobné jako u Supermana, Batmana znají i lidé, kteří s comicsem skončili u Rychlých šípů, na rozdíl od Clarka Kenta má ale Bruce Wayne výhodu v tom, že Nolanova trilogie je novější, zatraceně dobrá a zatraceně úspěšná. Před Supermanem má tak Batman solidní náskok.

 

9. Transformers: 3 755 575 090
Transformers mají obrovskou výhodu v tom, že jedna generace zná hračky, tedy roboty, co se mění v letadla a auta, a druhá se ráda nechá pohltit akčním mistrovstvím Michaela Baye. Po prvním filmu to šlo sice kvalitativně dolů, ale vzhledem k tomu, co Bay předvádí v trailerech, to s Transformery budeme zkoušet pokaždé znovu a budeme doufat, že to zase vyjde. Je to sice víc klukovská podívaná, ale v tomhle případě je ono klukovství spíš stavem divácké mysli než konkrétní věk.

 

8. Jurský park: 3 762 183 522
Asi není potřeba psát, co diváky donutilo k tomu, aby chodili na první film do kina. Prostě to byli dinosauři. Když šel do kin Jurský park, nikdo o žádných jiných filmech nemluvil a každý chtěl vidět, jestli je pravda, že se Spielbergovi povedlo oživit pravěká monstra. Povedlo. A zatraceně na tom vydělal. Jurský svět navíc ukázal, že to platí i v jednadvacátém století.

7. Rychle a zběsile: 3 898 226 741
Rychle a zběsile asi zpočátku nemělo takové ambice a chtělo být jen variací na Bod zlomu s auty místu surfů. Vyšlo to. Pak to šlo sice dvakrát trošku kvalitativně dolů, s návratem Vina Diesela se ale přitlačilo na akci, na rodinou linku, na což diváci slyší, a z malé akční série byla nakonec našlapaná jízda, proti které bondovky vypadají jako komorní islandská dramata. Chcete velkou akci? Tady je. Žádná jiná série vám ji takhle dokonale nenaservíruje.

 

6. Spider-Man: 3 963 032 282
O posledním Spider-Manovi se sice mluví jako o neúspěchu, v globálu si ale tahle značka na nezájem stěžovat nemůže. Spidey spolu s X-Meny nastartoval comicsovou mánii a ukázal, že diváci do kina rádi přijdou na příběhy hrdiny v kostýmu. A že těch diváků bude hodně. Teď už ho sice malinko převálcovala konkurence, ale návrat k Marvelu by mu mohl vlít novou krev do žil.

 

5. Hvězdné války: 4 485 672 683
Vzhledem k blížící se premiéře sedmého dílu a faktu, že v příštích letech uvidíme hromadu sequelu a spin-offů, se asi Star Wars na pátém místě moc neohřejí. Asi není moc potřeba vymýšlet, proč tahle sága vydělala tolik peněz. George Lucas zkrátka v sedmdesátých letech vymyslel něco, z čeho se stal popkulturní fenomén, o němž vědí i lidojedi někde v Amazonii, co se modlí k Měsíci v úplňku. Každý ví, co jsou Star Wars. A skoro každý chce vědět, co bude dál.

 

4. Pán prstenů a Hobit: 5 876 865 550
Když vznikalo Společenstvo, byl to celkem risk. Do velkolepé fantasy se do té doby nikdo nepustil, ale sázka na Petera Jacksona, Nový Zéland a adaptaci nejslavnější knihy svého žánru vyšla lépe, než tvůrci mohli kdy doufat. Dokonce tak dobře, že i útlý Hobit se dočkal tří filmů a i když z nich možná nadšení nejsme, těch spokojených diváků je pořád dost. Uvidíme, co bude dál.

 

3. James Bond: 6 198 420 185
Zatím sem nepočítáme Spectre, ale pokud se filmu bude dařit, možná, že by se mohly bondovky přehoupnout přes sedm miliard. Tady nemá cenu přemýšlet nad důvodem, proč je tahle sága úspěšná. Těch filmů je přes dvacet a většina z nich v kinech dovedla vydělat velké peníze. K astronomickým částkám jsme se však dostali až v posledních letech. Uvidíme, co bude dál.

  

2. Harry Potter: 7 709 205 284
J.K. Rowling napsala knížku, kterou četly snad všechny děti na světě. Navíc jak stárli čtenáři, tak stárli i hrdinové a přesně tahle formule fungovala i v Hollywoodu. Nestalo se tedy, že by filmaři naservírovali divákům osm víceméně podobných pohádek, ale z pohodové podívané s partou prcků se postupně stávala dospělejší a temnější fantasy. Diváci vyrůstali se svými hrdiny a ti je neomrzeli, i když první a poslední film toho vlastně už moc společného nemají. Harry Potter dovedl pravidelně bavit celou jednu generaci. A dobře na tom vydělal.

 

1. Marvelovky: 9 054 293 347
Marvel se veze na comicsové vlně a zároveň jí udává směr. Miliony comicsových fanoušků, kteří byli zvyklí na velké souboje, gigantické příběhy táhnoucí se několik měsíců, hostovačky i týmové spolupráce, najednou dostali na plátně kin přesně to, co milovali v sešitech. A Marvelu se navíc povedlo udělat z comicsovek rodinnou zábavu, takže kina plní celé generace a mezi diváky už dávno sedí i lidé, kteří comicsy nikdy nečetli.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace