Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 pohodových filmů na sychravý podzim


ikona
TedGeorge
top
Venku je hnusně, v kině nic nedávají a máte blbou podzimní náladu? Tahle jedenáctka filmů vám ji zaručeně zlepší 

Podzim sucks. Lidé se na sebe v hromadných dopravních prostředcích mračí, ženy na sobě mají příliš mnoho vrstev oblečení a při pohledu na spadané listí má člověk pocit, že i ty stromy to vzdávají. K tomu na vás kvůli zbytečné smrti křečka řve přítelkyně a šéf v práci není nemocný. Člověka by jednoduše mohla přepadnout beznaděj. Právě kvůli tomu je třeba po večerech nakoukávat pohodové filmy, které dokáží zvednout náladu a nabijí člověka energií do dalšího nekonečného pracovního dne.

 

V tomto článku se pokusím doporučit jedenáctku fajn filmů, které nutně (až na výjimky) nemusíte znát. Jedná se o nepřiznané partyzánské pokračování legendárního článku Rodinné filmy pro 21. století napsaného doyenem MovieZone KarlemR. Karel má v současnosti plné ruce práce s přípravou oslav desetiletky MovieZone a psaním tajemného tematického článku, kterého se již brzy dočkáte. Proto jsem se tipů tentokrát ujal já. Pokud se mi povede doporučit alespoň jeden film, který neznáte a udělat vám tím radost, tak jsem uspěl. Tak jdeme na to.

Před úsvitem /  Přes soumrakem / Přes půlnocí (1995-2004-2013)
Na tomto místě si dovolím podvádět. Jednak tu ve dvou odstavcích propálím hned tři filmy najednou, druhak si tu odpustím klasický odstavec o příběhu a odbudu to ve dvou větách. Američan Jessie a Francouzka Celine se v roce 1995 potkali ve vlaku směřujícím do Vídně. Rozhodli se vystoupit a celou noc klábosit. Jedna z pouček pro amatérského pisatele zní, že by neměl opakovat stejná slova a měl by používat synonyma. Proto neřeknu, že je Richard Linklater bůh. Je všemohoucí. Tato omnipotentní existence stvořila pro mojí osobu tu nejzásadnější trilogii (Lotr, Star Wars a další prominou), která mi prostě nedá spát.

 

V jednoduchosti je krása. Příběh dvou lidí, kteří se hledají na třech různých místech ve třech různých dobách mě prostě oslovil jako nic jiného. Ve Vídni jsem byl na střední škole a při polibku na vyhlídkovém kole jsem začal skládat soundtrack svého života. V Paříži jsem se bránil dostudování vejšky a zjistil, že při dotyku osoby opačného pohlaví je opravdu možné se rozložit na molekuly. Při cestě do Řecka jsem potom zjistil, že člověk ví, že nic neví. Jak už nám nedávno potvrdil režisér Robert Sedláček – Rodina je základ státu a člověk objevuje nejrůznější podoby lásky celý život. Omlouvám se, pokud byl tento odstavec až příliš patetický, ale tohle je osobní.

Na pokraji slávy (2000)
Mladý a klidný Bill Miller si moc nevěří. Na svůj věk vypadá až příliš nezkušeně, ve škole ho nikdo nebere vážně a soulož je pro něj sprosté slovo. Naštěstí má strašně moc cool sestru hranou Zooey Deschanel. Ta se jednou rozhodne opustit rodinu a věnuje mu svojí sbírku gramofonových desek. To v něm probudí vášeň k rocku a začne o něm psát. Díky hudebnímu kritikovy, kterého hraje nebožtík Philip Seymour Hoffman, se dostane k práci pro legendární časopis Rolling Stone. Zakázka zní: „Napiš článek o čím dál víc populárnější kapele Stillwater“. Nevinný Miller se dostává do rockového zákulisí a životní zkušenosti nabírá rychleji, než by na jeho věk bylo zdrávo.

 

Nejlepší film režiséra Camerona Crowea. Říkám to s klidem v duši, protože mám tohoto režiséra opravdu hodně rád a viděl sem od něj všechny filmy. Když si v roce 2000 došel pro Oskara právě za tento opus, tak to byl jeden z nejvíc zasloužených Oskarů všech dob. Čert vem Jerryho Maguirea, tohle je generační výpověď per excellence, ve které Crowe prodává (mimojiné) svoje zkušenosti z rozhovorů s Led Zeppelin. V předchozím odstavci jsem vás otravoval s poučkou pro pisálky. Zkusím to ještě jednou. Ať už píšete knihu nebo scénář, musíte vědět, o čem píšete. Duro píše fantasy a nekonečné dny studuje historické prameny a reálie pro svou novou knihu. Crowe si sám prožil svojí rock and roll story a na filmu je to prostě znát. Užijete si to až do dna a po filmu si obohatíte sbírku svých flaců ve svém přehrávači. „One day you will be cool“.

Letní opojení (1955)
No a článek zakončíme ještě jednou cestou do minulosti. Byly jste už někdy v Benátkách? Po tomhle filmu to rychle napravíte. Jane Hudsonová hraná nenapodobitelnou Katharine Hepburn pracuje v Ohiu jako mezek. Konečně ušetří dostatek peněz a vypraví se do Evropy. Paříž nevyjde, Praha je plná ozbrojených komoušů, proto padne volba na Benátky. Nádherná kamera zabírá naprosto neuvěřitelné místo a Katherine potká svou životní lásku. Čert vem, že jí je tolik, kolik jí je. Těch let, které můžeme na této planetě prožít, je až příliš málo. Láska se musí prožít naplno. Jenomže v práci člověku povolí jenom 7 volných dnů. A to je až příliš kruté…

 

David Lean je bůh a je mi jedno, že se opakuju. Režisér mého top 5 filmu Lawrence z Arábie v roce 1955 stvořil ten úplně původní filmový předobraz pro Richarda Linklatera a jeho „Před“ trilogii. Dva zajímaví lidé se potkají v atraktivní lokaci a zamilují se. Je opravdu těžké takhle v pár větách popsat atmosféru, kterou se mistrovi podařilo vytvořit. Filmů jsem už viděl opravdu hodně, ale snad nikdy neřvalo nějaké místo tak hlasitě: „Odpusť si čtyři nové blu-raye a navštiv mě.“ To, jakým způsobem David Lean uzavřel tohle mistrovské dílo, si zaslouží potlesk a hluboké zamyšlení nad tím, jak ty roky ubíhají rychle.Tak si to pojďme užít.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace